Влияние на фитоестрогените върху женското здраве

Фитоестрогените са ксеноестрогени, т.е. чужди за тялото вещества, които имат ефект подобен на този на женските полови хормони. Те не се произвеждат от ендокринната система, а попадат в човешкия организъм чрез консумацията най-вече на растителни храни. За да разберем обаче тяхното действие, трябва първо да се запознаем с оригинала, а именно - естрогените.

фитоестрогени

Естрогени - изворът на младост за жената

Естрогените (естрадиол, естрон и естриол) са основните женски полови хормони, които се произвеждат предимно в яйчниците и в по-малка степен в надбъбреците и мастната тъкан. Те оказват влияние върху първичните полови белези у жената, формират вторичните полови белези и притежават ефект върху характера и чертите в поведението, типични за нежния пол. Иначе казано, този хормон определя до голяма степен външния вид и поведението на жената.

Естрогените имат възбуждащ ефект върху централната нервна система, тъй като повишават активността на рецепторите към невротрансмитерите и по този начин водят до повишаване на настроението и общия тонус на организма.

Добре известни с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогените също така оказват силно влияние и върху процеса на стареене на кожата. Специфични рецептори за естрогени са разположени по повърхността на кожата, а проучванията показват, че естрогенът повишава действието на кожните фибробласти - клетките, които произвеждат колаген. Колагенът е основна субстанция на съединителната тъкан, която придава закръгленост и еластичност на кожата, като стимулира производството на хиалуронова киселина и киселинни мукополизахариди.

Дефицит на естрогени

Всеизвестен факт е, че жените най-често страдат от емоционални разстройства след раждането, по време на менопауза и преди менструация поради понижените нива на естрогени през тези периоди. Либидото също зависи от отделянето на естрогени от организма. Това е причината при 45% от жените в менопауза, както и при тези, използващи контрацептиви да се наблюдава спад в сексуалната активност. Наблюдава се влагалищна сухота, която е причина за болка и парене при полов акт.

Релативният дефицит на естрогени предизвиква по-обилно окосмяване в областта на лицето, ръцете и краката. Недостигът им представлява сериозна заплаха за костите - прави ги по-чупливи и води до остеопороза, а при жените над 45-годишна възраст това е и причина за атеросклероза на кръвоносните съдове и увеличаване честотата на инфаркт на миокарда, както и на други сърдечно-съдови заболявания.

Хормоно-заместителната терапия има своите положителни ефекти по време на менопаузата - облекчава емоционалните нарушения и депресивните състояния, въздейства благотворно върху сърдечно-съдовата система и костите, но притежава и своите негативни черти. Наблюдават се сериозни странични ефекти като повишен риск от развитие на карцином на ендометриума, болка в млечните жлези и неопластични процеси.

Именно заради това в последните години редица специалисти „прегръщат” идеята за създаване на заместителна терапия с фитоестрогени.

Какво представляват фитоестрогените

Фитоестрогените са вещества от растителен произход, които имат действие, подобно на естрогените. Някои автори дори считат, че поради своя слаб ефект те са сравнително безопасни и са способни да нормализират нивата на естрогени до степен, оптимална за външния вид и здравето на жената.

Фитоестрогените са широко достъпни, тъй като един от продуктите с най-високо ниво на тези вещества е соята. В химично отношение те се разглеждат като полифеноли, а структурата им напомня тази на естрадиола. Учените предполагат, че действието му се дължи на активирането на същите рецептори по повърхността на клетките, върху които въздейства и естрогенът.

Видове фитоестрогени

От химична гледна точка фитоестрогените представляват полифеноли и проявяват структурно и функционално сходство с естрадиола. Те са хетерогенна група от различни съединения, оформящи три основни класа:

  • Изофлавони
  • Лигнани
  • Куместани

Най-позната и проучвана е групата на изофлавоните с основни представители- генистеин и даидзеин. Източници на тези вещества са основно соевите продукти.

Какъв ефект имат фитоестрогените върху женския организъм

Както вече споменахме, те имитират ефекта на женските полови хормони. Това е причината да се предполага, че тези растителни вещества стимулират образуването на колаген и фибронектин. При недостигът на естроген, в колагеновите влакна настъпват дегенеративни процеси, които се отразяват на еластичността на кожата и като следствие се появяват бръчките. Все повече фитоестрогените, наподобяващи действието на този хормон се използват в козметичните продукти, предимно в серията ‘проблемна кожа’ и ‘anti-age’.

Причината за увисване на гърдите с напредване на годините от части също се дължи на недостига на естроген. Кремовете, създавани за стягане, уплътняване и дори увеличаване на бюста съдържат именно фитоестрогени. Някои експерти дори твърдят, че стимулирането на естрогенните рецептори с негови аналози може да уголеми гърдите до 150%.

Данни от проучвания доказват, че фенолните и стероидните фитоестрогени действат локално върху цитоплазмата и органелите на клетката, респективно митохондриите. Извличането им обаче представлява трудност, тъй като е необходимо отделянето на екстракти и премахване на примесите, както и добиване на ефективни концентрации. Добиването на кверцентин е най-сложно, тъй като се съдържа в минимални концентрации в растенията. Козметичният продукт придобива жълтеникав цвят, при наличието му. Стремежът на козметичните фирми е да включват в продуктите си чисти флавоноиди.

В кои храни се съдържат фитоестрогени

Маслата от соя, пшеничен зародиш, нар, фурми, лен съдържат стерини, които по структура наподобяват най-много естрогена. Разликата между естрогените и фитоестрогените е, че за постигане на хормоналния ефект, растителните вещества трябва да действат в 5000 пъти по-голяма концентрация.

Храни, съдържащи фитоестрогени
Съдържание на фитоестрогени (µg/100g)
Ленено семе
379380
Соя
103920
Тофу
27150,1
Сусамови семена 8008,1
Многозърнест хляб 4798,7
Соево мляко 2957,2
Хумус 993
Чесън 603,6
Сушени праскови 444,5
Слънчогледови семки 216
Плод на кестен 210
Зехтин 181
Бадеми 131
Зелен боб 105,8
Фъстъци 34,5
Лук 32
Боровинки 17,5
Царевица 9
Кафе 6,3
Диня 2,9
Краве мляко 1,2

Внимание:

Мненията на експертите относно употребата на фитоестрогени са противоречиви. Те са единодушни в мнението си, че за постигането на желания ефект е задължителна консултацията със специалист, който да назначи адекватна терапия чрез определяне на необходимите количества фитоестрогени, полезни за здравето.

Прекомерната „злоупотреба” със соеви продукти и други, съдържащи фитоестрогени, може да има неблагоприятни ефекти върху женското здраве, тъй като фитоестрогените се свързват с някои видове рак, включително от рак на гърдата.

Снимка: Sura Nualpradid

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)