Ароматерапия - изцеляващо блаженство на ароматите (I част)

Ах, тези аромати! Колко спомени и надежди свързваме с тях, без да си даваме сметка за това. Ароматът на люляци и треви сякаш ни успокоява: „Не бойте се, пролет иде!” и дори да сме вече изморени от дългата зима, ни се доживява. Дъхът на липите ни упоява с предвкусване на безгрижните летни дни. Уютната портокалова миризма ни казва, че Нова година е близо и развеселява унилия зимен ден с предчувствието за празник. И още колко неща ни говорят ароматите?

ароматерапия и аромати

Закъде сме без миналия опит? История на ароматерапията

Благовонните масла, получени от ароматни растения, са намирали широко приложение още в дълбока древност предимно от източните народи – Китай, Индия, Египет, Арабския свят, по-късно в Гърция и Рим. Те служели като масажно масло, уханията им се носели в дворците, палели благовонни пръчици. Били задължителен елемент при извършване на службите в храмовете. Благовонията се смятали за ценен дар, който владетелите си разменяли като подарък. Ароматните растения се използвали и в медицината като антидепресанти, болкоуспокояващи, антисептични средства, включвали ги в мехлеми за зарастване на рани. Всъщност много векове единствен източник за лекарства са били билките.

В съвременния си вариант ароматерапията води началото си през 1920 г. Нейн основоположник е французинът Рене-Морис Гатефос, който посвещава живота си на изучаване на етеричните масла. Той доказва, че те проникват много лесно в кожата и се смесват с кръвта и лимфата. Така чрез циркулацията на телесните течности стигат до вътрешните органи. Дори само помирисването на маслата има лечебен ефект – оказва влияние върху емоционалното и умственото състояние на човека.

Какво представлява ароматерапията?

Ароматерапията е лечение и профилактика с естествени аромати. Те се употребяват предимно под формата на етерични масла, добивани в по-големи количества от лечебните растения благодарение на напредналите наука и технологии за тяхното получаване. Благотворното им влияние се дължи, от една страна, на прякото въздействие на ароматите върху мозъка посредством обонятелните нерви. От друга страна, отдавна са установени преките фармакологични ефекти на етеричните масла – те влизат в състава на много медикаменти.

Засега ароматерапията се смята като спомагателна дейност, затова не е включена в традиционната, конвенционална медицина (освен във Франция). Ето защо, като метод на лечение, тя спада към комплементарната и алтернативната медицина (КАМ). Въпреки наличието на малко научни доказателства за действията на ароматерапията, от опит всеки знае за благоприятното действие на ментата, евкалипта, лайката, мащерката и ефектът от тях едва ли може да се отрече.

Видове етерични масла

Етеричните масла се извличат от цветя, плодове, дървета, храсти и смоли. Смята се, че всяко от тях има най-силно въздействие върху дадена част на организма и няколко допълнителни. Някои въздействат предимно на нервната система, емоционалността, други са афродизиаци, трети са добри срещу настинка и грип, четвърти подобряват храносмилането и дейността на черния дроб. Например:

  • Цитрусовите масла (портокал, лимон, грейпфрут) по правило са ободряващи. Освен това портокалът има избелващо действие върху кожата и е добро антицелулитно средство, твърдят мнозина.
  • Успокояващи са маточина, лавандула, босилек, лайка, мандарина.
  • Жасмин, пачули, иланг-иланг, сандалово масло основно са афродизиаци. Освен това те действат релаксиращо, подобряват самочувствието, премахват страха.
  • Мента, канела, босилек, анасон стимулират храносмилането.
  • Лавандула, чаено дърво, евкалипт, лимон помагат против настинка и т.н.

Ароматерапевтът определя начина на лечение, като се съобразява с индивидуалните особености на пациента.

Към втора част на Ароматерапия - изцеляващо блаженство на ароматите

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)