Диета 'Чисто хранене' (Eat-clean)

Според създателя си Тоска Рено "Чисто хранене" е хранителен режим, който позволява да се яде повече от преди, едновременно с това да се постигне намаляване на телесното тегло, пречистване на организма, а в дългосрочен план - по-здравословен начин на живот.  

Не само ще сваляте по 3 килограма всяка седмица, но и ще забележите драматични промени във вашата фигура и настроение“.

Според диетата "Чисто хранене" най-важен е начинът на хранене, след това спортът и най-накрая гените.

Основни насоки

Основните правила на диетата са: консумиране на 1200-1800 калории дневно, разделени в 5-6 малки порции с цел ускоряване на метаболизма, водене на активен начин на живот, избягване на храни,съдържащи консерванти, подобрители, захар, наситени транс мазнини. Основни продукти, включени в диетата са свежи плодове и зеленчуци, крехки меса, пълнозърнести храни, обезмаслени млечни продукти.

Диетата е твърдо против храните, които съдържат наситени или транс мазнини, а също и нездравословно приготвените или рафинирани храни. Такива са брашното, пържените храни, безалкохолните, соковете, захарта.

Основни насоки при спазване на почистващата диета:

  • Хранете се често (през 2-3 часа) на порции, съдържащи не повече от 300 калории;
  • Никога не пропускайте хранене, особено закуската. Тя е най-важното хранене;
  • Приемайте около 20 гр. Комплексни въглехидрати на всяко хранене;
  • Пийте поне 8 чаши вода дневно;
  • Ежедневно приемайте адекватни количества здравословни мазнини;
  • Приемайте предимно домашно подготвени храни.

Правилата на тази диета могат да се нарушат най-много веднъж седмично, когато може да си угодите с парченце шоколад или чаша вино.

Прочистващата диета и спортът

Спортът е важен компонент на "Чисто хранене" – тя препоръчва физически упражнения най-малко три пъти седмично за не по-малко от 30 минути. Обилната и здравословна закуска, комбинирана със спортни занимания, ще ускори Вашия метаболизъм от сутринта и ще допринесе за изхвърлянето на токсините от тялото Ви.

Мнението на експертите

Според диетолозите този хранителен режим може да бъде от полза на човек, решил да отслабва. Въпреки това стриктното й спазване е трудно, а и не винаги е съвсем здравословно.

Много проучвания сочат, че малките количества алкохол са полезни за сърдечно-съдовата система. Освен това приемът на малки количества наситени мазнини е безвреден и дори препоръчителен.

Място за размисъл

Въпреки че "Чисто хранене" съветва да се храним здравословно и да спортуваме редовно, тя е диета по-скоро на крайностите, тъй като е структурирана по часове и е много трудна за спазване за дълъг период от време.

Несъмнено най-голямата полза от този хранителен режим е изграждането на силна мотивация за избор на по-здравословни хранителни продукти и активно спортуване.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)