Истината за диетата на Дюкан

Дюкан диетаДиетата на френския диетолог Пиер Дюкан е един от хитовете на годината сред нас жените. Малко или много всяка от нас е запозната с известната дюканова диета, която набира с всеки изминал ден все по-голяма популярност. Но какво влияние оказва тя на здравето ни? Тук ще се опитаме да отговорим на този въпрос максимално безпристрастно.

Нека започнем първо с основните плюсове и предимства:

 • Диетата се спазва лесно. Въпреки многобройните указания и етапи на диетата на Дюкан, веднъж прочетени те лесно се запомнят и спазват. Цикличността на диетата и нейните фази осигуряват планираност на режима и сравнително лесното му спазване.

 • Менюто не е еднообразно, което ще рече, че въпреки еднообразието на хранителните вещества, които почти изцяло са белтъчини в ударния режим, те могат да произхождат от сравнително разнообразни хранителни продукти.

 • Може да консумирате, колкото си поискате от разрешените храни, което допълнително улеснява изпълнението на диетата и нейната ефикасност. Ограниченията и гладуването при останалите диети допринасят за йо-йо ефекта и вредите, нанесени на организма.

 • Чувствате се сити, поради белтъчното естество на храните, които засищат в по-голяма степен. Освен това нивата на инсулин са постоянно ниски, поради липсата на въглехидрати, и човек не огладнява толкова бързо след нахранване. Това може да доведе дори до противоположното състояние – отвращение от храната, което допълнително намалява апетита. И още приемането на белтъчините забързва метаболизма при човек, което допринася за ефекта на диетата.

 • Редица защитници на Дюкан твърдят, че отслабването е гарантирано. Ние не можем напълно да се съгласим, тъй като отслабването е индивидуален процес, който в редица случаи не зависи само от храната, но и от физическите усилия, хормоналния статус, стреса, напрежението, конституцията и т.н. Въпреки това в 95% от случаите с Дюкан се постига задоволителен ефект.
 • Поддържате килограмите след това. Диетата на Дюкан е една от малкото, при които има някакви насоки за спазване на режима след приключването на ударния им режим.
 • Предназначена е за различни групи от хора: пълни хора, които искат да свалят няколко килограма; хора със затлъстяване и за дами, които искат да постигнат желаната фигура.
 • Заложено е в диетата голямо количество вода и малко количество сол, което благоприятства детоксикацията на организма от токсичните вещества на белтъчната обмяна.

Дотук ще си кажем: Добре, какво още чакаме? Преди да започнете обаче, прочетете и основните контра-аргументи според водещи специалисти по диететика (науката за хранене), за да си направите изводите сами за себе си.

Ето ги и основните минуси и недостатъци на диетата на Дюкан:

 • Според общоприетите норми за здравословно хранене белтъчините трябва да съставляват максимум 20% от калорийната стойност на храната. При Дюкан този процент достига до 90! Това е крайно нездравословно, защото повишава нивата на хомоцистеин в кръвта, което е рисково за развитието на атеросклероза и сърдечни заболявания.
 • Нарушаването на съотношението на хранителни вещества (белтъци, въглехидрати и мазнини) води до разстройване на метаболизма, твърдят специалисти. Това води до стрес за организма, което може да има сериозни последствия. Белтъчините не трябва да са основен източник на енергия – това е противоестествено. Черният дроб и бъбреците се натоварват сериозно от наднормените количества токсични съединения, произхождащи от обмяната на белтъци.
 • Данни от редица проучвания сочат, че белтъчната диета руши естественото Рh на организма и извлича калций от костите, което може да доведе до задълбочаване на остеопорозата при жени в менопауза.
 • Един от най-сериозните проблеми може би са смущенията в храносмилането и запека, които съпътстват първите два режима на диетата. Газовете и киселините също могат да съпътстват диетата.
 • Цената... е висока. Подбирането на постни меса, обезмаслени млека и изобщо високопротеинните продукти ще оскъпи вашия бюджет и ще се наложи да давате по 10-15лв за храна на ден. Липсата на хляб, картофи и ориз допълнително оскъпява нещата, като диетата се превръща финансово непосилна за всеки.
 • Както при всяка диета се наблюдава известен йо-йо ефект. Правилото е следното има ли лишения – има и йо-йо ефект. Тук в сравнение с останалите е по-малък.
 • Социално отчуждаване. Факт е, че храната сближава хората. Избягването на храненето с близките хора и споделянето на обща храна с тях неминуемо ще ви откъсне от тях. Освен това ще ви се наложи да избягвате социални събития, по време на които се сервира „неподходяща храна”, която ще ви изкуши да си хапнете нещо апетитно.
 • Физическо и психическо изтощение – то е незибежно, особено в ударния режим. След него най-вероятно ще се посъвземете. Но не е изключено и проблемът да се задълбочи. Това ще ви доведе на ръба на депресията, която е сериозно здравословно състояние.
 • Ако сте домакиня ще имате двойно повече работа да приготвяте храна за себе си и семейството. По възможност помолете половинката ви да помага.

В крайна сметка: Нашият екип смята, че диетата на Дюкан е с една идея по-добра от останалите, но е диета и крие рискове, които могат да се окажат подводни камъни за постигане на здравословно съществуване.

Храна за размисъл

Няма съмнение, че силно рестриктивната диета на Дюкан ще доведе до намаляване на теглото. Но елиминирането на здравословни хранителни групи и нередките странични ефекти правят тази диета за отслабване неподходяща в дългосрочен план.

Белтъчините определено са важна и задължителна част от здравословния начин на хранене, но не бива да се издигат в култ за сметка на въглехидратите и мазнините. Истински полезният за здравето режим следва да включва всички хранителни групи – зеленчуци, плодове, пълнозърнести и нискомаслени млечни продукти, полезни мазнини заедно с промотираните от диетата на Дюкан крехки протеини.

Може би ще предприемете правилен ход, ако преди да прибегнете до толкова рестриктивна диета като тази на Дюкан, да пробвате друга - включваща както контрол върху количеството приемани калории, така и разнообразие от хранителни продукти в умерени количества.

Прочетете още, свързано с темата: Диетата на Дюкан

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (5 гласове)