Урбанизация - проблем на съвремието

Проблемите стоят пред всички с голяма сила и актуалност. Коренните жители на големите градове съвсем не са в по-изгодно положение. Те няма къде да избягат от замърсяването на околната среда, многото коли, които изместват пешеходците и ни обливат с потоци отработени газове. За сметищата по-добре да не говорим – всички знаем колко проблеми създават те. Наистина пред управниците на градовете застава трудната задача как да осигурят чист въздух и вода, достатъчно пространство за хора и коли.

Но да оставим настрана тези вечни въпроси. Темата ни е конкретна и също толкова обширна – как се отразява урбанизацията на здравето ни?

Мащаби на урбанизацията

Неслучайно тази година Световната Здравна Организация (СЗО) посвети 7 април, световния здравен ден, на въздействието на урбанизацията върху колективното и индивидуалното здраве на хората, живеещи в големите градове.

За първи път в историята на човечеството повече от 50% от световното население живее в урбанизирани райони. Прогнозата на СЗО е, че делът на градското население ще достигне 70% до 2050 година.

Сякаш Европа е изпреварили времето и 70% от населението й живее в градовете. В България ситуацията е подобна: наблюдава се огромно струпване на маси в няколко големи града, начело със столицата, а другите доскоро радващи сърцето градчета опустяват заради безмилостната безработица и невъзможността за получаване на добро образование по местоживеене.

Урбанизацията като заплаха за нашето здраве

Докато градския начин на живот продължава да предлага множество възможности, включително и достъп до по-качествена здравна помощ, съвременната урбанизирана среда на живот концентрира голям брой рискови фактори и създава нови опасности, твърди д-р Jacob Kumaresan, директор на центъра по здравно развитие на СЗО. Няма как да не се съгласим с това. И наистина: Здравните предизвикателства, пред които се изправя съвременното общество включват:

  • Замърсяването на водите и околната среда
  • Насилието и злополуките
  • Социално значими заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет и хроничните респираторни заболявания.
  • Нездравословно хранене
  • Физически инактивитет
  • Злоупотребата с алкохол и наркотици
  • Инфекциозни болести – пресен пример, за които е свинският грип и истерията около него.

От къщи до офиса

За много хора това е единственият път, който изминават през деня. Повечето пътуват с колите си и е преувеличено това да се нарече пътуване. Стара истина е, че „за да е здраво тялото ни, трябва да го използваме”.

В противен случай се излагаме на повишен риск от т.нар. болести на съвремието – наднормено тегло, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, нервни разстройства. Лечението обикновено се провежда с лекарства, за да се премахнат дразнещите симптоми. За промяна в навиците почти никога не става дума – това е дълъг, труден процес и рядко някой се решава да промени привичките си.

Анонимността и здравето

Градовете предлагат много възможности,, но и отнемат не по-малко. Отначало за пришълеца може да е весело и приятно да е анонимен – никой не го познава, няма да му търси сметка как живее, какво прави.урбанизация Ако човек има какво да крие, може да се гмурне и изчезне надеждно сред многото неизвестни като него.

За обикновените хора обаче тази анонимност постепенно показва и лошите си страни. Тя води до отчужденост и самотност. Ако няма семейство и приятели, човек се чувства напълно изгубен в големия град, където не само че никой не се интересува от него, но дори е срамно и невъзпитано да заговори някого в автобуса или на опашката в магазина. Несигурността за утрешния ден и отчуждеността са причина за много психични заболявания.

Бягство от природата

Значим фактор, отразяващ се върху човека, е отделянето му от природата. Той е създаден сред богата растителност, води, зелени поля, вековни дървета. Те са естествената му среда за живот. Това, че постоянно гледаме еднаквите блокове, вървим по улици, пълни с безжизнените човешки творения, оказва неусетно, но необратимо влияние върху нас. Представата за китна пролет и знойно лято все повече остава в литературата. Можем да съдим за сезоните едва ли не само по цветята в стаите си или някое останало дърво пред блока.

Това се отразява върху емоционалното ни здраве. Съприкосновението с природните елементи внушава спокойствие, сигурност и увереност. Животът, прекаран в стаи, превозни средства и в някое заведение, ни прави бледи, измъчени и раздразнителни, подобни на цветята, които виждат слънцето само през стъклата на прозорците и никога не са галени от вятъра и дъжда.

Можем ли да победим урбанизацията?

Разбира се, че не. Все едно малката капка да контролира океана, в който се намира. Можем само да опитаме да се запазим в по-добра форма. Ако сте дете на големия град, родено и отраснало в блок, това непременно ще наложи отпечатък върху вас. Като знаете негативните последствия от градския живот, опитайте поне да ги смекчите.

Въпреки несгодите на съвремието, в което живеем, трябва да приемем предизвикателството и да водим здравословен начин на живот. Неговите концепции са ви до болка познати, но все пак най-важното е да се храним балансирано и да живеем активно.

Знайте, че винаги ще имате време само за онова, което сами изберете. Отделяйте време за пълноценно общуване с хората, които харесвате. Тези срещи ще ви зареждат с оптимизъм и добро настроение.

{rt}

Използвана литература:
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)