Пастата, поради своя нисък гликемичен индекс, е подходяща при отслабване

Спагети, паста, отслабване

Консумацията на паста, като част от диета с нисък гликемичен индекс, води до умерена загуба на тегло, за разлика от хранителни режими с по-висок гликемичен индекс, е установило ново проучване.

Гликемичният индекс е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин. Гликемичният индекс на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че стойността му за глюкозата е 100.

Храните с нисък гликемичен индекс покачват по-бавно кръвните захари за по-дълъг период от време в сравнение с тези с по-висок. Примери за храни с нисък гликемичен индекс са овесените ядки, бобът, ядките и повечето плодове. Белият хляб, соленките, бисквитите и други храни с рафинирани въглехидрати се считат за храни с висок гликемичен индекс.

Въпреки че пастата е тестено изделие, то има нисък гликемичен индекс (43-45), обяснява авторът на изследването Laura Chiavaroli от университета в Торонто, Онтарио, Канада, цитиран от WebMD. Храни с по-нисък гликемичен индекс забавят настъпването на чувството за глад и отлагат по-нататъшното хранене.

Изследването е публикувано на 2 април в авторитетното списание BMJ Open. В него са анализирани 32 проучвания, включващи 2448 възрастни, които разглеждат ефекта на тестените храни върху телесната композиция в контекста на диета с нисък гликемичен индекс.

Хората, които са консумирали паста, са загубили средно около 0,7 кг в продължение на 12 седмици, в сравнение с хората, които са следвали диета с храни с по-висок гликемичен индекс, е установено проучването.

Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults." BMJ open 8.3 (2018): e019438.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.40 (5 гласове)

Тагове: хранене