Алкохол през деветте месеца на бременността

бременност и алкохолПрез периода на бременността всичко, което консумирате, било то в твърдо или течно състояние, се отразява на вашето бъдещо дете. Ето защо е изключително важно да бъдете достатъчно мотивирани, за да не посягате към чашката.

Всеки знае, че добрият родител си проличава още от бременността. Решенията, които вземате през тези девет критични месеца, могат да дадат на вашето бебе добър старт в живота, но могат и да му причинят необратими вреди.

Един правилен избор, който всяка бъдеща майка трябва да вземе, е избягването на всякакъв вид алкохол, защото употребата му може да доведе до сериозни последствия за нея и за плода – преждевременно раждане, спонтанен аборт, както и тежки малформации на плода.

Все още не е установена минималната безопасна доза – най-малката доза алкохол, която да е безопасна за вашето бебе. Ето защо дори и консумацията на бира и вино невинаги е напълно безопасна.

Накратко за кръвообращение на плода

Кръвообращението на плода има редица особености, които го отличават от това след раждането. В най-ранните етапи от развитието на зародиша хранителните вещества се доставят на плода от жълтъчния мехур посредством една артерия, а кръвообращението се нарича жълтъчно кръвообращение.

С формирането на плацентата кръвообращението на зародиша става плацентарно. При последното необходимите хранителни вещества и кислород се доставят чрез кръвта на майката. Въпреки че детската кръв и кръвта на майката реално не се смесват, обмяната се извършва по пътя на дифузията през капилярите на плацентарните власинки и алкохолът свободно прониква в кръвта на плода.

Отговорности по време на бременността

Когато пиете по време на бременност, алкохолът в кръвта преминава през плацентата и достига до всички системи и органи на плода. За разлика от черния дроб на възрастен, този на вашето бебе не е напълно развит и преработва алкохола в пъти по-бавно и несъвършено. Това означава, че бебето има по-високи нива на алкохол в кръвта отколкото майката и той остава там по-дълго време.

Жените злоупотребяващи с алкохол по време на бременността предразполагат своите бъдещи деца към развитието на фетален алкохолен синдром – една от най-честите причини за умствено изоставане при новородени. Феталният алкохолен синдром е необратимо състояние и не може да бъде напълно излекуван.

Новородените с този синдром показват някои от следните признаци и симптоми:

  • Раждат се с ниско тегло и не се развиват правилно за възрастта си.
  • Имат сериозни проблеми с храненето и съня.
  • Страдат от проблеми със зрението и слуха.
  • Изпитват затруднения в следването на посока и фокусиране на вниманието.,
  • На по-късен етап страдат от социални проблеми.

Бременността като шанс за промяна

Бременността може да бъде вашия шанс за промяна – времето, през което да предприемете необходимите промени във вашия начин на живот, за да бъдете здрави вие и вашето бебе. През периода на бременността то се храни, диша, движи и развива заедно с вас. Вие сте едно цяло и именно затова трябва да внимавате какво „слагате” във вашето тяло. Това включва всякакви храни, напитки, медикаменти и хранителни добавки, които могат да му повлияят както положително, така и негативно.

Освен, че трябва да си забраните консумацията на алкохол, специалистите препоръчват да спазвате поне следните препоръки:

  • Консултирайте се с вашия лекар за подходяща за вашето състояние спортна дейност.
  • Осигурете си достатъчно почивка
  • Спазвайте здравословен хранителен режим.
  • Не пушете и не употребявайте наркотични вещества или медикаменти без да се консултирате с вашия лекар.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)