• Хранене
 • Диети
 • Диета за "ускоряване на метаболизма" на Джилиън Майкълс

Диета за "ускоряване на метаболизма" на Джилиън Майкълс

В книгата „Овладей своя метаболизъм” е заложена идеята, че ключът към здрава, привлекателна фигура е в ускоряването на метаболизма посредством контрол на ендокринната система.

Според авторката на диетата Джилиън Майкълс токсините в лекарствата, околната среда и некачествените храни могат да нарушат хормоналния баланс в човешкото тяло и по този начин да се отразят зле на обмяната на веществата като превърнат отслабването не само в трудно задача, но дори и невъзможна.

Тя смята, че нейната диета е не само начин да отслабнете бързо и лесно, но и да подобрите своя метаболизъм и да намалите значително риска от възникването и развитието на определени заболявания. За целта обаче трябва да внимавате какво консумирате. 

Диетата се състои от три етапа. Първият е премахването на така наречените „анти-нутриенти” (храни богати на консерванти), които се заменят със здравословни продукти. Крайната ни цел, а именно - постигане на хормонален баланс, ще трябва да постигнете обаче и с много спортни дейности, здравословно хранене и пълноценен сън.

Позволени храни

Майкълс смята, че не трябва да се консумират храни, които „не са имали майка или не са израснали в земята“.

За улеснение авторката на диетата ни предлага десет групи от храни, които са богати на хранитени вещества:

 1. Бобови растения (грах и боб);
 2. Лук;
 3. Плодове без костилки;
 4. Месо и яйца (тази група включва и мазни риби);
 5. Цветни плодове и зеленчуци;
 6. Кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол);
 7. Тъмнозелени, листни зеленчуци;
 8. Ядки и семена;
 9. Органични, нискомаслени млечни продукти;
 10. Пълнозърнести.

Продукти като месо, яйца, млечни храни трябва да са винаги органични. При други храни, например плодовете и зеленчуците не е задължително да се спазва това условие.

В малки количества може да консумираме зеленчуци с нишесте, сушени или консервирани плодове, соеви изделия, алкохол, мазни меса, кофеин и пълномаслени млечни продукти.  

Примерно дневно меню на диетата:

 • Закуска: Бъркани яйца, сок от грейпфрут или целият плод, пържени домати;
 • Обяд: Салата с пилешко месо;
 • Следобедна закуска: Шепа бадеми, един портокал;
 • Вечеря: Риба, приготвена на скара с малко зеленчуци(патладжан, лук и чушки).

Как работи диетата за ускоряване на метаболизъм

През първия етап трябва правилно да подберем храните, които ще консумираме и тези, които ще отбягваме. Тази фаза е създадена с цел да помогне на спазващите диетата да се откажат напълно от анти-нутриентите. Именно те са много голяма пречка за постигането на хормонален баланс и отслабване. Спазващите тази диета трябва да премахнат и всички вредни химикали от дома си.

Вторият етап е спазването на стриктен здравословен хранителен режим. Неговата цел е да премахне вредите от нездравословните храни, които сме консумирали преди. 

Третия етап на диетата е съставен от съвети как да се балансира метаболизма, за да може по-лесно да се изгорят вредните мазнини натрупани в тялото ни.

Важни съвети:

 • Хранете се през четири часа, тоест трябва да имате три основни хранения и една втора закуска в дневното си меню. Не приемайте нищо след 21:00 и особено не консумирайте въглехидрати преди лягане;
 • Яжте само докато усетите, че сте сити, а не по навик. Никога не преяждайте;
 • Във всяко ваше хранене трябва да имате белтъчини, мазнини и въглехидрати;
 • Спортувайте редовно – поне 4-5 часа седмично.

Мнение на специалистите

Доказано е, че хранене с намален прием на калории заедно с редовно спортуване е гарантирана формула за отслабване. Другите твърдения все още не са доказани научно и дори звучат смешно според някои специалисти, тъй като няма данни, че богатите на консерванти храни влияят пряко върху хормоналния баланс.

Много от диетолизите са на мнение, че не всички храни, които са преработени са вредни за нашия организъм. Добър пример са замразените зеленчуци, бобовите култури, консервите със собствен сос и пълнозърнесите продукти.

Според книгата „Овладей своя метаболизъм” дневния прием на калории трябва да е около 1300. Според специалистите това може да е опасно, тъй като според общите препоръки жените трябва да приемат от 1400 до 1600 калории на ден, а мъжете около 2000.

Най-добре е човек да се храни като се съобразява със своето усещане, като се храни балансирано, умерено, здравословно и разнообразно.

Място за размисъл

Диетата за ускоряване на метаболизма не се приема изцяло от потребителите, тъй като в книгата „Овладей своя метаболизъм” се дискутира метаболизма на биохимично, хормонално, неврохимично и ендокринно ниво. Тези теми са сложни и скучни за обикновения читател.

Ако тази диета Ви допада се консултирайте първо със специалист преди да започнете да я спазвате стриктно.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (1 глас)