Старите килограми след новата диета

Недълго след като сте приключили поредната дълга и досадна диета и сте свалили дузина излишни килограма, започвате отново да "наваксвате с теглото" и нерядко си ги връщате двойно - следствие от т.нар. йо-йо ефект. Но на какво ли се дължи той? Група австралийски учени, публикували своя труд в престижното списание New England Journal of Medicine, твърдят, че знаят отговора.

Според проведените проучвания при хора със затлъстяване, подложени на десетседмична диета, бедна на калории, техният апетит и хормонален статус се изменили във времето. Макар че някои хормони са се повишили, а други – понижили, промените били компенсаторни - с цел организмът да върне старото статукво, а с него и загубените килограми.

За целите на проучването изследователите използвали кръвни тестове, с помощта на които регулярно се измервали нивата на девет различни хормона по време на проучването. Най-ранните тестове били проведени през първия ден, следващите - през десетата седмица от началото, а последните - на 12-ия месец. Хормоните възстановили своите първоначални нива едва след една година.

Да вземем например един от хормоните - грелин, който се синтезира от стомашната лигавица и стимулира апетита. Той се повишил след диетата и останал с високи стойности в кръвта до края на проучването. Друг хормон – лептин, който има противоположно действие и потиска апетита, намалил нивата си след диетата.

Тези резултати се потвърждават и от предшестващи изследвания, според които хормоналните нива се повишават и засилват апетита, коментират независими специалисти. Изследването, обаче, е първото, което ги проследява за толкова дълъг период от време.

Резултатите показват, че хората, които съумяват да стопят няколко килограма, трябва да поддържат режима си поне година, докато хормоните се нормализират. В противен случай са обречени. В крайна сметка други могат да тълкуват резултатите от проучването като лъч надежда, че все пак, макар и с повече усилия, килограмите могат да бъдат стопени трайно.

Ето защо нашият съвет е да подбирате диетата не според вълшебните обещания, които нейният автор прави, а да търсите по-дълготраен ефект чрез балансирано хранене и повече движение.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)