Киберхондрия - модерната хипохондрия

Час след като сте се нахранили обилно и подпийнали умерено, започвате да усещате странни болки в гърдите. Веднага се настанявате пред компютъра и въвеждате фразата „болки в гърдите” в любимата търсачка. Секунди по-късно разбирате, че преживявате сърдечен инфаркт?

киберхондрияВашето любопитство се трансформира в безпокойство, придружено от изпотяване, сърцебиене и засилване на болките. Сега вече няма никакво съмнение - всички симптоми на миокардния инфаркт са налице и вие наистина сте смъртно болни... Надали!

По-вероятното е да сте жертва на собствените си страхове и необятната информация в интернет и да страдате единствено от киберхондрия.

Какво е киберхондрия

Терминът киберхондрия произлиза от думите кибер- и хипохондрия (прекалена, патологична загриженост за собственото здраве). Той циркулира в публичното пространство от малко повече от 10 години, с масовото навлизане на интернет в бита на съвременния човек, но едва наскоро бяха проведените първите проучвания по темата.

“Касае се за явление, което става все по-разпространено през последните 10 години - опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем чрез търсене на симптомите в мрежата. При това от широкия спектър на различните варианти киберхондрикът обикновено избира най-зловещия”, съобщава през 2001 британския вестник Индипендънт.

Д-р Браян Фалън от Колумбийския университет, водещ експерт по хипохондрия, стига дори по-далеч като определя киберхондриците като „група от хипохондрици, които имат тежко, обсесивно компулсивно разстройство спрямо своите симптоми”. Според него 90% от хипохондриците с достъп до интернет развиват киберхондрия. Той допълва, че това е естествен процес и световната мрежа ще играе все по-важна роля в медицинско отношение.

Симптоми на киберхондрия

Подобно на хипохондриците, повечето хора с киберхондрия се притесняват за собственото си здраве далеч над нормалното и здравословното, особено след прекарване на няколко часа в мрежата. Симптомите им могат да включват загриженост, болки, поява на умора. Болните съобщават за проблеми с дишането , шумове в стомаха или потрепване на определени места.

Киберхондриците не лъжат, те са дълбоко убедени в своето заболяване.

Проучването на Майкрософт

В края на 2008 г. изследователите от "Майкрософт" Райън Уайт и Ерик Хорвиц оповестиха резултати от мащабен анализ на тема киберхондрия. В проучването на двамата участват над 500 души, като около 40% от тях били склонни да засилят тревогите за здравето си след подобни онлайн проверки.

Стремежът да се научи повече за симптомите на едни или други болести в повечето случаи води до поставяне на погрешна диагноза, провокирайки появата на тревога и страх при относително здрави хора. Особено сред тези, които не разбират нищо от медицина и нямат високо образователно равнище, твърдят авторите на проучването, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Изследователите отбелязват в тази връзка, че се е появила нов вид невроза – „киберхондрия“, допълнила отдавна известната болест - хипохондрия.

Възможността за кратко време да се запознаят с голям обем медицинска информация довежда до развитието на различни фобии при мнителните хора. Те могат много лесно за възприемат леката болка в гърдите за предвестник на инфаркт, а мигрената като „стопроцентов“ признак за мозъчен тумор. „Подобни търсения в интернет са безполезна загуба на време и пари, а в крайна сметка и на здраве“, констатират учените.

Връзка „лекар-пациент”

Традиционно успешният тандем лекар и пациент бе такъв, че лекарят бе основният и единствен източник на информация за пациента относно неговата диагностика и лечение.

киберхондрия, лекар и пациентЗа добро или лошо този модел значително се измени през последните години, тъй като хората търсят и намират все повече информация в интернет относно своето състояние и желаят да участват в лечението по-скоро като равноправни партньори, отколкото като изпълнители на волята на лекаря. Тази промяна бе посрещната от голяма част от лекарското съсловие с негативни чувства, тъй като невинаги информацията в интернет е надеждна, а човек невинаги може да я интерпретира правилно.

По-напредничавото мислене обаче ще разгледа масовото използване на интернет в коренно различен аспект - като трибуна на компетентните здравни специалисти и възможност за подобряване на взаимоотношенията между лекар и пациент. В този ред на мисли компетентните лица трябва да се стремят все повече да участват в публикуването на материали, предназначени за широката публика, дейно участвайки в здравното образоване на съвременния човек.

Защо не бива да се предоверяваме на мрежата

По-горе цитираното проучване на Майкрософт заключва, че повечето хора не обръщат внимание на източниците на информация, а по-скоро се концентрират върху самата информация, която може да бъде напълно грешна или неправилно разтълкувана.

Погрешно информираният пациент създава сериозно напрежение във взаимоотношенията си със своя лекар. По този начин все по-често пациентите не участват активно в лечението или дори го отричат, приемайки статиите в интернет за по-достоверен ресурс от своя лекар.

Хората, склонни към киберхондрия, често преувеличават възможността дадено неразположение да е симптом на сериозно заболяване на базата на публикации в интернет, без да вземат предвид възрастта си, наличието или не на придружаващи оплаквания, характерни за това заболяване и още редица фактори.

В крайна сметка се оказва, че здравните статии в интернет не могат да заменят експертното мнение на лекаря. Единствено той може да ви постави правилна диагноза и да ви предпише адекватно лечение.

Използвана литература

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)