Тай чи - изкуството на медитация в движение

Тай чи е изкуство описвано от своите последователи като медитация в и чрез движение, която е не само приятна за изпълнение, но и подобрява физическото и психическото здраве на практикуващия. Здравословните ползи включват намаляване на стреса, подобрение на баланса, координацията, мускулната сила и гъвкавостта на тялото.

Тай чи - медитация в движение

Създаден още преди повече от 2 000 години за военни цели (колко парадоксално?) в Древен Китай, тай чи укрепва душевния мир и „проповядва” спокойствие. Въпреки че корените на това изкуство лежат в далечен Китай, през последните няколко десетилетия тай чи придоби особена популярност и в Европа, включително и у нас. То може да се изпълнява както самостоятелно, така и в комбинация с други методи, подобряващи здравословното състояние.

По време на тай чи гимнастиката човек се учи да заема определени позиции на тялото и да изпълнява движения по бавен и грациозен начин. Всяко движение или поза плавно преминават в следващо без почивка.

С какво тай чи ще ви очарова?

Ако се опитвате да подобрите цялостното си здраве, тай чи ще ви свърши перфектна работа като част от цялостния ви подход към по-добро здравословно състояние. Практикуването му е сравнително безопасно занимание подходящо за хора от всички възрастови групи.

Освен физическото здраве основен приоритет в изкуството на тай чи е психическото равновесие. Практикувайки го човек се научава да контролира стреса и да подобрява своята гъвкавост, мускулна сила, тонус и издръжливост.

Тай чи е изкуство, което ще ви накара да се чувствате в разцвета на вашите сили. А когато се усвои правилно и се практикува редовно, тай чи се превръща в мощен инструмент за цялостно усъвършенстване.

Едни от основните му достойнства са неговата лесна адаптация към индивидуалните особености на човек и фактът, че не съществува конкуренция между практикуващите го. За да практикувате тай чи, не се нуждаете от много свободно пространство и специална екипировка. Вие може да изпълнявате Тай чи навсякъде и по всяко време, в групи или самостоятелно.

Доказано тай чи подобрява здравето в следните насоки:

 • Подобрява равновесието и координацията
 • Подобрява сърдечносъдовото здраве
 • Подпомага лечението на депресията
 • Подобрява аеробния капацитет
 • Намалява риска от падания и фрактури при възрастни хора

Какво показват проучванията?

Тай чи доказано намалява стреса. Някои проучвания дори предполагат, че практикуването му може да бъде от полза в контрола на редица здравословни състояния, включително високо кръвно налягане, диабет и депресия.

Равновесие. Тай чи се изследва обстойно за неговия ефект върху подобряването на баланса и намаляването на риска от падания и фрактури при хора в напреднала възраст. Първоначалните резултати от тези проучвания са обнадеждаващи, но все още са нужни още доказателства, за да се направят генерални заключения. Тай чи включва упражнения, които оказват минимално натоварване върху мускулно-ставния апарат, и затова са подходящи за хора в напреднала възраст, както и за хора страдащи от артрит или възстановяващи се от контузия.

Сърдечносъдови заболявания. Съществуват доказателства, показващи благоприятното действие на Тай Чи върху кръвното налягане при хипертоници и върху нивата на холестерол в кръвта.

Депресия. Практикуването на тай чи в комбинация с конвенционално лечение може да помогне в борбата с депресията и безпричинната тревога. Въпреки че първоначалните изследвания са окуражаващи, необходими са още доказателства за това.

Цялостна тренировка на тялото. Според последните проучвания тай чи подобрява успешно аеробния капацитет на тялото.

Любопитни факти около тай чи

 • От създаването. Според една легенда още през 600 година пр.н.е. в хрониките на Лао Дзъ (китайски философ от древността, централна фигура в даоизма) се споменава за „борбата с невидим съперник". Според друга теория се смята, че тай чи се създава в свещената за даоистите планина У Дан, където последователите на учението се оттегляли за дълго, търсейки спокойствие и усамотение. В дългите дни на върховна концентрация те поставили основите не само на истинския даоизъм, но и на популярното днес тай чи. Изобщо съществуват голям брой теории и легенди за създаването на тай чи, но едно е факт: То несъмнено е една от най-популярните гимнастики на нашето съвремие.
 • През обичаите. Тай чи, както вече знаем, е вид бойно изкуство, което със своята грация и мекота на движенията се е превърнало в част от живота на китайците. Нещо, без което те не могат сутрин. Всяка сутрин Пекин се различава от останалите многолюдни и гъстонаселени мегаполиси по света по бавните, спокойни и загадъчни движения на неговите обитатели, които внасят спокойствие и хармония във всеки дом.
 • Към практиката. Начинаещите в тай чи трябва да овладеят 108 основни движения, като след това вече идва ред и на помощните аксесоари. Встъпително видео по темата може да откриете тук и там.

Рискове на тай чи

Движенията в тай чи са бавни и грациозни и затова те на практика трудно могат да имат негативен ефект върху здравето. Ето защо шансовете за травма са минимални, особено ако спазвате правилно инструкциите.

{rt}

Използвана литература:

 • Seaward BL. Managing Stress. 6th ed. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers. 2009:445.
 • Tai chi: An introduction. National Center for Complementary and Alternative Medicine.
 • http://nccam.nih.gov/health/taichi.
 • Wayne PM, et al. Challenges inherent to t'ai chi research: Part I — T'ai chi as a complex multicomponent intervention. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2008;14:95.
 • Wayne PM, et al. Challenges inherent to t'ai chi research: Part II — Defining the intervention and optimal study design. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2008;14:191.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)