Болки в кръста и гърба

Съдържание

Едва ли има човек, който в определен момент от своя живот не се е оплаквал от болки в кръста. И като се замислим, наистина не се изисква много – разтегнат мускул по време на свръхамбициозна спортна тренировка или оказване на помощ при пренасянето на мебели. Но докато подобен род болки отшумяват за кратко време, болките в кръста или гърба са ежедневие за много други.

Болките в кръста са едно от най-честите оплаквания, характерно за съвременния човек. Голямата им честота и трудното определяне на точните причини за тяхното възникване е дало основание те да бъдат наречени синдром на low back pain (болки в кръста).

Болките в гърба и кръста не представляват обособено заболяване, а са симптом на множество различни заболявания, като в много от случаите точната причина остава неизвестна.

Предразполагащи фактори за масовото разпространение са много, но основният е заседналият начин на живот. Липсата на физическа активност и неправилната поза на тялото водят до детренираност на мускулите, които поддържат гръбнака, и заедно с затлъстяването са основни виновници за масовото разпространение на болките в кръста сред населението.

Болките в кръста и гърба се срещат под много форми – болки в долната, средната и горната част на гърба, болки в кръста с ишиас, болки в резултат на травми, инфекции, тумори и др. Най-често болките се локализират в областта на кръста, защото това е най-натоварената област от гръбнака. По-рядко се локализират в шийната област, която е с най-голяма подвижност. Най-рядко се среща болката в гръдната област на гръбначния стълб, която е с ограничена подвижност.

Най-честите причини за болките са неврологични и мускулни проблеми, дегенеративна дискова болест и артроза. Често симптомите се облекчават от лекарства с аналгетично действие.

Кой страда от болки в кръста

Епидемиологични проучвания показват, че от болки в кръста страдат около 30 на всеки 100 000, като нараства след 30 годишна възраст, за да достигне своя максимум около 55 - 65 години.

Хората, упражняващи тежък физически труд, са изложени на по-висок риск. Повече от половината болкови пристъпи преминават спонтанно за една до две седмици. При данни за дискова болест и дегенеративни промени болката отзвучава при 60-70% до шестата седмица и при 80-90% до дванадесетата. Процентът на възобновяващите се пристъпи остава висок. При 10-15 % от пациентите болката хронифицира.

5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)


Proba's Avatar
Proba replied the topic: #1 12 Юли 2018 17:26
Пробвайте мащерка и здравословно хранене - омега 3 мастни киселини и витамин К> :)
joro's Avatar
joro replied the topic: #2 25 Май 2014 08:41
Ако имате болка в кръста опитайте с Анатомичен коректор за стол и автомобил

При болки в кръста и гърба, дископатии, дискови хернии, гръбначни изкривявания, неправилно седене.Поставя гръбначният стълб в анатомично положение и освобождава напрежението от продължително седене и шофиране.
Vasilec's Avatar
Vasilec replied the topic: #3 27 Мар 2014 20:50
Много късно виждам темата, дано да си си оставила напомняне, но в твоя случай е хубаво да отидеш на ревматолог.
Ivalina's Avatar
Ivalina replied the topic: #4 13 Мар 2013 14:31
на 24 години съм имам болка в ставите от около 2 години. Започна от лявото коляно - остра болка след натоварване след това болката се насочи към двете тазобедрени стави сега ме болят и двата крака освен болката има и силно пукане при движение. Имам и болки в гърба. След дълго обикаляне по доктори не разбрах какво ми има. Моля да ме насочите към компетентни лекари няма значение в кои град са. Благодаря предварително.
Анонимен's Avatar
Анонимен replied the topic: #5 12 Мар 2013 22:32
Добре е да посетите лекар, все пак може да не е болка за умиране, но състоянието може неусетно да прогресира. Особено ако болката е постоянна и датира от повече от няколко месеца. Забавянето на диагностиката не във ваша полза.