Хитозан

Хитозан е полизахарид, извлечен от черупките на ракообразни. Той представлява вещество, което не може напълно да бъде разградено в храносмилателния тракт на човека. Ето защо хитозанът се Хитозанкласифицира като хранителна влакнина.

Неговото действие се изразява в свързване на хранителните мазнини в червата и последващото им елиминиране от организма посредством изпражненията. Счита се, че 1 грам хитозан под формата на хранителна добавка свързва и отстранява 12 грама мазнини.

Ето защо хитозанът може да бъде използван като добавка към диетите за отслабване.

Възможен ли е дефицит на хитозан?

Хитозанът не е есенциална хранителна съставка и поради това състояние на недостиг не е възможно.

Къде може да открием хитозан?

Хитозанът може да бъде намерен на нашия пазар под формата на хранителна добавка. Той се извлича от черупките на ракообразни като скариди и морски раци.

Какви странични ефекти са възможни при неговия прием?

Според някои проучвания хитозанът може да намали абсорбцията (постъпването в организма) на различни минерали и мастноразтворими витамини. Странични ефекти при израстващи и бременни са също възможни.

Спорен е още въпросът, дали хитозанът може да промени нашата естествена чревна флора, което ще окаже неблагоприятно вляние върху организма. Хора, които страдат от интестинална малабсорбция, не трябва да приемат хитозан.

Не са установени взаимодействия на хитозан с лекарства.

Препоръчителна дозировка и съвети за прием на хитозан

Препоръчителните дози хитозан варират между 3 и 6 грама на ден. Специалистите препоръчват той да се приема по време на хранене.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)