10 изненади по време на бременност

1. Вагинално течение

Някои жени не знаят, кога точно са забременели, тъй като са имали „два менструални периода” в един месец. Причината за повечето случаи на кървене от вагината по време на бременност е заселването на оплодената яйцеклетка в матката, което е нормален процес. Въпреки това трябва да съобщите оплакванията си на вашия лекар, а той е длъжен да назначи ултразвуков преглед, за да се увери, че плодът се намира в матката, а не във фалопиевите тръби.

Ако течението по време на бременността се съпровожда с болка или спазъм в областта на корема, трябва непременно да посетите специалист, тъй като това може да е симптом на по-сериозен проблем.

2. Тъпа коремна болка

Поради растежа на бебето, маточните и коремните мускули и мускулни връзки се разтягат значително в периода около 20тата седмица. Това ще доведе до чувство на разтягане, което причинява тъпа болка, която започва в центъра на корема и се движи към вашите бедра.

Това оплакване се появява по-често по време на първата бременност и може да бъде облекчено, ако поставите върху корема леко затоплена възглавница. Топлината спомага за отпускането на мускулите и притъпява болката. Този дискомфорт обикновено преминава след като бебето порастне и мускулните връзки свикнат с натоварването.

3. Проблеми със зъбите

Зъбоболът, подуването и кървенето на венците са често срещани явления по време на бременност. Причината за това е, че вашето бебе се нуждае от много калций, за да изгради костите си. То извлича почти целия калций, който вие получавате посредством храната и ви оставя в недостиг. Ето защо понякога е необходимо да приемате допълнително калциеви добавки.

4. Промяна в цвета на кожата

Не всички бременни жени придобиват очаквания блясък на бъдеща майка. Факт е, че при повечето жените кожата потъмнява. Появата на тъмни петна най-вече по лицето се нарича хлоазма или „маска на бременността”, което се дължи най-вече на генни или хормонални промени.

Промяната в цвета на кожата може да се избегне, ако ограничите излагането на слънце и използвате слънцезащитни средства. Състоянието на вашата кожа най-вероятно ще се подобри след раждането, но ако това не се случи, посетете дерматолог. Никога не използвайте средства, които изсветляват кожата, или витамин А по време на бременност, тъй като този витамин има потенциала да причини дефекти у новородени, а изсветлителите могат да оставят бели петна по кожата ви.

Повишените нива на естроген и мелатонин могат да доведат до появата на тъмна линия посредата на корема и до потъмняване на зърната.

5. Привидно сгъстяване на косата

Една привидно приятна изненада за бременните жени е сияещата гъста коса. За съжаление това трае кратко и е подвеждащо. Вашата коса не расте повече, а просто пада по-малко.

След раждането обаче загубата на коса се увеличава драстично, но до 15 седмици след събитието всичко би трябвало да се нормализира. Ако забележите прекомерен косопад се консултирайте с дерматолог.

6. Болки в областта на краката

Понякога бременните жени се оплакват от болки в долните крайници, особенно в областта на прасците. Това може да означава нещо почти безобидно, каквото е консумацията на недостатъчно количество вода или калций.

Въпреки това е възможно тези оплаквания да са свързани с доста по-сериозни проблеми, напр. кръвни съсиреци. В такъв случай краката обикновено са подути, зачервени и болезнени на допир. Ако получавате подобни оплаквания се свържете с вашия лекар за консултация.

7. Болка в областта на седалищните части

По време на бременност е възможно появата на притискане на гръбначномозъчните нерви. Това може да доведо до ишиас, състояние, което причинява парещо усещане, вкочаненост или изтръпване в седалищната област. Други симптоми могат да бъдат болка в кръста, в задната част на бедрото или болка, предвижваща се надолу по крака.

Това състояние може да бъде твърде дискомфортно, а вашият лекар може да направи твърде малко по въпроса. За временно облекчение наложете топла възглавница върху проблемната зона.

8. Вагинален сърбеж

Това се дължи най-вече на увеличения брой патогенни гъбички във вашето тяло, което е резултат на нормално отслабената имунна система по време на бременност.

Хранителният режим може да повиши риска от гъбична инфекция, особено, ако повече наблюгате на млечните продукти като сладолед, кисело мляко, сирене и прясно мляко. Тъй като калцият е много важен за нормалното развитие на вашето бебе, търсете храни, които са богати на калций и същевремено не са млечни продукти. Такива са спанакът, бобовите растения, вкл. соята, житните растения и консервираната риба с кости.

9. Варикоза на вагиналните вени

Това са вени със зигзагообразна форма, които се образуват в последните 12 седмици на бременността. Това е периодът, когато главата на бебето се разполага в малкия таз и притиска вените на влагалището, като ги оголемява.

Те изглеждат неприятно, но обикновено не крият опасност за вас. Някои акушерки препоръчват ¼ чаена чаша английска сол във влажна кърпа, като предварително сте я разбъркали с вода, докато се получи смес с консистенцията на паста. След това я поставете на проблемните вени за 10-15 минути, като прилагате съвсем лек натиск. Солта ще стимулира кръвообръщението в зоната и ще облекчи настъпилия дискомфорт.

10. Бебето рита

В последните пет седмици от бременността може да усетите вашия корем да се движи ритмично нагоре надолу. Това състояние е нормално и е в резултат на подготовката на бебето за бъдещата си дихателна дейност.

Мускулът, който е отговорен за дихателната дейност при новородени се нарича диафрагма. Той става все по-силен и на това се дължи ритмичното подскачане на вашия корем.

В крайна сметка бременността остава едно незабравимо изживяване, през което вашето тяло се преобразява. Изживейте го спокойно, тъй като много рядко ще се появи състояние, с което вие и вашият лекар не може да се справите.

В заключение запомнете, че трябва да се опитвате да избягвате стреса, да оставите природата да свърши своята работа и да се наслаждавате на този период от своя живота.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)