Спестяване от лекарства - добри и лоши практики

Статистиката показва, че всяка година лекарствата поскъпват с около 8%, като този процент е близо 2-3 пъти по-висок от темповете на инфлацията.

Ако се опитвате да спестите от лекарства, трябва да осъзнаете, че не сте сами. Добрата новина е, че съществуват много известни, надеждни и ефективни начини да направите това, а лошата – че съществуват и много небезопасни идеи, които са популярни сред населението и могат да бъдат опасни и неефективни. По-долу са сортирани някои от тях за ваше улеснение.

Добра идея: Говорете с вашия лекар за смяна на дадено скъпо лекарство с генерично

Един от най-хитрите начини да си набавите по-евтино лекарства е да смените марката на лекарството. По-евтината алтернатива са т.нар. генеричните лекарства. Това са лекарства, които съдържат идентична активна съставка с лекарство от известна марка производители. Те са идентични също по отношение на фармакокинетични и фармакодинамични свойства, но обикновено се продава на по-ниска цена.

По този начин в зависимост от лекарствата, които вземате, може да олекоти вашия бюджет с няколко десетки лева.

Лоша идея: Прибегнете към алтернатива или билкови медикаменти

Рекламите по списания и в интернет могат да бъдат наистина примамващи, но невинаги (дори почти никога) не предлагат абсолютна алтернатива на лекарствата с рецепта. Въпреки че алтернативното лечение и билковите продукти обичайно са по-евтини, те почти винаги крият огромен риск да бъдат неефективни или опасни за вашето здраве.

Това най-вече се дължи на лошия контрол на тези продукти, липсата на сериозни механизми на регулация и клинично изпитване, което ги прави по-малко проучени и далеч по-рискови за употреба.

Използването на такива продукти без предварително да се консултирате с лекар може да бъде много опасно, предупреждават специалисти.

Добра идея: Купувайте таблетки с по-висока доза лекарство и ги разделяйте на части

Цената на някои медикаменти често е една и съща на хапче, независимо от дозата на активната съставка в него. Например 80 милиграма таблетка може да струва почти толкова, колкото и 40 милиграма. Но преди да прибегнете към изпълняването на тази идея, се консултирайте с вашия лекар. Той ще ви предпише двойна доза, след което можете да пристъпите към разполовяването на хапчетата с остър предмет.

Въпреки това не всички лекарства могат да бъдат разделени на части. Например лекарствата, които притежават специално покритие, не трябва да се разполовяват, тъй като никога не може да сте сигурно, че сте разделили лекарственото вещество точно на половина.

Лоша идея: Разделете дозата си наполовина

Това е също много популярно, но и много погрешен начин за спестяване на пари от лекарство. Хората смятат, че когато разделят предписаната им доза наполовина или я пият по-рядко от необходимото, те не могат да си навредят, но това въобще не е вярно!

Когато намаляването на дозата е в разрез с лекарските препоръки, тогава рискувате да пострадате сериозно. Някои лекарства могат да застрашат дори живота ви, ако не се приемат точно, както лекарят ви е препоръчал, или внезапно ги спрете, предупреждават експерти. В някои случаи дори може да бъде по-безопасно изобщо да не пиете даден медикамент, отколкото да разделите дозата му наполовина.

Никога не трябва да спирате приема на медикаменти без да се консултирате предварително с лекуващия лекар.

Добра идея: Обсъдете с вашия лекар всички лекарства с рецепта, които приемате

Често се случва човек да събере голямо тесте с рецепти, повечето от които са ненужни или неподходящи. Ето защо веднъж на годината е добре да обсъдите обстойно всички предписани ви лекарства с вашия лекар, съветват специалистите. Възможно е да не се нуждаете от всички тях.

Например може да са ви предписани няколко медикамента за едно и също състояние, което да се повлиява добре и от монотерапия.

Затова при следващото ви посещение в лекарския кабинет, носете списък на всички лекарства, които приемате, и накарайте вашия лекар да ги прегледа. Ограничаването на излишните лекарства не само ще намали месечните ви разходи за лекарства, но ще понижи и риска от появата на странични ефекти от лечението.

Лоша идея: Не приемате определени лекарства, които смятате за излишни

Вашата преценка може да не е най-правилната, щом се отнася до избора кои лекарства да приемате и кои не. Но заедно с вашия лекар вие със сигурност ще направите най-добрия възможен избор.

За съжаление обаче много хора вземат самостоятелно решения за приема на някои медикаменти, а това понякога има необратими и опасни последствия за тяхното здраве.

Добра идея: Работете заедно с вашия лекар

Прямият разговор с вашия лекар може би е най-важното ви оръжие в борбата с големите разходи.

Има толкова много неща, с които лекарят може да ви помогне. Така например той може да ви предпише лекарства със същия ефект, но по-евтини. Освен това вашият лекар има достъп до богата медицинска информация за генеричните лекарства, лекарствата по здравна каса, безплатни мостри и др.

Лоша идея: Справяте се сами с всичко

Много хора изпитват неудобство да говорят за пари в офиса на техния лекар. Това обаче не е правилно и може да се окаже също нездравословно за тях, особено ако се обърнат към някои от по-горните опасни начини за спестяване от лекарства. Затова –говорете открито с вашия лекар и споделете проблемите си, било то финансови.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)