Рибено масло

Рибенето масло е жълто-прозрачна течност, извлечена от тъканите на мазни дълбоководни риби. То съдържа високи концентрации на незаменими полиненаситени мастни киселини, по-известни като омега-3 мазнини. Сред тях са ейкозапентаенова киселина (EPA; ЕПК) и докозахексаенова киселина (DHA; ДХК). Тези мастни киселини сарибено масло прекурсори на ейкозаноидите - медиатори в човешкия организъм, които намаляват възпалителната реакция в организма.

Консумацията на риба и/или рибено масло трябва да бъде част от здравословния начин на хранене на всеки човек.

Дефицит. Съществува ли състояние на недостиг?

Храните, които нашите прадеди са консумирали, са съдържали далеч по-големи количества ЕПК и ДХК, отколкото съвременния начин на хранене. Ето защо много специалисти смятат, че съвременният начин на хранене осигурява значително по-малко от оптималната дневна доза ЕПК и ДХК. Известно количество омега-3 мастни киселини могат да бъдат открити и в някои зеленчуци като ленено семе. Част от тези мастни киселини могат да бъдат превърнати в тялото в ЕПК и да удовлетворят нуждите ни.

Няколко независими проучвания доказват, че нивата на омега-3 мастни киселини са понижени при хора в депресия.

Хората с ревматоиден артрит също имат понижени нива на омега-3 мастни киселини в тяхната ставна течност и кръв.

Източници. В кои храни се съдържа рибено масло?

ЕПК и ДХК се намират най-вече в следните риби:

  • скумрия
  • сьомга
  • сардина
  • самур
  • аншоа
  • риба тон

Рибеното масло съдържа големи количества ЕПК и ДХК, като обикновено процентното съотношение на омега-3 в него са 18% ЕПК и 12% ДХК. Съществуват и по-пречистени рибени масла на нашия пазар, които съдържат по-големи количества омега-3 мастни киселини.

ДХК може и да се намира в хранителни добавки, които не съдържат значителни количества ЕПК.

Възможни ли са странични ефекти?

Повечето проучвания сочат, че рибеното масло е полезно за хората със сърдечни проблеми и диабет. Въпреки това тези хора трябва да се консултират с лекар преди да започнат да приемат повече от 3 грама рибено масло за период от няколко месеца. Това се дължи поради факта, че консумацията на рибено масло може да повиши нивата на кръвна захар и холестерол.

Покачването на кръвната захар зависи от количеството консумирано рибеното масло. Някои проучвания сочат, че едновременият прием на витамин Е с рибеното масло предотвратява покачването на кръвната захар. При друго проучване объркването на захарния метаболизъм, породено от консумирането на рибено масло, се предотвратява чрез допълнително половинчасово спортуване три пъти седмично.

Докато рибеното масло със сигурност понижава нивото на триглециридите в кръвта, неговият ефект върху лошия (LDL) холестерол е различен. При някои хора е докладвано, че приемът на рибено масло понижава нивата на LDL хорестерола, но в повечето случаи на прием на сериозни дози рибено масло LDL холестеролът се повишава. Този проблем може да бъде решен с допълна консумация на 15 грама пектин дневно (напр. ябълки), който в комбинацията с рибеното масло, понижава нивата на лошия холестерол. Друг възможен вариант е приемът на чесън или чеснови добавки към храната, които също предотвратяват покачването на нивата на холестерол от омега-3 мастните киселини в рибеното масло.

Взаимодействия с лекарства

Определени лекарства влизат във взаимодействие с рибеното масло. Следните медикаменти повишават нуждата на организма от рибено масло:

  • Циклоспорин
  • Групата на статините
  • Правастатин
  • Симвастатин

Препоръчителни дози и съвети за прием

Здрави хора, които консумират често мазни риби (поне няколко пъти седмично), не се нуждаят от допълнителни количества рибено масло под формата на добавка.

Дали е нужен допълнителен прием на рибено масло при здрави хора, ако те не ядат често мазни риби, е въпрос, който все още няма еднозначен отговор.

Повечето проучвания за ефектите на ЕПК и ДХК при хора с различни заболявания се провеждат с 3 грама ЕПК и ДХК общо, което прави около 10 грама стандартно рибено масло (18% ЕПК и 12% ДХК).

По-пречистеното рибено масло, което се предлага и на нашия пазар, не дразни стомаха или го дразни значително по-малко от обикновеното. Неговото дозиране трябва да бъде съобразено с количествата ЕПК и ДХК, които то съдържа.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)