Противогрипни ваксини

Темата с ваксините е една от най-коментираните в сферата на здравеопазването не само в България, но и в повечето развити страни. И макар отдавна да са оценени ползите и рисковете от съвременните ваксини, все още общественото мнение е мнение на крайностите – от тоталното отричане на съвременните ваксини до свръхидеализирането им.

Противогрипна ваксина.В единия случай хората имат сляпа вяра в рекламите и медицинските брошури и с готовност си слагат всички видове ваксини, които се появяват на медицинския пазар, несъобразявайки се със своето моментно състояние. На другата крайност е тяхното пълно заклеймяване, стигащо до там, че майките отказват имунизации на децата си според имунизационния календар на република България.

Едно е сигурно – сезонните противогрипни ваксини не правят изключение от правилото.

Какво представлява грипът?

Грипният вирус е РНК-вирус, наречен Mixovirus influenzae. Според разположени във вътрешността им антигени, грипните вируси се подразделят на три подтипа - А , В и С. От най-голямо значение при човека е influenza А-вирусът.

Грипните вируси се нареждат сред най-честите причинители на заболявания на дихателните пътища в световен мащаб и според данни това води от 3 до 49 хиляди смъртни случаи всяка година само в САЩ. Освен обичайните щамове на грип, които циркулират целогодишно, 3 пъти през миналия век са се появили много по-смъртоносни грипни щамове.

Грип и противогрипни ваксини

Световната здравна организация (СЗО) мониторира грипните вируси по цялото земно кълбо и препоръчва кои щамове да бъдат включени в тазгодишната ваксина.

Най-разпространено и оправдано е използването на триваленти ваксини (срещу два щама от грипния вирус тип А и един от тип B), които дават около 70-80% защита в случаите, когато вирусният щам съвпада с този на ваксината. Необходими са 10-14 дни за изработвена на активен имунитет. Щамът H1N1v, включен в повечето ваксини, се приема за основен причинител на грип през 2011/2012 г.

 • Придобитата защита срещу вируса е по-слаба при хора в напреднала възраст, но все пак имунизацията намалява чувствително риска от бронхопневмния, хоспитализация и смърт.
 • При деца ваксината намалява свързаните с грип респираторни заболявания с до 90% и може да намали риска от развитие на среден отит, причинен от грипния вирус, с 30%.
 • Ваксината трябва да бъде поставяна всяка година, за да осигури ефективна защита.
 • Имунизацията трябва да се прави в периода между септември и края на ноември. Това се налага поради сезонността на грипа, който превалира в късната есен.

Рискови контингенти

Сезонните противогрипни ваксини трябва да се поставят, но при определени показания, така че да се обхванат рисковите групи.

 • Хора в напреднала възраст (във Великобритания препоръката е лицата на възраст 65г. или повече).
 • Деца и възрастни над 2 годишна възраст:
  • Хора с хронични белодробни заболявания (астма, ХОББ и др.)
  • Хора с хронични заболявания на сърцето (вродени сърдечни заболявания, хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и др.)
  • Хора с хронични чернодробни заболявания (включително цироза)
  • Хора с хронични бъбречни заболявания (като например нефротичен синдром, хронична бъбречна недостатъчност от всички степени)
  • Хора, които са имунокомпроментирани (тези с HIV или които получават лекарства за подтискане на имунната система, като например химиотерапия и дългосрочни курсове кортикостероиди) и на контактните от техните домакинства.
  • Хора с диабет тип 1 или тип 2
  • Хора, които живеят заедно в големи общности, в среда, където заболяването може да се разпространява бързо, като затвори, старчески домове, училища и общежития
  • Здравните работници (както за предотвратяване на болест, така и за да се предотврати разпространението от тях към пациентите).

Странични ефекти и противопоказания

Странични ефекти:

 1. Лондон (Reuters Health) 21 юли - европейски регулаторни органи препоръчватограничаване на използването на Pandemrix на фирмата GlaxoSmithKline - ваксина срещу грип, тъй като има потенциален риск от развитие на нарколепсия, след прилагането на ваксината при деца или юноши.Европейската агенция по лекарствата, заяви, че Pandemrix (A/California/07/2009 (H1N1)) трябва да се използва при хора под 20 години само при липса на сезонни ваксини срещу грип. Въпреки това съотношението полза-риск на ваксината остава положителен, на мнение са повечето експерти.
 2. Синдром на Guillain-Barrе - животозастрашаваща автоимунна демиелинизираща полиневропатия.Среща се с честота 1:1 000 000 имунизирани.
 3. Много рядко се наблюдава тромбоцитопения или васкулит
 4. Алергия към белтъка на кокошите яйца

Ваксини и бременност

Едно проучване от 2009 г. заключи, че няма достатъчно доказателства, за да се препоръчва рутинно използването на тривалентна ваксина за грип по време на първия триместър на бременността.

Може би тези, които планират бременност трябва да поставят ваксина преди това.

Деца на възраст от шест месеца до две години?

Децата на тази възраст са относително изолирани, но техните родители и други членове на домакинствата (баби, дядовци, детегледачки и др.) носят отговорност и би трябвало да се ваксинират.

Състав на противовирусни ваксини 2011-2012г. според СЗО

Съставът на противовирусните ваксини за използване в Северното полукълбо, през грипния сезон 2011-2012г., препоръчани от Световната здравна организация на 17 февруари, 2011г.:

 • A/California/7/2009 (H1N1) - щам H1N1, който се използва в този състав е същият щам, използван във ваксината за грипна пандемия от 2009г.;
 • A/Perth/16/2009 (H3N2);
 • B/Brisbane/60/2008.

В съответствие с този състав са и ваксините Инфлувак и Ваксигрип:

Influenza vaccine: Vaxigrip NH 2011/2012

 • Vaxigrip NH 2011/2012 (sanofi-aventis)
 • Ваксина тип: инактивирана противогрипна ваксина
 • Състав в съответствие с препоръката на СЗО: A/California/7/2009(H1N1), A/Perth/16/2009(H3N2), B/Brisbane/60/2008.
 • Форми: Vaxigrip Pediatric 0.25ml for 6-35 months of age, Vaxigrip 0.5ml for children & adults 36 months and older

Influenza vaccine: influvac 2011/2012

Influvac® 2011/2012 (Abbott)
Ваксина тип: инактивирана противогрипна ваксина
Състав в съответствие с препоръката на СЗО:

 • A/California/7/2009 (H1N1):
 • A/Perth/16/2009 (H3N2):
 • B/Brisbane/60/2008

Ваксините – не са единствената алтернатива в борбата с грипа

Не трябва да се забравя, че съществуват противовирусни средства - Тамифлу, Реленца и др. с много добър ефект, които успешно са използвани по време на епидемията 2009 - 2010г.

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: грип