Лекото пиене по време на бременност не е вредно за плода?

bremennost_alkoholДецата, родени от майки, консумирали 1-2 алкохолни напитки на седмица по време на бременността, нямат повишен риск от клинично значими поведенчески и когнитивни проблеми на 5-годишна възраст, сочи ново проучване.

Според последното, тези деца де факто имали по-малко поведенчески проблеми и по-висок когнитивен потенциал спрямо родените от майки, които не са употребявали алкохол по време на бременността. Проучването е публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health.

Момчетата и момичетата, родени от жени, консумирали ниски количества алкохол през бременността имали 30% понижен риск от поведенчески проблеми спрямо децата на майки въздържателки.

Когнитивните тестове също не установили негативни ефекти от ниските количества алкохол по време на бременност; напротив - децата на такива майки имали по-високи резултати на различни тестове за оценка на умствените умения.

Все пак авторите подчертават наблюдателния характер на проучването и предупреждават, че резултатите на последното трябва да се тълкуват с повишено внимание.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)