Зимни спортове - здраве и безопасност през зимата (2 от 2)

Към първа част на Зимни спортове

Каране на сноуборд

сноуборд

При сноубордингът човек използва мускулите на прасеца, бицепса и квадрицепса на бедрото, за да направлява дъската; мускулите на глезена и стъпалото – да завива; и коремните мускули – да балансира. Разходът на калории и тук зависи от интензивността на карането, но обичайно за час се изгарят около 480 калории.

Веднъж купили си карта за лифта, повечето хора се опитват да извлекат максимума от своето каране, тласкайки тялото си към границите на неговите възможности. От една страна това е добре дошло за изразходването на допълнителни калории и за провеждането на една добра спортна тренировка, но от друга страна създава предпоставка за травми и наранявания. За целта сме ви приготвили няколко „здравословни” съвета за каране:

 • Изберете терен, който е подходящ за вашето ниво на умения.
 • За да изгорите повече калории и да направите една наистина добра тренировка, изберете по-предизвикателен или стръмен терен за вашето каране – естествено без да рискувате излишно.
 • Подсигурете се: Винаги носете каска и протектори за китките, лактите и коленете.
 • Не се захващайте с нещо, ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите. Ако сте начинаещ, най-добре в началото ползвайте помощта на професионален учител.

Каране на кънки

каране на кънки и здравеКънките на лед са аеробно занимание, което означава, че докато се движите непрекъснато за определен период от време, вашето сърце съумява да снабдява с кислород мускулите ви, осигурявайки им енергия за тяхното съкращаване.

Карането на кънки е подходящ спорт за малки и големи и може да се практикува както индивидуално, така и в групи. Този спорт тренира не само фигурата, но и радва окото със своето разнообразие и изящност.

Най-натоварените мускули са тези на бедрото и подбедрицата. Изпълняването на скокове може да допринесе за изграждането на костна маса.

Не подценявайте рисковете

Задължително загрейте преди физическото натоварване, особено сега, когато е студено. Така ще намалите риска от травми и ще увеличите кръвния поток към мускулите, което ще подобри тяхната функция. За загряване може да правите леки аеробни упражнения в зависимост от спорта, който сте избрали. Например, ако карате ски, пренасяйте тежестта от един крак на друг, имитирайки движенията при същинския спорт. Бързото ходене или тичането също са добра идея за загрявка.

След като приключите тренировката, направете статично разтягане на мускулите (т.нар. стречинг) за поне 1 минута.

И не забравяйте преди да поемете към ски или сноуборд пистата да:

 • си набавите подходяща екипировка
 • се облечете подобаващо на зимните условия
 • защитите кожата и очите си от слънцето

А когато сте на пистата:

 • Ключът към успешното каране на ски или сноуборд е контролът. За да имате контрол, вие трябва да сте наясно с нивото на вашите умения и техника, с терена и с другите спускащи се. Винаги следете прогнозата за времето.
 • Ако се намирате на ръба на склон, чието спускане превишава вашите възможности, е по-добре да слезете пеша до долу, отколкото да поемате голям риск.
 • Пийте много вода.
 • Забравете за алкохола на пистата, защото ви е необходима пълната острота на всички ваши сетива.
 • Бъдете наясно с вашите възможности! Винаги спирайте преди напълно да сте се изтощили.
 • Преди всичко се забавлявайте.
{rt}

Използвана литература:

Skiing and Snowboarding Safety Precautions, http://www.clallam.net/emergencymgmt/assets/applets/Skiing_and_Snowboarding_Safety_Precautions.pdf
WinterFeelsGood.com; SnowSports Industries of America: "Facts About Snowboarding."
http://skiing.about.com/od/safetyforskiers/a/skisafety.htm
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)