Coca Cola - божествен еликсир или газирана отрова

Създадена през далечната 1886 година, Coca Cola се е превърнала в най-популярното средство за утоляване на жаждата след водата (а не бирата за всеобща изненада). Замислена като лекарство за главоболие, нейният неповторим вкус безспорно е спечелил стотици милиони потребители по цял свят. Но дали колата е толкова полезна, колкото и популярна? Нека разберем това!

Кока кола

Състав на Кока-кола

Основните съставки на класическата Кока-кола са вода и захар (колко изненадващо!). Други предполагаеми компоненти са карамел, фосфорна киселина, портокалово масло, лимонено масло, масло от индийско орехче, масло от кориандър, масло от портокалови цветчета, канела, алкохол, лимонов сок, ванилия и листа от растението кока, съдържащо малки количества кокаин.

Тези съставки се смесват само в няколко избрани центрове в света и полученият концентрат се предоставя на бутилиращите компании, които добавят газирана вода и някои допълнителни съставки, за да съобразят питието с регионалните вкусови предпочитания на населението. Смята се, че уникалният вкус идва най-вече от смесването на захар и масла от портокал, лимон и ванилия.

Въпреки тези предположения точната рецепта на Кока-кола си остава легендарна търговска тайна, известна само на двама души в целия свят, така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях.

Рискове, които крие консумацията на Кока-кола

Лекотата, с която хората от всички възрастови групи ежедневно употребяват най-продаваната безалкохолна напитка в света, крие сериозни последствия за здравето в световен мащаб.

Екип от британски учени и американски невролози, независимо едни от други, са непоколебими по отношение на проведените проучвания в средата на 2010 година. Те доказват, че нарастващата употреба в световен мащаб на подсладената напитка, както и на други сладки газирани напитки, създава зависимост, подобна на наркоманията. Те категорично заявяват, че Coca-Cola-та е по-страшна дори от дрогата, подкрепяйки тезата си чрез шокиращ случай:

В началото на 2010 британските медии разкриват историята на момиче, което съобщава, че пие по 20 кутийки кола дневно, буди се дори по среднощ, за да набавя необходимата си ‘доза’. Според британските учени, виновник за пристрастяването е голямото количество захар, което се явява като енергиен стимулатор за организма. Приемането дори на 2 чаши дневно показва, че е налице рисков фактор за създаване на зависимост. Американски невролози разкриват, че влиянието на прекомерните количества захар върху мозъка е еквивалентно на ефекта от кокаина, морфина и никотина. Някои безалкохолни газирани напитки съдържат повече от 8 супени лъжици захар. Това обяснява и огромният бум на затлъстели хора в глобален мащаб. В една кутийка Cola се съдържа количество кофеин равно на половин чаша разтворимо кафе. При налична зависимост, липсата на ‘наркотика’ предизвиква реакция , подобна на абстиненция с типичните симптоми като главоболие, умора и безсъние.

Великобританският всекидневник ‘Дейли Мейл’ пише, че съставки в напитките Coca Cola и Pepsi повишават риска от ракови заболявания.’Изкуственият карамелен оцветител, използван в Coca Cola и Pepsi и редица други хранителни продукти, съдържа два химични елемента, увеличаващи риска от определени тумори", твърдят от американския Център за използване на научните достижения в интерес на обществото, цитирани от изданието.

Още в средата на 2006 индийски депутати поискаха забраната на Coca Cola и Pepsi, след като Центърът за наука и околна среда в същата държава обявява резултатите от лабораторни тестове, според които са открити опасни равнища на пестициди в 11 марки от напитките на компаниите. Учени съобщават, че във всички проби са открити наличие на вредни съставки 24 пъти над допустимото равнище, определено от Индийското бюро на стандартите. Директорът на центъра, Сунита Нараин, заявява, че някой от пестицидите предизвикват малформации на плода, рак, разстройство на нервната система, намаляват имунитета и плодовитостта при мъжете, причиняват бъбречни и чернодробни увреждания.

Прекалената употреба на Coca Cola може да доведе от лека слабост до дълбока мускулна парализа, предупреждават учените. Това е така, защото редовната употреба на Cola намалява съдържанието на калий в кръвта. Има данни за случай, в който австралийски фермер се нуждаел от спешна помощ заради мускулна парализа след като изпивал големи количества Cola ежедневно. Вече е възстановен и лекарите го посъветвали да спре Cola-та. Друг пример е бременна жена, която редовно изпивала до 3l на ден през последните 6 години. Започнала да се оплаква от загуба на апетит и умора. Пулсът й бил неправилен (симптом свързван с предсърдно мъждене), вероятно причинен от ниското ниво на калий в кръвта й.

Изследователите смятат, че тези случаи не са нетипични и че много хора употребяващи прекалено много Cola се оплакват от подобни проблеми. В свой коментар д-р Clifford от Louis Stokes Cleveland VA Medical Centre в Охайо казва: "С агресивния си маркетинг и огромния пазар, с който разполага Coca-Cola по целия свят, можем да предполагаме, че огромен брой хора по целия свят пият 2-3l Cola на ден. От това следва че огромен брой хора по света имат опасно ниско съдържание на калий в кръвта." Авторът на изследването д-р Moses Elisaf от университета в Ioannina в Гърция казва, че резкия спад на калий в кръвта при консумация на Cola се дължи на 3 от нейните съставки комбинирани в продукта: глюкоза, фруктоза и кофеин.

Освен това консумацията на подсладени със захар напитки, дори и 1 чаша на ден, е значително свързана с развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2, сочи анализ на лекари от Harvard School of Public Health. Авторите му отбелязват, че тази зависимост не се дължи изцяло на напълняването, а съществуват.

Следва продължение...

{rt}

Използвана литература:
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.6666666666667 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.67 (3 гласове)