Ботокс - отровата на 21ви век

Свойството на ботулиновия токсин да „изглажда бръчките” е било открито съвсем случайно. Пациентка на име Джейн Карутес, която била подложена на лечение с ботулинов токсин, забелязала, че бръчките около носа й с всеки изминал ден стават по-незабележими. Джейн и съпругът й, който се занимавал с дерматологична хирургия, изследвали това свойство на ботулиновия токсин и предположили, че подобен козметичен ефект възниква вследствие на отпускане на мимическите мускули и не били далеч от истината.

Какво представляват процедурите чрез инжектиране на ботокс?

Както вече изтъкнахме, при този тип подмладяващи процедури с инжектирането на ботулинов токсин (Botox) се затруднява движението на мускулите, които създават нежеланите линии на лицето. Процесът се нарича денервация. Ботокс представлява пречистено терапевтично вещество, използвано при процедурите за подмладяване на лицето, намаляване на бръчките и смекчаването на:

  • Линиите на намръщване, хоризонталната гънка или вертикалните бръчици, които се образуват между веждите
  • Гънките, разположени хоризонтално по протежение на челото
  • Бръчиците, които се образуват в ъгълчето на окото
  • Връзките на врата, наречени платизмални връзки

Ботулиновият токсин се използва и за смекчаване гънките в назолабиалната област (от външния ръб на носа до ъгълчето на устата) и на марионетните линии (от ъглите на устата надолу до брадичката).

Ботоксът може да се използва и за оформяне на лицето, например при забележима асиметрия на веждите, и за обездвижване на мускулите, които с неестествените си контракции създават неестествен външен вид.

В Съединените щати, терапията с ботулинов токсин е одобрена от администрацията по храни и лекарства за лечението на средни до остри гънки; употребата на ботокса като козметично средство в други области е често срещана, въпреки че засега не е официално призната. Козметичните процедури с ботокс са одобрени в повече от 60 страни по света.

Подмладяващите процедури с инжектиране на ботокс обикновено се прилагат при възрастни мъже и жени, чиято лицева тъкан и мускули са в добро състояние и които имат реалистични очаквания относно временните резултати от терапията. Въпреки че при инжектирането на ботокс ефектът е сравнително мигновен, резултатите не са перманентни. Лечението обикновено трябва да се повтори в рамките на 3-6 месеца за подобряване на резултатите.

Терапията с ботулинов токсин се използва и за некозметични цели при лечението на:

  • Спазми на клепача или окото
  • Спазми на лицевите или шийните мускули
  • Спазматични мускули в резултат на състояния като церебрална парализа
  • Мигрени
  • Неестествено изпотяване

Подмладяване на лицето чрез инжектиране на ботокс

Вашият пластичен хирург внимателно ще оцени състоянието на мускулната активност, довела до чертите, които Вие искате да бъдат коригирани, като Ви помоли да изразите различни мимики. Стратегически точки от лицето Ви и шията може да бъдат маркирани за указване местата на инжекциите. Третираните зони ще бъдат предварително почистени с антибактериално вещество и, за по-чувствителните пациенти, може да се предложи и леко вцепеняване на зоната за намаляване на дискомфорта.

Инжектирането отнема само няколко минути. След приключване, маркировките направени в началото на процедурата ще бъдат почистени, а за намаляване на минималният и временен дискомфорт, зоната ще бъде изстудена. Позволява се поставянето на грим стига да не се прилага голям натиск на току-що третираните места. Подобен нежелан натиск може да доведе до разпръскването на ботулиновия токсин и на други места. По-гладкия външен вид и намаляването броя на бръчките ще бъдат забележими през следващите няколко дни в зависимост от индивидуалните характеристики.

Подмладяването на лицето и намаляването на бръчките чрез инжектирането на ботокс не променя кожната повърхност, а само релаксира мускулите, които причиняват появата на гънки и бръчки. Допълнителни процедури като химически пилинг или микродермабразио още повече ще подобрят състоянието на кожата на лицето. По-дълбоките гънки и бръчки може да се третират и чрез инжектирането на филъри. Тази процедура, извършена след поставянето на ботокс, не само ще подобри вида на кожата, но и ще допринесе за пълнотата на лицето.

Подмладяващите процедури на лицето и намаляването на бръчките чрез инжектиране на ботокс се препоръчва и в комбинация с процедурите по повдигане на веждите и лифтинг. Инжектирането на ботулинов токсин се препоръчва и преди извършването на оперативни подмладяващи процедури за пълното отпускане на подлежащите мускули.

Резултати и очаквания от ботокс процедурите

Първите резултати след инжектиране на ботокс се наблюдават след 1-2 дни. Ефектът нараства, ако ботоксът се инжектира отново след една седмица. Резултатите се задържат в рамките на 4-6 месеца, постоянно отслабвайки, след което в повечето случаи се налага повторно инжектиране.

Важно! Процедурата обаче съвсем не е лесна. Ефективната и безопасна употреба на ботокс изисква квалифициран лекар, подробно запознат с лицевата мускулатура. Избирайки да направите Вашата процедура при пластичен хирург, Вие не просто избирате някой, който има опит с процедурите по оформяне на лицето и редуциране на бръчките, но и с всички видове неоперативни и оперативни процедури за подмладяване на лицето.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)