Ароматерапия - изцеляващо блаженство на ароматите (II част)

Към II част на Ароматерапия - изцеляващо блаженство на ароматите

Методи на лечение

Най-разпространеният метод са масажите. Обичайно те се правят с 5-процентов разтвор на етерично масло в маслоносител – 10 капки масло в 10 г маслоносител (зехтин, бадемово, сусамово или гроздово масло).aromaterapia-aromati Преди да започнат процедурите, пациентът попълва анкета или разговаря с ароматерапевта, за да определи той неговото психическо и емоционално състояние, а също и заболяванията, от които страда.

Тогава той избира етеричното масло (или смес), които ще му подействат най-добре. Освен действието на маслата, е важно ароматите да харесват на дадения човек. Обикновено няколко масла имат подобно действие, така че има варианти за избор. След това се прави проба за алергия – 1 капка от сместа се нанася на лакътната свивка и се чака 15-ина минути как ще реагира кожата на нея. Определянето на сместа е съобразено и с типа кожа на пациента.

Масажът трябва да бъде приятен, релаксиращ. С галещи движения масажистът втрива маслото в кожата. По този начин се постига двоен ефект – масажът подобрява кръвообращението и усвояването на маслото. След това е добре да починете, да не вършите физическа работа известно време. Не бива да се къпете поне 12 часа след масажа. Процедурите са 10-12, извършват се на три дни.

Ароматерапия у дома

Да, усещането при масаж е незабравимо, но ако нямате възможност да си го позволите, можете да направите някои неща и в домашни условия.

Ароматизираща лампа. Това е уред за ароматизиране на помещения. Във водата се слагат определен брой капки в зависимост от големината на стаята – 2 капки на 5 кв.м. Свещта се запалва. Гори около 20 минути при затворени врати и прозорци. Внимавайте да не закипи водата, защото това ще намали ефективността на аромата.

Инхалации. Този метод може да крие опасности. Можете да вдишвате маслото направо от шишенцето или, ако това е смес, да капнете една капка върху парче плат. Дишайте равномерно и дълбоко от 3 до 10 минути, по-добре е да сте със затворени очи. Чрез обонятелните нерви етеричните масла предизвикват импулси, които влияят на мозъка и нервната система, регулират отделянето на хормони, повишават съпротивителните сили на организма. Преди да започнете инхалациите, направете проба дали сте алергични към даденото масло. Капнете 1 капка върху салфетка и вдишвайте дълбоко през целия ден, когато се сетите. Ако нямате неприятни усещания, всичко е наред.

Аромавани. Комплексното действие на топлата вода и етеричните масла влияят много благоприятно на организма. Така маслата са в контакт с цялата повърхност на кожата, поради високата им проникваща способност попадат в кръвта и лимфата. 10 капки масло или смес се изливат във ваната. След като вземете вана, не изплаквайте тялото си.

Компреси. Ако употребявате етеричното масло за спадане на оток или зарастване на рани, може да направите компрес с него – 5-6 капки се разтварят в съд с вода. Потопете в нея парче плат или салфетка и наложете болното място. Покрийте с хартия и парче плат. Да престои около 40 минути.

Освежител за стаята. Отдавна е доказано ободряващото действие на цитрусовите аромати – те повишават работоспособността, тонизират, карат ви да мислите по-бързо и адекватно. Поставете в чашка с вода 5-6 капки масло по избор (портокал, лимон, грейпфрут). Тези жизнеутвърждаващи аромати неусетно ще правят настроението ви по-добро.

През зимните дни, когато грипът и разните бацили върлуват безмилостно, може да направите подобен разтвор с евкалиптово, лавандулово или борово масло. Те имат добро бактерицидно действие и ще ви предпазят от неканените гости.

Наистина някои процедури ароматерапия изискват повече средства и време. Но при желание можете да си позволите поне една от тези наслади – да потънете във вълшебния свят на ароматите. Като всяко нещо, взето отделно, те не са всесилни, но непременно ще внесат в живота ви нещо ново и вълнуващо.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)