Л-карнитин

Много се изписа и те първа ще се пише за свойствата на "вълшебния" Л-карнитин, но работи ли той толкова безотказно в полза на нашата фигура и здраве? Ще оставим отговора на този въпрос на ваша преценка, а по-долу ще опишем л-карнитина от медицинска гледна точка.

L-карнитин

Л-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда в нашето тяло от аминокиселините лизин и метионин. Той е необходим за извличане на енергията от мазнините.

Какви функции притежава Л-карнитина?

Л-карнитинът транспортира мастни киселини в митохондриите, където се произвежда по-голямата част от енергията в клетката.

При новородените, както и при условия на високи енергийни нужди, напр. бременност и кърмене, нуждите ни от Л-карнитин могат да надхвърлят производството му в тялото. Ето защо Л-карнитинът се приема за условно есенциална хранителна съставка.

Възможни ли са състояния на дефицит?

Дефицитните състояния са редки, дори и при строги вегетарианци, тъй като тялото произвежда карнитин относително лесно. Редки генетични заболявания могат да причинят недостиг на карнитин. Дефицити са възможни и при други заболявания като диабет и цироза. При хора с диабет недостигът на карнитин съпътства други по-тежки изменения като ретинопатия, хиперлипидемия и невропатия. Предполага се, че дефицитът може да играе съществена роля при развитието на тези състояния.

Карнитиновият дефицит може също да е резултат от кислородния глад на сърцето при някои сърдечни заболявания. В Италия е практика да се предписва Л-карнитин за сърдечна недостатъчност, сърдечна аритмия, стенокардия и кислороден недостиг на сърцето.

Източници:

Млечните продукти и червеното месо съдържат най-големи количества л-карнитин. Хора, които не консумират месо и млечни продукти, приемат по-малко карнитин от останалите.

Какви странични ефекти се наблюдават?

Л-карнитинът не причинява токсични ефекти. За неговата направа тялото се нуждае от лизин, метионин, витамин C, желязо, ниацин и витамин В6.

Възможни ли са взаимодействия с лекарства?

Определени лекарства си взаимодействат с Л-карнитин, като увеличават нуждите ни от неговия прием. Такива са:

  • Антиконвулсанти
  • Азитотимидин (AZT)
  • Химиотерапевтици
  • Доксорубицин
  • Габапентин
  • Фенобарбитал
  • Валпроева киселина

Препоръчителна дозировка и съвети за прием

Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на Л-карнитин под формата на хранителна добавка. За терапевтична употреба дневната доза варира между 1 и 3 гр. дневно.

Все още не се знае, дали пропионил-Л-карнитин формата, използвана при лечение на застойна сърдечна недостатъчност, е по-активната форма, тъй като изолирани проучвания с обикновен л-карнитин показват също задоволителни резултати.

Снимка: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (1 глас)