• Хранене
  • Диети
  • За отслабването от значение е броят на калориите, а не техният източник

За отслабването от значение е броят на калориите, а не техният източник

Калории и отслабване.

Въпреки че мнозина биха водели разгорещени спорове с вас, защитавайки ревностно една или друга диета, фаворизираща мазнините, въглехидратите или белтъчините, в действителност се оказва, че това няма почти никакво значение.

Според проучване, публикувано в престижното списание American Journal of Clinical Nutrition, ключът към успеха е чисто и просто да намалите калорийния си прием.

Изследователският екип заключва, че не съществува значима разлика в отслабването или намаляването на мастната тъкан при хора, спазвали четири коренно различни режима.

„Основният предиктор на отслабването беше стриктното спазване на режима. Тези участници, които се придържаха към своя режим, свалиха повече килограми в сравнение с останалите.”, твърди един от водещите изследователи в проучването - Джордж Брей.

Брей и неговите колеги разпределили на случаен принцип няколко хиляди души с наднормено тегло или затлъстяване в една от следните четири групи според хранителния режим:

  • диета с умерен прием на белтъчини, нисък на мазнини и висок на въглехидрати
  • диета с висок прием на белтъчини, нисък на мазнини и висок на въглехидрати
  • диета с умерен прием на белтъчини, висок на мазнини и нисък на въглехидрати
  • диета с висок прием на белтъчини, висок на мазнини и нисък на въглехидрати

Всяка от диетите е съставена така, че да намали калорийния прием със 750 ккалории на ден.

След период от шест месеца, а след това и 2 години след началото на проучването изследователите са измерили теглото, мастната тъкан и мускулната маса на участниците.

Независимо от режима, резултатите на шестия месец били: загуба на 4,1 кг мазнини и 2,3 кг мускулна маса.

На втората година малка част от сваленото тегло било възвърнато, но въпреки това завършилите проучването участници отслабнали средно с повече от 3,6 кг, от които близо 1,4 кг са отнети от коремната област. Напомняме, че именно мазнините в областта на корема са рисков фактор за развитието на заболявания като диабет, метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето.

Следва да се отбележи обаче, че голям брой от започналите проучването участници постепенно отпаднали, а диетите на тези, които успели да завършат, били в голяма степен променени.

Изследователите например са се надявали да установят две групи, които си осигуряват 25% от калорийния прием чрез белтъчини (високобелтъчни режими), и две групи, които приемат 15% от калориите си от белтъчини. Вместо това обаче всички четири групи са завършили проучването с хранителни режими, които съдържали белтъчини, равняващи се на 20% от калорийния прием.

В заключение експерите съветват да забравите предрасъдаците на хората около вас. Вместо това се отдайте на режима, който най-много ви допада (стига той да е здравословен), защото успехът се крие в постоянството.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)