Накратко за щастието

Едно просто определение гласи: "Щастието е състояние на ума, при което човек изпитва чувства на задоволство, удовлетворение, наслада, обич и радост", но дали това определение описва най-точно щастието. Истината е, че всеки един от нас има собствена и уникална представа за щастието.

Защо трябва да бъдем щастливи?

Реални ползи човек да бъде щастлив определено съществуват. Редица проучвания показват, че „хроничното щастие” води до:

 • По-добро здраве и по-дълъг живот
 • По-добри взаимоотношения с останалите хора
 • По-голям успех в работата
 • По-етично поведение

Проблемът около постигането на пълно щастие обикновено се върти около това, че трудно можем да предскажем какво ще ни направи щастливи и какво не. Противно на очакванията, спечелването на лотарията няма да ни „ощастливи” в дългосрочен план. След като силните усещания отшумят, проучванията показват, че хората печелили лотария не са далеч по-щастливи от останалите. Веднъж щом сте се сдобили с достатъчно пари и сте осигурили своите нужди, изкарването на повече пари няма да ви да накарат да се чувствате още по-щастлив.

Щом богатството не е ключът към щастието, тогава какво остава? За да открием решението, може би трябва да се вгледаме в щастливите хора. И какво по-точно можем да научим от тях? Най-важното – как да станем по-щастливи.

Какво означава да си „щастлив”?

Щастливите хора не водят перфектния живот, където нищо лошо не се случва. Те, както всички останали, имат своите върхове и падения. Когато човек използва думата щастлив, той най-често има предвид хора, които имат:

 • Чувство за благополучие и удовлетворение от собствения си живот
 • Предимно позитивно емоционално състояние

Общите качества на щастливите хора

Щастливите хора обичайно споделят едни и същи възгледи и притежават едни и същи качества. Най-общо те:щастие и социален живот

 • Водят активен и социален живот. Прекарват значително време сред приятели и близки. Те дейно участват в клубове, спортуват и организират празненства.
 • Винаги гледат от добрата страна. По правило щастливите хора са оптимисти и имат позитивно мислене и мнение за себе си и околните хора.
 • Справят се добре с трудностите и критиките. В сравнение с нещастните хора, тяхната самооценка за собственото АЗ е стабилна и не зависи от временните им настроения.
 • Живеят в настоящето. Те са склонни да отдават по-малко значение на миналото. Когато все пак се върнат към него, те са склонни да си спомнят позитивните емоции и преживявания.

Какво определя нашата нагласа към живота?

Проучванията показват, че три фактора играят основна роля в определянето на емоционалността на човек:

 • Генетика. Оказва се, че всеки от нас му е генетично заложено колко щастлив да бъде. След като преживее триумф или травма, човек се връща към обичайното си ниво на щастие. Според последните проучвания генетиката определя почти половината, най-голямата част от щастието на човек.
 • Условията на живот. Това са фактите за нас като пол, етническа принадлежност, доход, здраве и минал опит. Изненадващо експертите смятат, че тези фактори допринасят едва за 10 процента от различията в щастието при отделните хора. Това е така, тъй като след известно време човек се адаптира към условията на живот и се връща към старото си ниво на щастие, определено му по рождение.
 • Умишлените занимания. Това са нещата, които избираме да правим. Понеже те винаги се променят, ние никога не се адаптираме към тях. Нашите умишлени занимания определят около 40% от нашето щастие, респ. нещастие.

Щастие на практика

Естествено, че нищо не можете да направите, за да промените своите гени (поне не още). Не можете и изцяло да контролирате вашите условия на живот. Но проучванията показват, че човек може и трябва да използва умишлените си занимания, за да постигне щастието. Този процес може да отнеме доста време и усилия, но си струва и психолозите са убедени, че наистина работи.

Опитайте тези съвети:

 • Стремете се към богат социален живот. Нашите взаимоотношения с останалите хора са основният източник на щастие. Прекарвайте повече време с хора, които харесвате, и дори задълбочете вашето приятелство с тях.
 • Помагайте на другите. Правете добрини. Посветете времето си на добра кауза, която ви интересува. Като помагате на другите хора, вие ще се чувствате несъмнено по-добре.
 • Спомнете си своите щастливи мигове. Без да живеете с миналото, винаги се опитвайте да мислите позитивно за него и за своите весели моменти.

{rt}

Използвана литература:

 • Kesebir P, Diener E. In pursuit of happiness: empirical answers to philosophical questions. Perspectives on Psychological Science. 2008;3(2):117-125.
 • Lyubomirsky S, Sheldon KM, Schkade D. Pursuing happiness: The architecture of sustainable change. UC Riverside; 2005. Accessed: 02/19/2010
 • Sheldon KM, Lyubomirsky S. Is it possible to become happier? (And if so, how?). Social and Personality Psychology Accessed: 02/19/2010
 • Lyubomirsky S, King L, Diener E. The benefits of frequent positive affect. Psychological Bulletin. 2005;131(6):803-855. Accessed: 02/19/2010
 • Boehm JK, Lyubomirsky S. The promise of sustainable happiness. In: SJ Lopez, ed. Handbook of Positive Psychology. 2nd ed. Oxford, England: Oxford University Press; 2009. Accessed: 02/19/2010
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)