Лечение на депресия – общи принципи

Депресията може да бъде унаследена от ваш близък роднина – майка, баща, баба или дядо. Колкото повече склонни към депресия роднини имате, толкова по-голям е шансът да изпадате често в депресивни състояния. Но рискът от депресия не се определя единствено от генетичните особености на организма. В действителност те определят едва 30% от риска. Останалите 70% се падат на други рискови фактори като стрес, лоша семейна среда, травматично минало и начин на живот.

Може и да сте наследили гени за депресия, но сигурно също сте наследили и способността тя да се повлиява добре от определени лекарства, подобно на член от вашето семейство. Например, ако вашият баща реагира добре на лечение с Флуоксетин, твърде вероятно е тази терапия да бъде успешна и при вас, тъй като вие страдате от същия вид „генетична” депресия. Ето защо преди да назначи лечение вашият лекар трябва да ви разпита обстойно за състоянието на вашите роднини.

Типичните симптоми на депресия включват загуба на интерес или изцяло на способността човек да се радва на важни дейности от ежедневието, трайно понижено настроение, нарушение на висшите волеви функции, вкл. "затормозеност" на поведението, проблеми с концентрацията и запомнянето, изопачени мисли и др.

Как трябва вашият лекар да дозира антидепресантите?

Веднъж щом разберете главните насоки в лечението на депресията, вие може да се защитавате вашата теза.

  1. Медикаментозната терапия започва с ниска доза, обичайно по-ниска от минималната терапевтична доза. Така лекарството се приема за няколко с цел привикване на тялото и мозъка към терапията.
  2. Дозата се увеличава по предписание на лекуващия лекар и обичайно се продължава с минималната терапевтична доза
  3. Ако не се почувствате по-добре, вашият лекар може да ви предпише средната терапевтична доза или ще подмени медикамента.
  4. Ако дори и сега не се чувствате по-добре, вашият лекар може да ви предпише максималната терапевтична доза или ще подмени медикамента.
  5. Ако вие и вашият лекар изпълните тези напътствия ще завършите пълния цикъл на антидепресанта. Ако не се постигне желания ефект, помолете лекуващия лекар да ви предпише друг медикамент. Не оставайте на една и съща терапия в продължение на няколко месеца, ако това не помага.

Как трябва психотерапевтът да „дозира” терапията?

Най-добри резултати от лечението на депресията се наблюдават при комбинацията на медикаментозно лечение с психотерапия.

  1. Изяснете си цената на услугата, компетентността на терапевта и продължителността на сеанса. Преценете дали те пасват на вашите възможности.
  2. Посещавайте вашия терапевт веднъж седмично за минимум 8-12 сеанса. Много често пациентите се отказват още в началото с мисълта, че терапията не върши работа, точно както се отказват от приема на медикаменти. Ключът към успешната терапия е дискусията и това понякога може да породи конфликти между вас и терапевта.
  3. Ако не се чувствате поне малко по-добре след 6 месеца, попитайте директно вашия психотерапевт дали има изобщо шансове да се повлиявате благоприятно на терапевтичните техники. Обмислете смяна на терапевта или прием на антидепресанти.
  4. Ако не се чувствате по-добре след година, сериозно помислете дали да се обърнете към психотерапевт с друг стил на провеждане на терапията. В противен случай – ако чувствате постепенно подобрение, дори и бавно, се придържайте към установения режим.
  5. Подобно на лечението с антидепресанти, така и някои видове психотерапии не дават желания ефект, но това не означава, че други няма да помогнат.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: депресия