Хранителният режим по време на бременност повлиява риска на плода от някои алергии

хранителен режим по време на бременностПриемът на големи количества зеленчуци и плодове по време на бременност може да намали риска от някои алергии при бебето, сочи японско проучване.

По-голямата консумация на зелени и жълти зеленчуци, цитрусови плодове и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротен намалява риска от екзема при детето. Храните, богати на витамин Е, пък намаляват риск а от хрипове и астма, докладват авторите в Allergy.

Бета-каротенът и витамин Е са едни от многото антиоксиданти, за които се смята, че подобряват здравето. Предишни проучвания, изследващи майчиния прием на антиоксиданти и наличието на алергии у детето, сочат доста противоречиви резултати; затова екипът на д-р Miyake изследвал 763 жени и техните деца.

Жените били на средна възраст 30 години и били в 17 гестационна седмица в началото на проучването. Когато децата били на възраст между 16 и 24 месеца, жените попълнили въпросник относно приема на различни храни по време на бременността, наличието на кърмене, експозиция на тютюнев дим, брой на други деца.

Екипът установил, че 21% от децата имат или са имали алергични хрипове в гръдния кош през последните 12 месеца, а 19% - екзема. Според авторите, жените, приемали по-големи количества цитрусови плодове, жълти и зелени зеленчуци, имали по-нисък риск от раждането на дете с екзема.

Аналогично, по-високият прием на витамин Е бил свързан с намален риск от хрипове при детето.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)