Диетата на Дюкан

Дюкан диетаУдарен режим:

Ядат се САМО белтъчини (протеини). Колкото по–чисти (с малко мазнини), толкова по – добре. Това са: меса, рuба, яйца, млечни. Списъкът им е даден по–долу.
Времетраенето на УДАРНИЯ РЕЖИМ: определя се от това, колко килограма има за сваляне. Колкото повече, толкова повече: ако килограмите за сваляне са много, тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко, тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.
Сваляне: при пет дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

Смесен режим:

Редуват се: няколко дни на белтъчини със зеленчуци с няколко дни отново само на белтъчини. Белтъчините са от списъка. Зеленчукът може да е всякакъв, но трябва да се внимава с количеството въглехидрат в него.
Времетраене: до достигане на желано тегло. Дните се определят по преценка: ако има повечко за сваляне, тогава дните се въртят 5/5. Ако има по – малко за сваляне: 2/8 или 3/7.
Сваляне: средно по 1 кг на седмица.

Трета фаза-запазване на постигнатото тегло:

По 10 дни за всяко свалено кило - всичко разрешено в ПЗ дни + 2 пъти седмично по 1 порция нишестени храни - макарони, кускус, булгур, качамак, жито (порцията е по 200 гр); леща (150 гр), ориз и картофи (по 125 гр. в порция) Плодове - по 1 порция дневно, без банани, грозде, череши. 2 филии пълнозърнест хляб на ден и 40 гр. кашкавал. Може и свинско печено, агнешко и всякаква шунка. 2 галавечери седмично - ядеш всичко, което поискаш, но само на вечеря. Протеинов четвъртък.
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД,ЧЕ ВСЯКА ВТОРА ДИЕТА СЕ ПРОВАЛЯ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА СЛЕД ПОСТИГАНЕ НА ЖЕЛАНОТО ТЕГЛО!

Четвърта фаза-запазване на постигнатото тегло:

 

Включване на всички храни. По един ден седмично задължително само на чисти протеини. Трае цял живот.

Как действат белтъчините?

1.Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2.Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3.Намаляват апетита
4.Засилват съпротивителните сили на организма
5.Позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Диетата трябва да е много богата на вода и бедна на сол.

-Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата.
-Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита.
"...за да опростим нещата ще кажем че колкото важно да изгаряме калориите,за да стопим резервите от тлъстини,толкова е важно и да изхвърляме отпадъчните вещества.
Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата.
Съвършено очевидно е че колкото повече пием,толкова повече оринираме и толкова повече бъбреците имат възможност да изхвърлят отпадъците от изгорелите храни.Водата е най-добрият естествен диуретик.

...да се опитваме да отслабнем без да пием вода и да изхвърляме токсините е не само опасно за организма,но и може да намали,дори съвсем да блокира загубата на тегло и да обезсмисли положените услилия.Защо?

Защото човешкият двигател,който консумира мазнините си по време на диетата,функционира като двигател с вътрешно горене-изгаряното гориво отделя топлина и отпадъци.Ако тези отпадъци не са редовно изхвърляни от бъбреците,натрупването им ще прекрати горенето и оттам-загубата на тегло,дори ако диетата е педантично спазвана.Същото би се случило и с мотор на автомобил,чийто ауспух би се запушил,или с огъня в непочистена от пепелта камина.и двете ще загаснат непочистени от отпадъците."

Разрешени храни през първа фаза:

От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.

Постни меса

Това са : телешкото,говеждо и конско
- Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
- Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат да се консумират,след като се отстрани тлъстата им част.
-Свинското и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

Дреболии

От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на предразположените към сърдечно-съдови заболявания.
Риби

За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!

Морски дарове

всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви.

Птиче месо

Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.

Постни шунки

Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.

Яйца

Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.

Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/
Литър и половина вода дневно.

Разрешени храни през втора фаза:

Всичко,което ви е било позволено през първа фаза,ви е позволенои сега,що се отнася до количеството,часовете и смесването.Не правете понягока допусканата грешка да приемате само зеленчуци и да се откажете от протеините.

Основни препоръки:

Ето и няколко основни препоръки, които трябва да спазвате през цялото време на диетата, както и след края й:

