Хидратацията е особено важна при хора с диабет в летните горещини

Хидратация и диабет

Плаж, слънце, море – любима комбинация за мнозина, но за хора с диабет тя може да крие неподозирани опасности. Интензивните разходки и спортът на открито при температури на въздуха над 30 градуса в комбинация с висока влажност води по-често до т.нар. топлинен удар при диабетици. Освен това неблагоприятните климатични условия през лятото могат да ускорят настъпване на кетоацидоза поради риска от дехидратация и хипергликемия (високи кръвни захари). Всичко това означава, че изгарящите жеги, високата влажност и диабетът не са никак добра комбинация.

По-висок риск от топлинен удар

Съчетанието на диабет с експозицията на топлина и влага е възможно да доведе до топлинен удар. Това е състояние, което настъпва, когато човек е изложен на високи температури и не приема достатъчно течности, а част от симптомите могат да бъдат объркване, световъртеж, загуба на съзнание, мускулни крампи, умора, гадене, повръщане и тъмна урина.

Разбира се, че не само хората с диабет са застрашени от топлинен удар, но при тях рискът е двукратно увеличен. Това се дължи на факта, че при дългогодишен диабет, особено в случаите на лош гликемичен контрол, могат да настъпят увреждания на нервите и/или кръвоносните съдове, което да доведе до дисфункция на потните жлези и намалена секреция на пот в определени части на тялото. Поради това то не може да се охлади ефективно, предвид нарушения топлообмен с околната среда. Допълнително дехидратацията може да доведе до относително покачване на кръвните захари, което от друга страна води до по-често и обилно уриниране и задълбочава дехидратацията и метаболитните нарушения.

По-висок риск от диабетна кетоацидоза

Кетоацидозата е метаболитно състояние на повишена киселинност на кръвта, свързано с високи концентрации на кетони, образувани от разграждането на мастни киселини. При диабет тя се съпътства винаги с хипергликемия. Диабетната кетоацидоза може да се развие както при диабет тип 1, така и при диабет тип 2. Тя представлява остро усложнение на диабета с животозастрашаващи последици. Горещините и неадекватният прием на течности могат да допринесат за развитието на кетоацидоза при лош гликемичен контрол.

Практични съвети за диабетици в горещите месеци

Най-важното е да пиете достатъчно вода, за да останете добре хидратирани. Избягвайте  напитки като кафе, енергийни напитки, алкохол или такива с високо съдържание на захари. Имайте стриктен контрол на кръвните си захари, както и следете нивата на кетони в кръвта или урината. В случай на висока кръвна захар и/или повишени нива на кетоните се обърнете към ендокринолог.

Диабет и спорт през лятото

Въпреки че най-добре е да преместите летните си тренировки изцяло на закрито, ако все пак излезете навън да спортувате, се уверете, че сте се запасили с достатъчно вода. Приемайте водата още преди да ожаднеете, тъй като при наличие на жажда вредата вече може да е сторена. Тренирайте винаги с партньор, който би ви помогнал в случай, че изгубите критичност към състоянието си.

Други съвети включват избягване на спорт под преките слънчеви лъчи, носене на свободно и ефирно облекло, което би подобрило топлообмена. Препоръчваме също да носите шапка и да осъществявате по-строг контрол на състоянието си, като проверявате по-често кръвните си захари през летните месеци.

Заслужава да се отбележи, че ако имате допълнителни усложнения от диабета, като сърдечно-съдово или бъбречно заболяване, може да е разумно да се консултирате първо с вашия лекуващ лекар, преди да излезете навън, за да тренирате под горещите слънчеви лъчи.

Ако все още не сте склонни да се откажете напълно от колоезденето или дневната си доза джогинг на открито, подходящото време да го направите е рано сутрин преди още въздуха да се е нагрял. Това означава да излезете преди 8 сутринта, въоръжени с бутилка пълна с вода.

Бъдете бдителни и останате хидратирани, за да можете все пак да се насладите на сезона.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.8 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.80 (5 гласове)

Тагове: диабет