Песимизъм и оптимизъм - двете страни на монетата

Има хора, които са заклети оптимисти, чието мото от край време е „всяко зло за добро”. За тях няма проблем, който не може да бъде разрешен или положение, което да се окаже безнадеждно.

Песимизъм и оптимизъмНо съществуват и други, а именно песимисти, за които лошите ситуации в живота са непоправими. Според тях нищо никога няма да се оправи, защото винаги „виждат чашата наполовина празна”. За всички несполуки в живота те обвиняват себе си или пък околните.

Оказва се обаче, че нашата вътрешна нагласа има огромно значение не само в живота, но и за здравето ни.

Здрав оптимист

Отношението на човек към обкръжаващите го хора и събития оказва пряко влияние и върху здравословното му състояние. Интересно е, че песимистите боледуват много по-често от оптимистите.

На практика това доказва проучване на Харвардския университет, което показва, че песимистичният начин на мислене при младите възрастни е рисков фактор за развитието на заболявания в по-зряла възраст. Друго не по-малко важно проучване заключи, че оптимистичните жени, претърпели операция за премахване на рак на гърдата, по-рядко развиват рецидиви и се възстановяват по-бързо и по-добре.

Вероятно това се дължи на много по-малката устойчивост на стресови ситуации, тъй като песимистът много по-трудно се възстановява от психическото напрежение на работа, не умее да отпочива и релаксира, да се зарадва и наслаждава на малките радости в живота. Освен това песимистите обвиняват най-вече обстоятелствата и често се предават без да предприемат адекватни мерки за лечение на болестта.

Засега единственото сигурно нещо е, че колкото по-лошо и негативно е настроен човек към своя живот, толкова по-лошо е общото му здравословно състояние.

Грешките са нещо нормално, а също така и провалът!

Нормално е всички млади хора да минават и през провала докато се научат да успяват. Обикновено по-възрастните хора смятат грешките за нещо непростимо и затова не опитват нови неща. По-добре е да опиташ нещо ново в живота и да се провалиш, отколкото после да съжаляваш за това. Когато човек преживее провал осъзнава, че така няма да настъпи краят на света. Прогресът и успехът винаги са плод на много грешки и неуспехи преди това.

Самообвинението е винаги губеща карта

Защо повечето хора се отказват от своите блянове и надежди след няколко провалени опита и несполуки? Нима всеки човек се е научил да кара колело от първия или втория опит? Ако се бяхме отказали след поредния си провал, то сигурно броят на колоездачите би наброявал неповече от пръстите на ръката. Не бива да бъркаме самообвинението с градивната самокритика. Самообвинението много често е навик, който е безсмислен и ни пречи. Той е непосилен товар, който само ни създава голямо вътрешно напрежение.

Отношението ни към живота променя реалността

Вероятно и вие сте стигнали до извода, че оптимистичната нагласа за нещата от живота може да промени човешкия живот коренно и то в по-добра посока. Когато променя нагласата си човек всъщност променя действителността, която го заобикаля.

Много хора определят песимизма като нещо положително и идентично с реализма, но това не е съвсем така. При песимизма човек възприема всичко негативно и набляга само на лошите неща в живота си.

Благодарен равно ли е на щастлив?

Да сме благодарни на това, което притежаваме е едно от най-ефективните неща, които ще ни направят щастливи. Така можем да покажем своята признателност към близките си, а също така да превърнем негативните емоции около нас в позитивни. Това ще ни помогне да се фокусираме в доброто и позитивното в живота ни.

Непрекъснатото сравнение с другите

Това е всъщност плод единствено на нашето его, което ни кара да се сравняваме с другите и винаги да сме по-добри от тях. В даден момент ни става трудно да не се сравняваме с другите около нас. Това ни пречи в голяма степен да контролираме нашите емоции и чувства и ни поставя в един порочен кръг, от който само ние може да намерим изход и решение.

Най-добрият и ефективен метод в случая е да се сравняваме единствено със самите себе си. Така например, вместо да гледаме постоянно успехите на околните, може да си направим равносметка на нашите успехи, какво сме постигнали през тази година, да си създадем нови цели, които неотлъчно да следваме. Освен това е много важно след всеки наш неуспех да си вземем поука. Ако погледнем всичко това в дългосрочен план, то ще ни зареди с увереност в самите нас, а също ще ни даде спокойствие.

В 99% от случаите нещата, от които най-много се страхуваме не се случват

Или например, ако все пак се случат, то те не са непреодолими или не са толкова страшни каквито сме си ги представяли. Няма никакъв смисъл да предсказвате евентуалните последици от бъдещи ваши действия. Това е чиста загуба на време.

Не взимайте случващото се прекалено на вътре и сериозно. Това, което сега ви се струва понякога огромен и непреодолим проблем след месец ще е вече минало и може дори въобще да не си спомняте.

Песимизмът все пак има и добра страна

Ако песимизмът ни е в границите на реалистичното и не прекаляваме с него, то той има и своите добри страни. Например според японки учени песимизмът ни помага при отслабването. Според това изследване е доказано, че нашата нагласа за живота влияе върху способността на човека да свали излишните килограми. Характерното за оптимистите е, че по-трудно спазват хранителен режим. При песимистите е обратното и затова те могат по-лесно да свалят излишните килограми.

Розовите очила носят своите отрицателни страни

Глупаво е да се отрича, че в нашия живот има не само добри моменти, но и много лоши. Наскоро учените стигнаха до много интересно заключение, а именно, че да си песимист по рождение си има и своите добри страни. Понякога песимизмът може да се сравни със стратегическа тактика, която ни кара да сме по-предпазливи в определени ситуации, а също така да сме по-организирани и отговорни за постъпките си.

Позитивите на негативното мислене

Защитният песимизъм има своите добри страни. Той може да ни е много полезен, а също така конструктивен

  • Песимистите много по-трудно допускат грешки. Те винаги осмислят няколко пъти всяка своя стъпка преди да я предприемат.
  • Песимистите много по-рядко изпадат в неприятни ситуации.
  • Песимистите винаги преосмислят всички възможно изходи от предстоящите постъпки.
  • Песимистите са много по-подготвени за неприятностите и лошите моменти.
  • Песимистите обикновено са много по-вдъхновени, а също така и по-добри творци.
  • Песимистите винаги са много по-предпазливи за здравето си и се грижат по-добре за него.

И все пак така ли трябва да гледаме на нещата, а именно че оптимистите са на практика лошо информирани песимисти?! Ако всеки възприеме нещата така и гледа на живота винаги през мрачна призма, то той едва ли някого ще бъде удовлетворен от своите постъпки, а и от живота си изцяло. А това никога няма да ни направи по-щастливи хора, нали?

{rt}

Използвана литература:

  • Pessimism as a predictor of emotional morbidity one year following breast cancer surgery., Psychooncology. 2004 May;13(5):309-20., Schou I, Ekeberg Ø, Ruland CM, Sandvik L, Kåresen R., Department of General Surgery, Ullevaal University Hospital, 0407 Oslo, Norway.
  • Pessimistic explanatory style is a risk factor for physical illness: A thirty-five-year longitudinal study. By Peterson, Christopher; Seligman, Martin E.; Vaillant, George E. Journal of Personality and Social Psychology, Vol 55(1), Jul 1988, 23-27.
  • Снимка: Idea go / FreeDigitalPhotos.net
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)