1. Не намалявайте приема на протеини – имате нужда от минимум 80 грама дневно;
2. Яжте по малко, винаги когато сте гладни;
3. Не пропускайте хранене по никакъв повод;
4. Няма ограничения в количествата на разрешените храни в Ударния и Смесения етап. Тук е мястото да се спомене едно важно правило „За да се отслабва, трябва да се яде”. Не се пропуска ядене. Задължителни са закуска, обяд вечеря, а ако се организирате да ядете през 4 часа, още по - добре.
5. Пийте много вода постоянно. Минимум 1.5-2.0 литра на ден. Ако е минерална, следете количеството натрий да бъде ниско.
Диетата трябва да е много богата на вода поради две причини: Първо, тя пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. И второ, съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита.
6. Сутрин закусвайте с около 50 грама/2 супени лъжици (през първите два етапа) до 100 грама/3 супени лъжици (в следващите два) овесени ТРИЦИ (не ядки). Целите са две: облекчаване на отделителните функции (запекът традиционно съпътства този род хранене) и увличане на калории. Има два варианта: разбъркани с вода или с ниско-маслено кисело мляко. Втори ваирант е много по-вкусен, особено ако добавите течен подсладител.
7. Взимайте витамини и минерали, особено в началото, но изберете спортни, които са достатъчно силни;
8. Опитайте да започнете по-интензивна физическа активност;

Недостатъци

За съжаление има и такива в тази диета.
Повишеният прием на месо предимно може да доведе до запек и храносмилателни проблеми. Ето защо са важни овесените ядки и трици сутрин - те ви осигуряват необходимото количество фибри.
Често организмът свиква в определен момент с хранителния режим и той спира да действа толкова ефективно. За целта се нуждаете от промяна в съотношението между изцяло протеиновите и смесените дни. А също и от повече движение.

Други препоръки

1. Въоръжете се с търпение. Режимът действа стъпаловидно – редуват се периоди на спад на теглото и задържане на теглото.
2. Освен кантара, хубаво е да измервате и със сантиметърче топящите се телеса. Характерното за режима е, че сваля по-бързо мерки, отколкото килограми.
3. Слушайте тялото си. При някой действа едно, при друг друго. Много често премахването на някои видове млечни продукти, ускорява свалянето. Последното за изключване е киселото мляко.
4. Внимавайте със солта. Води до задържане на течности в организма и много забавя нещата.
5. Внимавайте, какво си купувате. Често в магазинно приготвени кайми има много соя и сол. Аналогично за колбаси. Кренвиршите изключете, като източник на белтъчини.

Съветите на д-р Дюкан

* Никога не спазвайте диета, препоръчваща по-малко от 60 до 80 г чисти белтъчини. Освен ако не желаете да ограбите мускулите си, а кожата ви да увехне. Белтъчините позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата. Белтъчините се усвояват трудно. За усвояването на 100 калории трапезна захар организмът ви изразходва само 7 калории. Усвояването на 100 калории масло или олио ви отнема 12 калории. А за да усвоите 100 калории чисти белтъчини, ще изразходвате цели 30 калории. Изберете сами!
* Пийте много вода. Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Забравете какво са ви говорили бабите ви - пийте вода, докато се храните.
* Водата засища. Яжте от разрешените храни, колкото искате и толкова често, колкото ви се ще, и никога не прескачайте ядене. Мислете за това, което ядете - усещанията, предизвикани от храната, се улавят от центъра на засищането в мозъка. Яжте бавно - когато се храните бързо, намалявате количеството усещания, които стигат до мозъка ви.
* Яжте студени храни и пийте студени напитки винаги, когато е възможно. За да ги усвои, организмът трябва да ги затопли и следователно да изразходва калории. Обливайте се с хладка вода. Ако останете под душа две минути, организмът ви ще изгори 100 калории само за да затопли тялото ви, а това е калорийният еквивалент на 3 км ходене пеш.
* Откажете се от асансьора. Стойте прави колкото можете повече. Ходете целево - прибирайте се вкъщи пеш, ходете на пазар или на гости със собствените си крака.

Четирите етапа на протеиновата диета са замислени така, че да осигурят съответно
* първият УДАРЕН режим - светкавична и стимулираща загуба на тегло; средна продължителност - пет дни; отслабване - 5 килограма
* вторият СМЕСЕН режим- по-бавно, но неизменно намаляване на килограмите до постигане на желаното тегло; редуване на белтъчини и зеленчуци: средна продължителност - една седмица за сваляне на един килограм.
* третият ПРЕХОДЕН режим- запазване на новопридобитото тегло през период с продължителност, равна на 10 дни за всеки свален килограм;
* четвъртият - ОКОНЧАТЕЛНО СТАБИЛИЗРАНЕ на теглото чрез спазване на еднодневна диета веднъж седмично до края на живота.

Как действат белтъчините?
1. Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2. Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3. Чистите белтъчини намаляват апетита
4. Чистите белтъчини засилват съпротивителните сили на организма 5. Чистите белтъчини позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

ДОБАВКИТЕ
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина не са позволени!

ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, ориз, царевица, грах, бакла, леща, нахут. Без да забравяме авокадото, което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен. Артишокът също трябва да се избягва.
Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя никакво олио/зехтин/ в салатите.

Ако вече сте запознати с тази диети! Важно прочетете и тази статия: Истината за диетата на Дюкан?

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)