Практични съвети на неудобни въпроси свързани с външния вид

Практични съвети на неудобни въпроси свързани с външния вид

Сега е моментът да отговорим на някои неудобни въпроси свързани с външния вид, които вероятно притесняват не само вас.

Не сме ли твърде млади, за да имаме бели коси?

Ако не сте навършили 40 и повече от половината ви коса е бяла, тогава вашата коса посивява преждевременно. В някои случаи това може да бъде симптом на проблем с пигментацията или щитовидната жлеза.

Но по-често по-ранното побеляване на косите е индивидуална особеност без каквито и да било здравни последствия и се дължи на генетични фактори, унаследени от нашите родители. За щастие преждевременното посивяване не означава, че вашето тяло старее по-бързо от нормалното.

Прекомерно окосмяване между веждите, над горната устна или по брадичката

Не е тайна, че при някои момичета се наблюдава прекомерно окосмяване в зоната между веждите, над горната устна или по брадичката. Не се притеснявайте – най-вероятно се касае само за козметичен дефект. Рядко прекомерното окосмяване може да е признак на болестно състояние като поликистоза на яйчниците.

Редовното премахване на космите с пенсета или депилаторен крем ще реши проблема с тях. Ако търсите перманентно решение, можете да се ориентирате към премахване с помощта на лазер или електролиза.

Как да се отървем от целулита?

Никоя жена не би желала нейната кожа да изглежда като кора от портокал. За съжаление обаче определен вид мазнини наречени целулит могат да образуват неравности по вашите бедра и задни части.

Редовното спортуване с цел премахване на излишните мазнини може да помогне в случая. С различен успех се прилагат и различни козметични процедури.

Въпреки голямото разнообразие от козметични продукти против целулит, повечето експерти се съмняват в тяхната ефективност. Единствено тези съдържащи кофеин могат да подобрят състоянието на кожата.

Защо се изчервявам толкова лесно?

Изчервяването е нещо нормално, когато се съпровожда от физическо или психическо вълнение. Но когато червени зони безпричинно се появяват по бузите, челото или брадичката, тогава може да се касае за розацея. Розацеята е хронично кожно състояние, което трябва да се лекува от дерматолог.

Защо се получават стриите?

Когато кожата се опъне за дълго време при бременност, напълняване и екстремно затлъстяване, разтягането може да причини белези. Стриите обикновено са червени или лилави (активни), след което избледняват. Те обикновено се появяват на корема, бедрата, гърдите и кръста. Белезите могат да се намалят с химически пилинг или лазерни процедури. Лосионите и кремовете обикновено не помагат значително. По-рядко активните стрии могат да бъдат симптом на синдрома на Кушинг.

Защо имам лош дъх?

Миете зъбите си два пъти дневно и все още чувствате неприятен вкус в устата си – признак на лош дъх. Причината за това може да бъде заболяване на венците, киселини, сухота в устата и дори инфекция на синусите. Най-вероятно обаче вашият хранителен режим е виновен. Пастата за зъби не е достоен съперник на лука и чесъна, щом се отнася за вашия дъх. Пробвайте да избягвате тези храни и ако това не помогне, прегледайте се при стоматолог.

Как да предотвратим появата на пъпки след бръснене?

Пъпките след бръснене се появяват, когато расте в посока обратна на естествената. Най-добрият начин да предотвратите появата на такива пъпки е да спрете да се бръснете. Премахването на космите с кремове и лазерни процедури са далеч по-приятни алтернативи. Ако все пак предпочитате да се бръснете, най-добре е преди това да си вземете горещ душ и да нанесете дебел пласт гел за бръснене.

Кое прави зъбите ми тъмни?

