Хормонална диета

Хормонална диета.

Хормоналната диета контролира баланса на нашите хормони и е създадена с цел да подпомогне отслабването при жените и мъжете или поне на това мнение е създателят й - Наташа Търнър, която по своите убеждения е заклет натуропат.

Защото ключът към ефикасното отслабване се крие в балансирането на хормоните, добрият сън, живота без стрес и без потиснатост.

Хормоналната диета се разделя на три етапа и продължава шест седмици. Първата фаза трае две седмици. През нея се извършва детоксикация. През този етап се намалява до максимум употребата на храни с висока алергенност. Също така се намалява консумацията на храни, които магат да предизвикат мигрена или възпаление.

През първия етап на хромоналната диета се отслабва с от два до четири килограма. Освен това през този етап се наблюдава загуба и на телесни течности. През следващите етапи на диетата отслабването ще продължи, но с по-бавни темпове, тоест с около един килограм на седмица.

През втория етап се прибавят и храни, които са били отстранени. През третия етап към диетата се включват и спортни натоварвания, йога, аеробика. Целта на тези физически упражнения е да подобрят силата на нашия организъм, издържливостта и желанието за отслабване.

Ролята на хормоните в отслабването

Според проучване, което е публикуването в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism има директна връзка между хормоните, които контролират апетита преди самото започване на хормоналната диета и евентуалното напълняване след край на диетата. Този ефект е известен с името йо-йо. Авторката на тази диета не оспорва този факт, но смята че самото отслабване зависи и от ендокрината ни система, а не само хормоните на апетита и глада ни.

Тя смята, че отслабването е директно свързано с всички хормони в тялото ни: „Те контролират всеки негов аспект – от чувството за глад до скоростта на метаболизма и мястото на натрупване на телесните мазнини“. Това е и обясненото на авторката за затлъстяването при голяма част от възрастните хора, а именно, че при 80% от тях са в хормонален дисбаланс.

Какво може да се яде

Хормоналната диета насърчава приемането на здравословни храни, а също и естественото хранене. Освен това при нея трябва да избягваме консумацията на рафинирани храни или съдържащи консерванти.

През първата фаза на детоксикация са позволени храни като зеленчуци (без царевица), плодове (без цитрусови, консервирани или сушени), безглутенови зърнени продукти, авокадо, риба, маслини, ядки, рапично масло, риба, яйца и други. По време на този етап е препоръчително да консумирате много хранителни добавки. Освен това трябва да приемате пробиотици, рибено масло, билкови екстракти и фибри.

Следващата фаза насърчава консумацията на храни в определно време, а също така да се избягват храни, които могат да причинят хормонален дисбаланс. Такива храни са фъстъците, сьомга, стафиди, кафе и други.

При тази фаза на хормоналната диета трябва да избягваме приема на рафинирани захари, на зърнени продукти, храни с много наситени мазнини, транс мазнини, храни с нитрати, изкуствени подсладители.

При тази диета трябва да консумираме добавки като витамин D, мултивитамини, антиоксиданти, магнезий, протеин, калций. Освен това е препоръчително да се приема много вода, а именно най-малко 8 чаши вода, тоест около 1,5-2 литра вода. В книгата може да откриете много рецепти, които ще Ви помогнат да спазвате диетата.

Как работи хормоналната диета

Правилата на авторката са много лесни: ако се храните правилно и на малки интервали ще постигнете хормонален баланс, тоест и ще отслабнете.

Мнение на експертите за диетата

Освен здравословното хранене при хормоналната диета трябва да намалите стреса, да спортувате повече, да имате добър сън. Много от диетолозите са на мнение, че хормоналната диета има и опасни страни. Един от тях е приема на много хранителни добавки.

Детоксикацията е много честа част от различни диети, но ако черният Ви дроб е здрав тя е ненужна практика.

Ограничаването на много различни храни през първия етап на хормоналната диета без съмнение ще помогне много за отслабването, но и може да доведе до много различни здравословни проблеми.

Друг минус на хормоналната диета е твърдението, че определените храни нарушават хормоналния ни баланс и е научно недоказано. Метаболизмът сам по себе си е много повече от баланс на хормоните в тялото.

Друг съществен минус на диетата е приемане на малко количество въглехидрати. Това може да пречи много на физически активните хора.

Място за размисъл

Хормоналнта диета е много близка до средиземноморската. Тази диета е нисковъглехидратна, нискогликемична и е здравословна. Тази диета може да бъде още по-полезна, ако се заместят многото хранителни добавки с храни, които са богати на витамини, полезни мазнини и минерали.

Спазвайки тази диета може да се отслабне, но гаранциите за блестяща кожа, хормонален баланс, лечение на много заболявания и здрава коса, могат да останат неизпълнени.

Трябва да запомним, че хормоналната диета не е вълшебно лекарство, което да ни избави от здравословните ни проблеми. Ако все пак диетата Ви харесва и решите да я спазвате е най-добре преди това да се консултирате с вашия личен лекар.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)