Паническа атака - има ли спасение от нея?

паническа атака
Комбинацията на КПТ и медикаментозно лечение е може би най-разумният избор за лечение на паническото разстройство.

Паническата атака е внезапно настъпило състояние на неоправдан страх, съпроводен от силно чувство за наближаваща опасност. Понякога са налице и физически симптоми като сърцебиене, изпотяване и повишаване на дихателната честота. Някои хора дори описват епизодите на панически страх като сърдечен инфаркт, изгубване на разсъдък или гибелно усещане.

Познато ли ви е това усещане? Ако отговорът ви е да, то тази статия ще е тъкмо за вас. Защото паническата атака може да ви изненада във всеки един момент, а когато това стане, трябва да сте добре подготвени.

В случай, че ви се случва да преживявате паническа атака доста често (няколко пъти в месеца) и/или често се чувствате застрашени, вие може да страдате от паническо разстройство. В такъв случай потърсете лекарска помощ, защото правилното лечение ще облекчи състоянието.

Промени в начина на живот

Някои прости промени могат да помогнат да поддържате ума и тялото си в добро здравословно състояние:

  • Хранете се балансирано. Ограничете приема на захар и увеличете консумацията на свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Ограничете кофеина, алкохола и никотина. Всеки един от тях може да увеличи чувството на тревога.
  • Спортувайте ежедневно. Спортът помага да се разтоварите от стреса.

Лечение на паническа атака и паническо разстройство

Ако промените в начина на живот не постигнат желания ефект, в много случаи се налага провеждане на медикаментозно лечение и/или психотерапия. Лечението на паническото разстройство обикновено включва комбинация от консултации със специалист, приема на лекарства и промени в начина на живот.

1. Когнитивно поведенческа терапия (КПТ)

Този вид психотерапия показва изключително добри резултати в борбата с паническото разстройство. КПТ се фокусира върху начина, по който пациентът мисли, разсъждава и постъпва. Основната й цел е да се установят и променят грешните модели на мислене, които често са причина за ненужно безпокойство. Ето как когнитивно поведенческата терапия решава емоционалните и поведенчески проблеми на човек.

Терапевтът ще ви помогне да осъзнаете следните факти:

  • Паническата атака е почти нормална реакция срещу стреса. Тя засилва вашето усещане за страх и безпокойство, но в повечето случаи не е опасна – паническата атака няма да причини сърдечен удар, спиране на дишането или припадане.
  • Паническата атака обикновено не продължава дълго, а силното усещане за страх трае няколко секунди.
  • Тя няма да ви накара да изгубите контрол. В действителност понякога е точно обратното.
  • По време на пристъпа се заемете с извършването на прости задачи. По този начин е възможно да намалите тежестта на паническата атака. Обратното броене обикновено върши работа.

Друг ефективен метод на когнитивно-поведенческата терапия е многократното излагане на отключващите пристъпа фактори:

  • Да се изправите срещу вашите страхове и да ги преодолеете.
  • Поемете си дълбоко въздух. Стресът води до учестено и повърхностно дишане. Това изчерпва запасите на кислород в тялото и увеличава напрежението в мускулите. Тези събития могат да причинят главоболие, нервност и по-нисък праг за възникването на паническа атака.
  • Нека въображение ви да работи във ваша полза. Представете си, че се намирате на тихо и спокойно място. Напрегнете сетивата си, за да можете да се пренесете в една друга атмосфера на блажено спокойствие, което ще ви помогне да преодолеете вашите страхове.

2. Медикаментозна терапия

Консултирайте се с вашия лекар, който ще ви препоръча подходящото медикаментозно лечение за контрол на паническото разстройство. Най-често използваните медикаменти са антидепресантите и анксиолитиците.

В действителност действието на лекарствата настъпва по-бързо от психотерапията, но се съпровожда с изявата на странични ефекти.

Според редица проучвания комбинацията на КПТ и медикаментозно лечение е може би най-добрата алтернатива за лечение на паническото разстройство.

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)