Диета според кръвната група

Диета според кръвната група.

Макар и недоказана от научна гледна точка, диетата според кръвната група вече е събрала голям брой последователи. Нейните принципи са ясни и точни, а препоръките й не са в противоречие със здравословните норми на хранене и въпреки това на мнозина тя може да се стори нелепа.

Единственото задължително условие в диетата е да съобразите всяка храна, която слагате в устата си, със своята кръвна група - AB, A, B или 0.

Диетата е измислена от Питър Д’Адамо, който по своите убеждения е натуропат. Според него кръвната група влияе пряко на храносмилателните процеси и затова за определени групи хора са полезни едни храни, а други са вредни. Той също така смята, че определената кръвна група може да увеличи възможността за развитие на някои болести.

Основните критики към режима са:

  • Липсата на достатъчно научни доказателства (ако такива изобщо съществуват)
  • Спазването на диетата може да е доста трудно, особено ако повече от един член на семейството я спазва и те са от различна кръвна група.
  • Кръвно-груповата диета може да не е по вкуса на всеки.

Какви храни може да консумирате

За да се храните според принципите на Питър Д’Адамо, вие трябва не само да консумирате определени храни, но и да спортувате според вашата кръвна група.

Нулевата кръвна група се приема за най-старата. Ако принадлежите към нея, то и вашата храносмилателна система (поне според подръжниците на диетата) не се е променила от древни времена. А както може би се досещате, нашите прадеди са били ловци по природа. По тази причина, ако сте от кръвна група 0 за Вас ще са най-полезни крехките меса, рибата и пилешкото. Хората, които са от нулева кръвна група трябва да ограничат зърнените храни, бобовите растения и хляба. За техните гени са най-подходящи резистивните (силовите) спортни тренировки във фитнес залата.

Ако ли пък вашата кръвна група е А, то е най-добре да спазвате вегетариански режим. Причината за това е, че хората с тази кръвна група са наследили по-малко от „враждебните” гени на прадедите ни. В такъв случай вашата диета трябва да съдържа предимно зърнени храни, органични зеленчуци, а също и соеви протеини. За гените на кръвна група А се препоръчва спортна активност, която да е с ниска или умерена интензивност.

Kръвна група B е била присъща на номадите. Според Питър Д’Адамо тяхната храносмилателна система е по-непретенциозна. Тези хора могат да консумират млечни продукти, с ниска масленост, а също месо и земеделски култури. За тях не е препоръчителна консумацията на пшеница, леща и царевица. Ако спадате към хората с кръвна група B е препоръчително физическите натоварвания да са умерени по време и интензивност.

Хората с кръвна група AB имат много "по-чувствителна" храносмилателна система. По тази причина те трябва да избягват консумацията на пилешко, телешко, а също и свинско, но за сметка на това идеално им понасят морските храни, млечните продукти, а също и земеделските изделия. За тях се препоръчва спортна дейност, която да е с ниско натоварване.

Как работи диетата

Според автора на диетата според кръвната група Д’Адамо не съществува универсална диета за отслабване. По негово мнение няма как един вид хтанителен режим да има идентичен ефект върху голяма група от хора, тъй като е малко вероятно те да са от една кръвна група. Последователите на диетата смятат, че за различните кръвни групи трябва да имат различен начин на живот.

Диетата се базира на принципа, че съществуват специфични белтъчини в различните храни, а те не могат да се преработят еднакво при хората с различни кръвни групи.

Ако човек консумира храни, които не са подходящи за неговата кръвна група, то той може да забави значително своя метаболизъм, да се оплаква постоянно от подуване, а дори и да развие рак. За да избегнете тези последици трябва да спазвате подходящата диета според вашата кръвна група, заключва авторът на режима.

Според Д’Адамо храните се класифицират в три категории:

  • много полезни
  • неутрални
  • които трябва да се избягват

Според последователите на кръвно-груповата диета полезните храни действат като лекарство, неутралните - като храни, а тези, които трябва да се избягват - като отрова.

Мнението на експертите

Според Дейвид Грото, който е говорител на Американската асоциация по диетика диетата според кръвната група насърчава рационалното хранене. В нея никъде не се посочва например да се избягват полезни храни като плодове и зеленчуци. Според него обаче всяка диета, която да е основана изцяло на кръвната група е несериозна, тъй като на този етап това е само теория, непотвърдена с научни доказателства.

Критиците отхвърлят и твърдението на Д’Адамо, че има връзка между кръвната група, храненето и заболяванията. Причината за това са много направени проучвания, никое от които не потвърждава научно тази теория.

Храна за размисъл

Интересното е, че тази диета, макар и недоказана, вече е събрала голям брой последователи. Причината за това е, че според много хора диетата е разбираема и се спазва доста лесно.

Преди да решите дали сте за или против кръвната диета трябва да не забравите, че тя не е доказана с научни факти и доказателства.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (1 глас)