Ако пиете редовно кафе, чай, кола или червено вино, вече имате отговор. Пушенето и употребата на някои лекарства също може да предизвика нарушение на нормалния цвят на вашите зъби. Първата стъпка към по-бели зъби е тяхното редовно миене и чистене с конец, за да премахнете веществата, които правят зъбите ви да по-тъмни. Ако и това не помогне, се консултирайте със стоматолог, който ще ви насочи към подходящи избелващи процедури.

Как да омекотим краката си?

Твърдата кожа по повърхността на петите и пръстите на краката има за цел да защитава нашето стъпало от постоянния натиск, който му се оказва по време на ходене. Въпреки това вие може въобще да не харесвате гледката на груба и жълтеникава пета, поддаваща се от вашия сандал. Затова потопете краката си в топла вода и почистете мъртвата кожа с камък за пети.

Защо ноктите ми изтъняват и се цепят?

Ако вашите ръце са изложени често на вода или агресивни измивни препарати, вашите нокти могат да се цепят, лющят и да бъде изключително чупливи. Полагането на грижи за ръцете си и избягването на вода ще помогнат в случая.

Ако вашите нокти, освен чупливи, са цвят жълти или бели, то тогова най-вероятно страдате от гъбична инфекция. Консултирайте се с лекар, който ще ви предпише подходящите противогъбични лекарства.

Защо се потя толкова много?

Изпотяването е защитен механизъм на организма срещу прегряване. Ако все пак се изпотявате, когато това не е необходимо – например докато седите спокойно в хладна стая, вие може да страдате от хиперхидроза. Това състояние е доста неприятно, но за щастие – безобидно. Характеризира се с прекомерно изпотяване под мишниците и по дланите и стъпалата. Друго състояние, което може да причини прекомерно изпотяване, е диабет, който още се характеризира с засилен апетит, жажда и уриниране.

Помощ. Губя коса!

Загубата на коса при жените е много по-често срещано състояние, отколкото си мислете. След 40 годишна възраст 40% от жените имат видима загуба на коса. Най-честите причини за това са хормонални и щитовидни проблеми, бременност, определени лекарства и хормонален дисбаланс. Сериозната загуба на коса се повлиява благоприятно от локални разтвори за стимулиране на растежа на косата.

Хормоналните разстройства са сериозен проблем и трябва да се лекуват от специалист.

Защо миришат краката?

Дори и да миете краката си редовно, те могат да имат неприятна миризма. Петите са любимото място за размножаване на бактерии, които в съчетание с потните крака са отговорни за неприятната миризма. За да избегнете дискомфортните ситуации поддържайте ходилата си винаги сухи и избягвайте обувки, които ги изпотяват. Мийте чорапите си след всяко ползване. Ако това не помогне, използвайте ароматизатор за крака.

Как да омекотим напуканите устни?

Когато сухият и студен въздух отнеме влагата от вашите устни, по тяхната повърхност се развиват малки пукнатини. Това може да ги направи изключително чувствителни и нелицеприятни.

За да възвърнете стария им вид, избягвайте да ближете устните си. Вместо това използвайте балсам за устни, който ще съхрани устните ви достатъчно влажни, за да се възстановят напълно, и ще ги защити от неблагоприятните климатични условия. При избора на балсам предпочетете такъв с слънцезащитен фактор 15, тъй като слънцето също може да доведе до тяхното изсушаване. (виж. Сухи и напукани устни)

Защо се появяват разширените вени?

Предпоставка за появата на разширени повърхностни вени е стоенето дълго време прави. Ето защо най-засегнати са професии като учители, преподаватели или продавачи. Разширените повърхностни вени обикновено не се нуждаят от лечение, но някои жени предпочитат да ги премахнат поради козметични причини. Една доста ефективна процедура е склеротерапията.

Какво състарява кожата на врата?

Драстичното отслабване може да причини именно това неприятно увисване на кожата. За съжаление това състояние се коригира трудно. Един от методите, който дава временен ефект, е инжектирането на ботокс. Ако желаете по-драматично промени във външния вид на вашата шия, можете да се подложете на лифтинг.

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)