Захар и изкуствени подсладители

”Любителите на сладкото често попадат или при зъболекаря, или при венеролога.”
Г. Ратнер

захари и подсладителиВидове захари

За повечето хора думата „захар” означава обикновена захар – захароза. Всъщност съществуват много разновидности на захарите с различна степен на сладост. Най-сладката захар е фруктозата (в плодовете и меда), следвана от захарозата (основен компонент на захарната тръстика и захарното цвекло), глюкозата (в меда, плодовете и зеленчуците) и лактозата (млечната захар).

От научна гледна точка с термина захари се означават водноразтворими въглехидрати с кристална структура и със сладък вкус:

  • монозахариди с основни представители: глюкоза, фруктоза и галактоза
  • дизахариди: захароза, лактоза и малтоза
  • тризахариди
  • олигозахариди

Диетолозите различават два типа захари: вътрешни захари, съдържащи се в клетъчните стени на растенията, и външни захари, които не се съдържат в тях. Вътрешните захари се срещат в плодовете и зеленчуците – в моркова и цвеклото. Освен витамини и минерални соли тези продукти съдържат целулоза, която създава усещане за ситост.

Към външните захари се отнасят обикновената захар, глюкозата, медът, светлата патока, меласата, петмезът и млечната захар. Захарта в състава на плодовите сокове също се отнася към външния тип, защото в процеса на изстискване на сока клетките на плодовете се разрушават. Външните захари въздействат негативно върху зъбите, затова е препоръчително съдържанието им да се ограничи до 10% от ежедневно използваните калории.

Заедно с комплексните въглехидрати простите захари са един от основните типове въглехидрати, снабдяващи организма с енергия. В процеса на храносмилането захарта се разгражда, отделя глюкоза, която чрез кръвта попада в организма и служи за гориво на мускулите, органите и клетките.

Предимства Вреди
подобряват вкуса на някои продукти; прекалената употреба на захар води до разрушаване на зъбите;
осигурява оперативно снабдяване на организма с енергия; възможна е непоносимост към млечната захар – лактозата;
захарните спиртове, използвани в някои сладкиши, фактически помагат за предотвратяването на кариеса; сладките кифлички и бисквити могат да изместят по-полезни продукти от дневната храна.
някои изкуствени подсладители съдържат много малко калории. някои автори обвиняват простите захари за проблеми като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, но все още няма убедителни данни за това

Кръвна захар

Съдържанието на глюкоза в кръвта се контролира от хормоните – инсулин (намаляващ нивото на глюкозата) и контраинсуларните хормони (повишаващи това ниво) с главни представители – глюкагон, растежен хормон и кортизол. Ако организмът не се справя с регулирането на съдържанието на захар в кръвта, както става при болните от диабет, това може да предизвика или хипергликемия – прекомерно повишаване съдържанието на захар, или хипогликемия, когато нивото на захар в кръвта е прекалено ниско.

Повечето захари се смилат бързо, защото са доста оперативен източник на енергия. Но колкото по-бързо расте нивото на захар в кръвта, толкова по-бързо то спада, затова енергетичният ефект от сладките напитки или продукти е толкова краткотраен и оставя след себе си усещане за отпадане на силите и сънливост. Употребата на храна редовно и на малки порции с включване на достатъчно количество сложни въглехидрати улеснява задачата на организма да контролира съдържанието на захар в кръвта.

Вредна ли е захарта?

Въпреки че нееднократно са правени изследвания на връзката между голямото потребление на захар и повишения риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет, болести на бъбреците, те не получиха научно потвърждение. Учените се съмняват дори, че употребата на захар в големи количества води до затлъстяване, защото някои данни свидетелстват, че слабите хора употребяват повече захар, отколкото пълните.

Сама по себе си захарта не съдържа витамини, минерални соли и целулоза и дори медът и кафявата захар, които се смятат полезни за здравето, съдържат само незначителни количества от тях. Следователно, трябва да внимаваме храните и напитките с високо съдържание на захар да не изместят от менюто ни по-питателната храна.

Захарта има също и способността да потиска апетита:имаме основания за безпокойство, ако децата тъпчат стомасите си с празни калории от сладки питиета, шоколад и сладкиши преди основните приеми на храна и се отказват от по-богатите на хранителни вещества ястия.

Ако не се смята способността на захарта да разрушава зъбите, сама по себе си тя не е вредна. При условие, че храненето е балансирано – с адекватно постъпление в организма на витамини, минерални соли и целулоза, а също така на мазнини, белтъчини и въглехидрати в необходимите пропорции, от гледна точка на диетологията, умерената употреба на захар е напълно приемлива. А за повечето хора захарта прави храната доста приятна.

Съществува теория, която свързва високото съдържание на захар в менюто с развитието на хиперактивност при малки деца. За метаболизма на захарта в организма е необходим хром, но този елемент се отделя от суровината в процеса на рафинирането на захарта. А без хром инсулинът контролира по-неефективно нивото на захарта в кръвта, и това, както предполагат учените, може да доведе до развитие на хиперактивност и поведенчески проблеми като агресивност и необузданост. Но на тази теория не й достигат научни доказателства, за да се смята окончателно за вярна.

Някои хора не понасят млечната захар – лактоза. Поради дефицит на фермента лактаза в техния организъм те не могат да храносмилат млякото, въпреки че понасят добре киселото мляко и някои видове кашкавал.

Захарта и здравето на зъбите

Сладкишите и разхладителните напитки са главните фактори за разрушаването на зъбите, въпреки че за това може да допринасят и всички нишестени продукти, защото бактериите, обитаващи върху зъбите, ги разлагат като образуват киселина, повреждаща зъбния емайл. Яденето между основните приеми на храна и пристрастието към сладките напитки и плодови сокове, които се пият продължително, са особено вредни за зъбите, защото удължават времето на контакт на зъбите със захарта. Никога не бива да се дават на малките деца шишенца със захарен сироп или плодови сокове.

Дъвчащите бонбони и сушените плодове съдържат много концентрирана захар и прилепват към зъбите, в резултат на което киселината може да се образува в течение на по-продължително време.

Дъвката без захар след ядене допринася за предотвратяването на повреждането на зъбите, защото стимулира образуването на слюнка, която измива голяма част от вредната киселина.

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители се делят на две категории. И макар че основната маса подсладители (манит, сорбит, ксилит, хидрогенизиран сироп от глюкоза) са със същата калоричност, както и захарта, те могат да я заменят в много продукти, но подсладителите се усвояват по-лошо от организма. Захарният спирт, хидрогенираният сироп от глюкоза и ксилитът фактически помагат за предотвратяване на кариеса и се използват в безвредни за зъбите сладкиши и дъвки. Но всеки подсладител може да стане причина за диария, ако се употребява повече от 25 г на ден.

Интензивни подсладители – ацесулфам К, аспартам и захарин основно се използват в диетичните напитки и десерти. Всички те са 200-400 пъти по-сладки от захарта!

Вкусът на аспартама е подобен на вкуса на захарта и за разлика от захарина, не оставя след себе си горчив привкус. Твърденията, че аспартамът предизвиква главоболие, влошаване на зрението и хиперактивност и увеличава риска от рак при хора, засега остават недоказани. Производителите подчертават, че захаринът се използва вече 50 години без каквито и да било вредни последствия. Ниско калоричните напитки, приготвени с изкуствени подсладители, на практика са подходящи за всеки човек, включително и за болните от диабет.

{rt}

Използвана литература:

Sugar - Definition
American Association of Clinical Endocrinologists. “Diabetes Quiz.”
American Dietetic Association, "Nutrition: Fact vs. Fiction.”
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (1 глас)