Суровоядство - за и против

Суровоядство.

Суровоядството е тенденция в храненето, която все повече набира популярност. То се основава на консумация на предимно растителни храни (за предпочитане е да са био), като единствената позволена термична обработка е сушенето на температура до 46 градуса. Така витамините и микроелементите остават биоактивни.

Суровоядците вярват, че консумирайки необработена храна могат да предотвратят и дори да се излекуват от редица заболявания. Целта на тази статия е да разберем доколко е обосновано това.

Съществуват суровоядци, които допускат консумацията на сурови месни, млечни продукти и яйца. В тази статия ще се спрем на веганизма, тъй като приемането на необработени продукти от животински произход крие сериозен риск от инфекции и е неприемливо за всеки достатъчно образован човек.

ЗА – По-добро храносмилане

Суровата храна е богата на ензими, витамини и минерали, които се разрушават при термична обработка. Така за усвояването на хранителните вещества, организмът трябва да използва своите собствени ензими и енергия, която по принцип е необходима за други жизнени процеси. Дори заместване на част от сготвената храна, която приемаме, със сурова може да ни осигури по-добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества.

ПРОТИВ – Дефицит на незаменими нутриенти

Суровоядството може да доведе до дефицит на незамини компоненти на здравословното хранене – витамин В12, витамин Д, желязо, цинк и калций. То може да бъде особено опасно за растящия организъм. Витамин В12 се съдържа само в продуктите от животински произход – червено месо, мляко и млечни продукти, яйца. Ролята му в организма се състои в образуването на кръвните клетки и в нормалното функциониране на нервната система. По тази причина анемиите са често срещани сред т. нар. вегани.

ЗА – Загуба на излишните килограми

В случай, че искате да се преборите с излишните килограми, суровоядството може да се окаже полезно за вас. То включва консумация на много зеленчуци, плодове, фибри, които от своя страна засищат по-бързо и за по-дълго – търсеният от всяка диета ефект. Освен това изключването на месните продукти от менюто намалява до минимум приема на транс-мазнини, което също има благотворен ефект върху хранителния ни режим.

ПРОТИВ – Проблеми с храносмилането

При рязко превключване към суровоядство организмът на човек, който не е свикнал с повишеното количество фибри в храната, може да изпита стомашно-чревни разстройства – подуване, дискомфорт, диария.

ЗА – По-добра хидратация

Както знаем водата е еликсир за нашето тяло. Консумацията на сурови плодове и зеленчуци спомага за по-добрата ни хидратация по два начина: те сами по себе си съдържат голямо количество вода, но освен това за смилането им в стомашно-чревния тракт се използва по-малко количество от наличната в организма вода.

ПРОТИВ – Вредни химични вещества

За отглеждането на по-голямата част от плодовете и зеленчуците на пазара са използвани различни пестициди и инсектициди. Консумирането на тези продукти сурови ни излага в по-голяма степен на вредното въздействие. Затова най-добрият вариант е сами да отглеждаме плодовете и зеленчуците или поне да инвестираме в „био” такива.

ЗА и ПРОТИВ – Суровоядството и сърдечно-съдовата система

Логично би било суровоядството значително да снижава нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това наистина е така, но за съжаление нивото на общия холестерол не е най-важното за сърдечно-съдовата система. По-важно е отношението между „добрия” (HDL) и „лошия” (LDL) холестерол. Като резултат от суровоядството се понижават нивата на „лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите, но според редица проучвания и на „добрия” (HDL) холестерол, което е нежелателно.

И в заключение за суровоядството

Суровоядството е не просто стил на хранене или мода, а начин на живот и философия. За избралите да се придържат към него основна цел е да са в хармония с околния свят , голяма част от тях не допускат употребата на дрехи и консумативи с животински произход, козметика, тествана върху животни. При тях всичко идва от природата, което прави тази философия, достойна за адмирации. А включването на малко повече сурови плодове и зеленчуци, семена и кълнове, замяната на печените ядки със сурови такива в менюто ни, без да стигаме до крайности в това, би било от полза за всеки от нас.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)