Готварска сол - бялата смърт или дар от небесата

готварска солНесправедливо наричат готварската сол бялата смърт, както и нейната посестрима захарта. Затова пък ракията, в чиито вредни последствия никой не се съмнява, наричат вода на живота. Странни работи, наистина.

Всъщност натриевият хлорид, добре познат още като натриева или готварска сол, е много ценен, жизнено необходим продукт, а това, че прекаляваме с неговата употреба, си е наш проблем.

Необходима ли ни е солта?

Това е реторичен въпрос, защото няма съмнение, че солта е важна съставка на нашето битие и тяло.

Солта е особено ценена още от древността. За нея се водели войни, понякога струвала колкото златото. В Древен Рим например един роб се продавал за толкова килограма сол, колкото е неговото тегло. Освен като подправка солта била единственото средство за консервиране на хранителните продукти. В много страни посрещането на гостите с хляб и сол е символ на приятелство и добронамереност. Ето защо натриевият хлорид е незаменимо вещество за правилното функциониране на човешкия организъм:

 • Всички тъкани и течности в нашия организъм съдържат натриеви и хлорни йони.
 • Соленият й вкус активира слюноотделянето, което е важно за храносмилането.
 • Натрият и хлорът са незаменима част на стомашния сок. Натрият участва в разграждането на въглехидратите, а хлорът влиза в състава на солната киселина, която ускорява асимилацията на хранителните вещества.
 • Разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция се регулира от натриеви йони.
 • Солта регулира циркулацията на течности, отговаря за разреждането на кръвта и лимфата.
 • Натрият е незаменима част от структурата на много транспортни белтъци, пренасящи различни хранителни вещества до клетките.
 • При липса на сол се получават аномалии в организма – гадене, отпадналост, нервни разстройства, схващане на мускулите, т. нар. крампи.
 • Освен че придава характерния солен вкус на храната, солта подобрява вкусовите й качества, дава възможност на вкуса на продукта да се прояви с по-голяма сила.

Тогава в какво обвиняват солта?

Дозата сама прави отровата” гласи една латинска пословица, а това важи в пълна сила за солта. Както всеки друг хранителен продукт или лекарство, и солта е вредна, когато се употребява в по-голямо от необходимото количество. Затова е добре да възпитаваме вкуса си от ранно детство – да не слагаме излишна сол в яденето.

Имайте предвид, че в хляба, сиренето, кашкавала, маслините и всички консервирани храни също има сол. Лоша услуга ни правят храните от групата на „фаст фууд”, които похапваме между другото – чипс, различни царевични пръчици, пуканките за микровълнова фурна, солени бисквити и други подобни. Дори ядките, които са полезни и необходими, често са обилно посолени. И така, без да искаме, надвишаваме неколкократно нужното количество сол. Оттук идва обидното й название бяла смърт.

Когато е в голямо количество, тя наистина уврежда бъбреците, увеличава кръвното налягане, допринася за инфаркт и инсулт и влошава състоянието на глаукома.

След анализ на влиянието на различни количества сол върху артериалното налягане изследователи от университетите Кембридж и Оксфорд установили, че намаляването на употребата на готварска сол от 5 на 3 г дневно води до 13% намаляване на честотата на развитие на инсулт и до 10% - на исхемична болест на сърцето.

Повишеното количество сол се свързва със задържането на обем течности в организма. То не може да бъде изхвърлено чрез урината и излишно затормозява сърдечносъдовата система, като допринася за артериална хипертония и сърдечна недостатъчност. Задръжката на течности е още по-голяма при болни от бъбречна недостатъчност и цироза на черния дроб. Затова при тях се налага още по-строги ограничения за консумацията на сол.

В крайна сметка: Каквато и да е причината за задръжка на течности, като задължителна част от провежданото лечение е намаляването на солта в менюто. Така например жени след менопаузата са склонни да задържат също течности поради нарушение в хормоналният баланс. Тези симптоми отшумяват обикновено, ако внимавате със солта.

Колко сол на ден да употребяваме?

солМненията по този въпрос са различни и противоречиви. За определяне на дозата влияят и други фактори – теглото на човека, това, че при повишена физическа активност или когато времето е много топло, с потта се отделя повече сол. От повече сол се нуждаем и когато тялото е обезводнено по някаква причина – диария, вземане на отводняващи средства и др.

През последните години се наблюдава тенденция на намаляване на препоръчителното количество сол при здрави хора. Така например препоръките на Световната Здравна Организация са 3 грама готварска сол на ден.

При сърдечна и бъбречна недостатъчност и артериална хипертония солта трябва да се сведе до минимум. Не се страхувайте от обезсоляване – в хляба и другите храни, които не може да не си купите, има достатъчно сол. По средностатистически данни употребяваме 10-15 г сол на ден, което е 4-5 пъти повече от нормалното.

Как да намалим солта? Практични съвети

 • Да заменим готварската сол с диетична. Последната е комбинация от калиева и натриева сол. Диетичната сол внася калий в организма, който има от части противоположно действие на натрия.
 • Избягвайте да консумирате колбаси, консервирани, пушени или осолени меса.
 • Избирайте маслини, приготвени в сладък сос. Ако ги предпочитате в солен, внимателно ги обезсолявайте. Надупчете всяка с вилица, сипете ги в тенджера със студена вода, сложете ги да кипнат, оставете да престоят 24 часа, после излейте водата и ги намажете с олио.
 • Обезсолявайте сиренето, дори ако ви се струва, че не е много солено.
 • Изпразнете солницата. Ако трябва да пазите безсолна диета, подправяйте ястията с нещо кисело – домати, лимон и различни ароматни подправки – джоджен, магданоз, чубрица, дафинов лист и др.
 • Бъдете внимателни при избора на готовите храни и забравете за фаст фууд.

И накрая, не се успокоявайте, ако прекалявате със солта и въпреки това сте напълно здрави. Не злоупотребявайте с органите си, които засега ви служат вярно. Пожалете ги, защото те не са от камък и непременно ще напомнят за себе си.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)