Алармиращи симптоми и оплаквания през бременността

Склонни сме да пренебрегваме някои наши оплаквания, като отлагаме посещението при лекар със седмици, месеци и години. През периода на бременността обаче се оказва, че нямате толкова време, а част от тези оплаквания могат да застрашат Вас и Вашия плод.

Ето няколко от най-важните признаци, които трябва да ни отведат в лекарският кабинет веднага:

  • Влагалищно кръвотечение. Ако настъпи преди тридесет и седмата седмица, може да е симптом за настъпило спукване на мехура и е необходима хоспитализация. След тридесет и седмата седмица това може да бъде знак за започване на раждане и е необходимо подготовка нужните документи и приемането в болница.
  • Болки ниско, долу в корема. Те изобщо не бива да бъдат пренебрегвани, защото може да са първите признаци за отлепяне на плацентата и настъпване на спонтанен аборт, както и преждевременно раждане.
  • Болки в корема. Често те са симптом на стомашно разтройство, но ако не са съпроводени с разтройство и повръщане може да говорят и за прееклампсия. Прееклампсията е сериозно заболяване и е необходим лекарски контрол и медикаменти.
  • Подути крайници. Почти всяка бременна жена страда от подуване на ръцете и краката по време на бременността. Това обаче не означава, че можем да си позволим да омаловажим този симптом. Той често говори за недостиг на белтък, поради изхвърлянето му с урината или висок албумин. Това състояние може също да доведе до прееклампсия.
  • Замаяност и отпадналост. Също често срещано оплакване по време на бременност, което може да се окаже опасно. Обикновено причината за него е ниско кръвно налягане. Ако парче шоколад или чаша кола не ви изправят на крака, обърнете се към лекаря.

Като цяло, всяко едно неразположение на тялото ви трябва да ви заведе при гинеколога. По-добре да се разходите напразно, от колкото да поемате неоснователни рискове.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)