Стискане и скърцане със зъби

Нека обаче първо да разберем каква е разликата между бруксоманията и бруксизма.

Бруксизмът е парафункция на дъвкателният апарат, която се изразява в стискане и скърцане със зъби, докато бруксоманията е статично стискане на зъби. В много от случаите те се наблюдават само по време на сън и не се осъзнават от човека, който несъзнателно ги извършва.

Когато това се случва рядко, например след тежък ден, когато човек е бил напрегнат, това не създава особени проблеми.

Но има случаи когато това стискане зачестява и нещата се усложняват. Появяват се симптоми като главоболие, болки в темпоро-мандибуларната става и мускулите, чувствителност в зъбите, износване и дори отчупване на зъби.

Причини за бруксизъм

Какви са причините всъщност за това състояние не е съвсем ясно. Зъболекарите отдават голямо значение на стреса, както и на неправилно подредени зъби.

Отдава се значение на много фактори - от алергични реакции или медикаменти до травма (например при ПТП) или период на необичаен стрес. Но веднъж щом бруксизмът се превърне в навик, дори и в последствие да бъде премахнат първоначалния стимул, проблемът може да персистира с години.

Определени медицински състояния могат да отключат бруксизъм като проблеми с храносмилането, тревожни разстройства и хипермиотония в резултат на прием на амфетамини и други стимуланти.

Как се открива състоянието

Диагностицирането на този проблем понякога е много трудно, защото самият пациент не го знае и не го съобщава при анамнезата.

След време обаче при преглед от зъболекар се установяват абразивни фасетки по зъбите, тоест изтриване на зъбите, което обикновенно протича с болка и чувствителност.

След като се установи, какво може да се направи по въпроса

В тежките случаи, когато са налице горе описаните симптоми се изработват шини, които предпазват зъбите от по-сериозно изтриване. При определени случаи могат да се назначат и миорелаксанти, които да отслабят мускулатурата.

При проблеми в дъвкателната функция и появата на силна чувствителност се прави корекция на изтритите зъби. Наред с всички мерки, предприети с вашия зъболекар, може да си помогнете и с медитация и йога, които намаляват стреса и дават добри резултати. Консултирайте се с вашия зъболекар, ако имате някои от изброените симптоми!

Статията е предоставена от д-р Младен Камбов,www.kambov.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)