Сладолед - този вълшебен спасител

Сигурно неведнъж ви се е случвало през дългите, горещи летни дни, точно на пладне, когато изнемогвате от жега, пред вас да изникне магазинче или кафене, където ви очаква като жадуван оазис чашка или фунийка сладолед. Радостно грабвате малкото ледено изкушение и кротко се отдавате на тройното блаженство – от прохладата, бавно и за дълго нахлуваща в изтощеното ви тяло, от прекрасния вкус и от уютния, неувяхващ спомен за детството.

сладолед и здраве

Ако предлаганите в магазините сладоледи не ви допадат или се притеснявате за техния състав, винаги можете да си приготвите сладолед вкъщи.

Сигурно ще чуете много мнения „за” и „против” яденето на сладолед, но каквото и да ви кажат, не забравяйте да прибавите към него радостта и доброто настроение. Все пак още никой не знае какъв е техният дял за постигане на добро здравословно състояние и самочувствие.

Кога се е появил сладоледът?

Не се знае със сигурност. Говори се, че родината му е Китай. Китайците обичали да замразяват вода с плодове или сок с лед. Римските императори също познавали сладоледа. Нерон изпращал войниците си в планините, за да му донесат лед, който сервирали на трапезата, смесен с мед и плодове. По-късно знаменитият пътешественик Марко Поло пренесъл сладоледа в Италия. До XIX век той бил скъпо удоволствие, което си позволявали само кралете и аристокрацията.

С изобретяването на хладилните машини той станал любим десерт на мнозина. Сега се радваме на сладоледа не само през лятото, но и през цялата година. Освен това можем да го държим във фризерите и камерите на хладилниците си, така че винаги да ни е подръка.

Състав на сладоледа

По основните си съставки сладоледът се дели на 3 вида: млечен, сметанов и плодов. Към него може да се добавят различни продукти в зависимост от вкуса и предпочитанията на клиента – шоколад, плодове, орехи, фъстъци, бадеми, бисквити, йогурт. Той съдържа белтъчини, мазнини (млечни и растителни), въглехидрати (захароза, млечна захар (лактоза), плодови захари), витамини и минерални соли.

Млечният сладолед съдържа около 4% мазнини, сметановият – 10%, а плодовите или не съдържат мазнини, или те са много малко – 1-2%. Затова пък сметановият сладолед съдържа 16% захар, млечният – около 20%, а плодовите, освен сокове и стабилизатори, около 25-30%. Шоколадовият сладолед съдържа 6% шоколад или 2-2,5% какао. Сладоледите с ядки съдържат 6-10% орехи, фъстъци, лешници и др. В състава му влизат и допълнителни вещества – оцветители, ароматизатори, емулгатори, стабилизатори. Доста стабилизатори са от растителен произход, а техният ефект върху тялото стои все още неизяснен. Благодарение на тях сладоледът е пухкав като сняг и се топи по-бавно.

100 г сладолед съдържат около 160 калории. Като се има предвид, че един сладолед (на клечка или във фунийка) тежи 60-70 г, калориите му са колкото в чаша Кока-Кола или натурален сок. Въпросът е кое ще предпочетете. Гликемичният индекс на сладоледа варира от 52 до 61 в зависимост от съставките му.

Казват дори, че сладоледът лекува

Приятно е да си похапвате сладолед и вместо да се обвинявате за излишните грамове и килограми, които ще ви се залепят, с леко сърце да си мислите, че правите нещо полезно за здравето си:

  • Едно е сигурно, ефектът от сладоледа за утоляване на жаждата в жегите е много по-стабилен и дълготраен от всяко друго питие.
  • Студеното сладко изкушение свива кръвоносните съдове и така нерядко помага при болки в гърлото.
  • Сладоледът не спада към храните, забранени при пептична язва. Дори напротив – той може да облекчи техните оплаквания и да ги предпази от кървене.
  • Децата, боледуващи от сливици, е добре да ядат сладолед през лятото, за да се каляват.
  • Консумирането на сладолед води до отделянето на серотонин – медиатор в нервната система, който отговаря за доброто настроение.
  • В млякото се съдържа Л-триптофан, който е природен транквилант. При високи температури това вещество се разпада, а в замръзналия сладолед го има в изобилие.
  • Сладоледът не само е вкусна добавка към храната, но дори укрепва имунната система.

Как, кога и колко да хапваме сладолед?

С яденето трябва да се внимава. Това се отнася особено за децата, защото те нямат достатъчно опит и са нетърпеливи. Никога не вземайте големи хапки и не ги гълтайте веднага. Несвикналото ви гърло може да се простуди. Хапвайте го на малки порции, подръжте го в устата, докато започне да се топи, за да дадете възможност на гърлото си да свикне с него. Така и жаждата се утолява за по-дълго време.

Голямо е изкушението да обядвате или вечеряте сладолед. Не се залъгвайте, моментната ситост скоро ще изчезне, само ще объркате хранителния си режим. Най-добре оставете го за десерт и то в по-ранните часове от деня. На пълен стомах няма да се изкушите да поискате още един.

Стигаме до въпроса колко да ядете. Естествено, не прекалявайте. Един сладолед на ден е напълно достатъчно. Не забравяйте за калориите, които ви носи. Освен това в него има доста захар. По-добре е вместо още сладолед, да изядете няколко пресни плода.

Ако предлаганите в магазините сладоледи не ви харесват или се притеснявате за техния състав, винаги можете да си приготвите домашен сладолед. В него непременно ще участват мляко, сметана, яйца, захар и още много продукти, подсказани от вашата фантазия. Тук разновидностите нямат брой – от обикновен сладолед, украсен с плодове до пищните, сложни за изпълнение сладоледени торти.

Не остава нищо друго, освен да си пожелаем: „Приятен апетит! И незабравими изживявания с лятото и сладоледа!”

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)