• Хранене
  • Диети
  • Диетата на Дюкан: Фактите не говорят в нейна подкрепа

Диетата на Дюкан: Фактите не говорят в нейна подкрепа

Диета на Дюкан

Аткинс се завърна, но под друго име. Диетата на Дюкан обещава невероятни резултати посредством познатия високопротеинов режим на хранене. За сравнително кратко време тя спечели голям брой почитатели на Стария континент, включително и в България.

Програмата: Диетата на Дюкан е съставена от четири етапа. През първата фаза се разрешава консумацията единствено на крехки протеини (обезмаслени млечни продукти, риба и пилешки гърди), овесени трици и вода - поне 1,5 литра на ден. Следващите две фази постепенно включват и други храни, но в ограничени количества и само в определени дни. През последната фаза, която продължава до края на живота, се позволява на отслабващите да консумират каквото си поискат 6 дни през седмицата, стига през оставащия един ден от седмицата да се хранят единствено с белтъчна храна.

Твърдението: Д-р Дюкан е убеден в благоприятното въздействие на белтъчините върху човешкото тяло. Той твърди, че неговият режим не е нискокалорична диета и консумацията на неограничени количества белтъчини засища чувството на глад и потиска апетита. Според него белтъчните храни са по-трудни за храносмилане, което означава, че тялото приема по-малко калории от тях в сравнение с останалите видове храни.

Фактите: Няма нищо вълшебно в свойствата на белтъчините и повечето от теориите на д-р Дюкан са напълно погрешни. В действителност животинските протеини се абсорбират по-ефективно от растителните храни. Според Андреа Джианколи, говорител на Американската диетична асоциация, диетата на д-р Дюкан не е нищо повече от поредния нискокалоричен режим на хранене. Диетата ограничава до минимум консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни за сметка на месата, някои от които се свързват с развитието на рак на дебелото черво.

Диетата на Дюкан не е достатъчно балансирана, за да ви достави необходимите хранителни вещества. Чести нейни странични ефекти са констипацията, главоболието, лесната уморяемост, ниската физическа ефективност и лошият дъх.  

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (6 гласове)