Болките в кръста се облекчават от йога

Според скорошно проучване практикуването на йога може да подобри състоянието на вашия гръб в по-голяма степен от останалите видове спорт и четенето на здравна литература. Тя ще облекчи болките в кръста, а с това и нуждата от прием наболкоуспокояващи лекарства.

Йога и болки в кръста.Повечето експерти препоръчват практикуването на упражнения за повлияване на болката, но това е първото проучване, което препоръчва йогата като първо средство на избор. Защитниците на тази теза се уповават на факта, че йогата тренира тялото и духа на човек.

Ниско-интензивните упражнения са подходящи за периода на възстановяване, а тренировките на ума подобряват представата на човек за това как да движи и позиционира своето тяло, така че напрегнатите мускули да отпочиват и съзнанието да се освободи от стреса.

В споменатото проучване участват 101 възрастни, които страдат от болка в кръста. Две трети от тях изпитват тази болка за период по-дълъг от една година. Част от участниците съобщават нарушение на ежедневните си дейности или силно ограничена физическата дейност в резултат на болката в гърба.

Изследването разделя участниците на три групи:

  • Първата група посещавали три месеца по 75 минути седмично часове по йога или я практикували в домашни условия.
  • Втората група посветили част от своето време на седмични часове по аеробика и силови тренировки.
  • Третата група получила книга относно болката в гърба.

След период от 3 месеца всички групи съобщават за еднакво ниво на болка, но пациентите в курса по йога могат по-добре да използват своя гръб, за да извършват ежедневните си занимания и задължения.

Въпреки това 6 месеца след започването на изследването се наблюдава ясна тенденция: хората в йога групата твърдят, че изпитват по-малко болка от преди и са по-малко склонни да приемат лекарства отколко другите две групи.

В края на проучването (26 седмици) само 21% от хората, занимаващи се с йога, вземат болкоуспокояващи лекарства, докато този процент при останалите две групи е значително по-висок – 50% от хората, практикуващи аеробика, и 59% от хората, четящи книга.

Снимка: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)