Ниско-Въглехидратна Диета (НВД) I

Ниско Въглехидратна Диета

Ниско-Въглехидратните Диети (НВД) са хранителни режими, при които се ограничава консумацията на въглехидрати обикновено с цел отслабване, загуба на мазнини или лечение на затлъстяване. Приемът на богати на смилаеми въглехидрати храни се свежда до минимум, а на тяхно място като енергиен източник се използват храни, богати на белтъчини и мазнини, и бедни на въглехидрати.

Въпреки че няма универсална дефиниция на НВД, повечето диетолози приемат следното определение:

Ниско въглехидратните диети ограничават приема на калории чрез ограничаване на консумацията на въглехидрати в рамките на 20г до 80г на ден (обикновено по-малко от 20 процента от дневния калориен прием). Консумацията на белтъчини и мазнини се увеличава, за да се компенсира от части недостига на калории, които нормално си набавяме чрез въглехидратите.

Видове НВД

Най-популярните сред нас диети, базиращи се на ниско въглехидратния режим са:

  • ВМ-НВД (Високо-Мазнинна Ниско-Въглехидратна Диета) с основен представител Диетата на Аткинс

  • ВБ-НВД (Високо-Белтъчна Ниско-Въглехидратна Диета) с основен представител диетата на Дюкан

За кого е предназначена?

НВД се прилага най-вече с цел:

  • Отслабване
  • Оформяне на фигурата
  • Загуба на мазнини
  • Период на изчистване при спортисти
  • При хора с затлъстяване
  • Ниско въглехидратните диети се използват и за лечение на някои сериозни здравни състояния като диабет и епилепсия.

Защо е ефикасна?

Все повече и повече научни доказателства се натрупват в подкрепа от ползата на ниско-въглехидратното хранене при хора, целящи загуба на мазнини. Ключът към успеха на диетета се крие в сложните взаимоотношения между консумацията на въглехидрати и техния ефект върху кръвната захар и производството на хормони. Нивата на кръвна захар в човешкото тяло трябва да бъдат поддържани сравнително постоянни, за да се постигне оптималното здравословно състояние. Двата главни хормона, които регулират нивата на кръвната захар са инсулинът, който понижава нивата на кръвна захар, и глюкагонът, който ги повишава.

Най-общо казано повечето диети, различни от ниско-въглехидратния режим, са богати на въглехидрати и поради тази причина всяко хранене повишава значително нивата на инсулин, което възпрепятства разграждането на мазнини в организма с цел осигуряване на енергия (кетоза). Ето защо ефектът при повечето диети е незадоволитен, тъй като дори и да сме загубили телесна маса, тя не е за сметка на мазнините. За разлика от тях ниско-въглехидратното хранене възпрепятства покачването на инсулина в кръвта и води до кетоза. Някои специалисти в областта на храненето дори твърдят, че кетозата осигурява далеч по-голям прилив на енергия и загуба на мазнини, отколкото се предполага.

Въпреки това всички специалисти са съгласни с факта, че в първите дни на режима човек може да се чувства слаб и изморен, докато настъпи моментът, в който тялото се наглася да използва мазнините като енергиен източник.

Ниско-въглехидратната диета и спорта

Най-резултатните силови тренировки ще бъдат тези със средна продължителност от 30 до 45 минути, в които се влага относително големи количества енергия (в спектъра на силовата издръжливост), поради настъпилата кетоза и умерено до ниско ниво на глюкоза в кръвта. Не се задържайте повече от един час във фитнес залата и избягвайте дългите кросове, защото тренировките с подчертан аеробен характер бързо водят до така опасната при бедна на въглехидрати диета хипогликемия (ниска кръвна захар). Спирайки тренировката, преди умората да Ви е завладяла цялостно ще избегнете това опасно за живота състояние. Ако все пак усетите прилошаване ще се наложи да изядете един банан или друг плод. Стигне ли се до такова състояние, не тренирайте повече в този ден.

Здравословна ли е НВД?

Въпреки многото суперлативи, които отправихме към този режим, постоянното му спазване крие известни рискове за здравето. Затова след 4-6 седмично спазване се препоръчва постепенно увеличаване на количеството въглехидрати, докато практически се премине в равномерно-балансиран режим.

Ако статията Ви е харесала прочетете и продължението, което представя същинската част на диетата: Ниско-Въглехидратна Диета (НВД) II.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 1.00 (1 глас)