Йога - пътят към съвършенството

В случай, че сте изложени на прекомерно количество стрес, йогата може би е решение на вашия проблем, защото тя е пътят към здравословния начин на живот и благополучие посредством трениране на тялото. Нейната цел е да подпомага контрола над енергията на живота – било да го удължава, било да усъвършенства човешкия дух и психика.

ЙОГАВъпреки че още от древни времена се практикува йога по земите на далечния изток, в културата на западния свят тя става популярна едва през последните 100 години.

Йогата е залегнала в начина на живот и религията, изповядвана от индийския народ (индуизъм). Целта на йогата е да научи човек да бъде в покой със своето тяло и разум. Традиционното учение за йога представлява цяла философия, която изисква нейните последователи да следват определено поведение, хранителен режим и медитация.

Днес йогата е по-популярна под формата на комплекс от физически упражнения, които повишават гъвкавостта, създават спокойствие и освобождават стреса. Те се наричат хата-йога и представляват бавни, но точни движения, които разтоварват съзнанието и карат човек да не мисли върху напрегнатото си ежедневие, а фокусират вниманието му върху пози, които изискват баланс и концентрация.

Йога упражненията – често с имена на бозайници, риби или влечуги – заедно с контролираните дихателни движения ще ви помогнат несъмнено да се преборите с всекидневното психическо напрежение, с което всеки съвременен човек се сблъсква.

Йога направления

 • Хата (хатха) йога – фокусира се основно върху физическите упражнения и контрола над дишането. Хата йогата е най-популярното направление в западния свят, включително и в България. Хата йога е описана по-подробно по-долу в материала.
 • Аштанга йога – просто възприема малко по-динамичен подход към Асана (позите) и Пранаяма (дишането), които са основни понятия в почти всички йога традиции.
 • Бикрам йога или т.нар. "гореща йога", тъй като се практикува в помещение затоплено до 40.5 °C и влажност 40%.
 • Мантра йога или т.нар. йога на формулите. "Мантра" означава заклинание, словесна формула.
 • Лая йога – йога на медитацията.
 • Раджа йога – или наричана още царска йога, защото тя съдържа техниките за навлизане в Самадхи (йогическо състояние на свръхсъзнание, постигнато в резултат на продължителна практика на медитация – дхяна).
 • Бхакти йога – йога на любовта
 • Жнана йога – йога на знанието
 • Карма йога – йога на действието
 • Янтра йога – йога на фигурите. Със съзерцаване на различни фигури се постигат конкретни състояния на съзнанието.
 • Кундалини йога – разглежда различните видове енергии и техния контрол в човека и т.н.
Вид йога Изгорени килокалории за 1 час Сравним спрямо изгорените калории
Хата йога 175 ккал/ч бавно ходене
Аштанга йога 300 ккал/ч бързо ходене
Силова йога 300 ккал/ч бързо ходене
Бикрам или "гореща" йога 630 ккал/ч джогинг

Намира ли йогата приложение в съвременната медицина?

Йогата бързо добива популярност в съвременното ни общество поради своята ефективност и удоволствието, което доставя на практикуващите. Тя е отличен начин за противодействие на стреса, безпокойството и дава възможност на човек да се откъсне от своето ежедневие и неудобните пози, които заема на работното място, в училище или университета. Редовното практикуване на йога ще подобри вашата гъвкавост и равновесие. Тя може да се изпълнява в групи или самостоятелно и в никакъв случай не изисква голяма финансова инвестиция.

Според Националните Институти по Здраве (NIH) на САЩ йогата може да помогне в борбата със стреса, да подобри дишането и сърдечната дейност, да намали кръвното налягане и да повлияе благоприятно дори мозъчната функция.

Какво показват проучванията?

Стрес. Няколко проучвания заключиха, че практикуването на йога няколко дни в седмицата намалява безпокойството, породено от стреса в околната среда.

Астма. Изследователи са установили, че практикуването на йога може да намали нуждата от медикаменти при хора с лека до умерено тежка астма.

Болки в гърба. Йогата намалява симптомите на болка в гърба при хора, показа мащабно проучване. Подобрението трае няколко месеца.

Синдром на карпалния канал. Според проучване хора практикуващи йога и други релаксиращи техники заедно с носенето на шина се подобряват по-бързо отколкото хора, на които е поставена само обездвижваща шина.

Високо кръвно. Няколко изследвания показаха, че редовното ходене на йога може да понижи кръвното налягане при хипертоници. Въпреки това все още не става ясно, дали йогата е по-ефективна от други форми на физическа дейност, които също биха понижили кръвното налягане.

Остеоартрит. Проуване на хора с остеоартрит засягащ ръцете предположи, че йогата забавя прогресията на заболяването и намалява болката в пръстите.

Рискове и предпазни мерки

Като цяло йогата е сравнително безопасно занимание за здравите хора. Някои пози обаче могат да окажат голямо напрежение върху кръста и ставите. Затова, ако страдате от проблеми в ставите или имате болка в кръста или шията, задължително се консултирайте с вашия лекар преди да се занимавате с йога. В такъв случай някои от позите няма да са подходящи за вас и трябва да ги избягвате.

Експертите препоръчват също да се консултирате с вашия лекар и в случай, че страдате от:

 • Високо кръвно налягане, което е трудно за контролиране;
 • Риск от тромбообразуване;
 • Глаукома и други очни заболявания;
 • Остеопороза.

Ако сте бременна или кърмете, йогата се счита за сравнително безопасна и дори горещо се препоръчва от водещи специалисти в областта. Въпреки това трябва да избягвате определени пози, при които се оказва натиск върху матката. Такива са усукванията в кръста. Съществуват и йога занимания специално предназначени за бременни жени. Говорете с вашия гинеколог, ако имате каквито и да е съмнения, дали йогата е подходяща за вас или вашето бебе.

Хата йога - познатата форма на йога

Хата йогата се занимава само с физически упражнения и контрол върху дишането. Всяко упражнение в хата йогата се характеризира с позитивно въздействие върху определени органи и системи на човека. Съществуват няколко различни вида хата йога. Кой от тях ще изберете, зависи от вашите индивидуални предпочитания. Въпреки цялото разнообразие на техники, хата йогата винаги включва два основни момента – пози и дишане.

Пози

По време на типичните йога занимания за начинаещи се изпълняват от 10 до 30 пози. По-напредналите практикуват много повече, включително и по-сложни движения, които изискват голяма пластичност. Позите варират значително спрямо трудност. Най-елементарните изискват само заемането на отпуснато легнало положение върху пода, докато по-сложните се учат с години практика.

Запомнете, че вашият инструктор няма да изисква да изпълнявате всички движения, които той показва. Ако позата е неудобна за вас или не можете да я задържите за дълго време, не я изпълнявайте. Вместо това се отпуснете, застанете спокойно и дишайте дълбоко, докато инструкторът смени позата с по-комфортна.

Дишане

Контролът върху дишането е важна част от цялостното учение на йогата. Според нея то е еквивалент на вашата жизнена енергия. Йогата учи, че контролът върху дишането ще ви помогне по-добре да контролирате вашето тяло и емоции.

За да се научите да регулирате дишането си, вие трябва да се концентрирате върху него. Контролирайте неговата дълбочина и честота, така че да се чувствате спокойни и безгрижни.

{rt}

Използвана литература:

About Yoga, National Institutes of Health, USA
Yoga: Tap into the many health benefits, MayoClinic
Снимка: Stephen Rees
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)