Лактаза

Дефицит на лактаза

Само една трета от световната популация запазва способността си да разграждат лактоза след детството. Повечето жители на Азия, Африка и коренното американско население са нетолерантни към лактоза. Освен това около половината от населението на латинска америка и 20% от бялата раса не произвеждат ензима лактаза след периода на детство.

Дефицит на лактаза

Лактазата се произвежда в човешкото тяло.

Млечните продукти съдържат различни количества лактоза. Тя определя колко лактаза е необходима за правилното храносмилане на тези продукти. Прясното, киселото мляко и сладоледът например съдържат значителни количества лактоза. Трябва да се има в предвид обаче, че киселото мляко не причинява оплаквания при нетолерантни към лактоза хора.

Възможни ли са странични ефекти?

Лактазата е безопасна и не проявява странични ефекти.

Някои проучвания предполагат, че лактозо-нетолерантните хора абсорбират по-малко калций.

Не са известни взаимодействия на лактозата с лекарствени медикаменти.

Препоръчителни дози и съвети за прием на лактаза

На пазара се предлагат нисколактозни млека, които могат да бъдат консумирани в същите количества както обикновените млека. Капки лактаза могат да бъдат добавяни към обикновеното мляко 24 часа преди неговото приемане, за да понижат нивата на лактоза в него. Лактазни капки, капсули или таблетки могат да бъдат директно приемани преди консумацията на продукти, съдържащи лактоза.

Препоръчителната доза при лактозо-нетолерантните хора варира и се определя индивидуално, тъй като съществуват различни степени на лактозна непоносимост.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)