Зимни спортове - ски и здраве през зимата (1 от 2)

Зимни спортове - ски и здраве.

Щом дойде зимата и студеното време встъпи в своите владения, не само мечките изпадат в хибернация. Ние хората също се примиряваме със студения климат, затваряме се вкъщи, пускаме телевизора и се пъхаме кротко под завивките, чакайки пролетта да дойде. Но тази година е време за промяна – да излезем навън и да се отдадем на нещо далеч по-приятно и здравословно – зимните спортове.

Здравни ползи от зимните спортове

Несъмнено съществуват голям брой спортове, подходящи за студено време, които са добър повод за всеки да излезе навън, да подиша малко свеж въздух и да се наслади на топлите слънчеви лъчи. Освен това тренирайки и през зимата ще успеете да поддържате своята мускулна маса, издръжливост и баланс.

По-слабото слънце, по-сериозното облекло и по-големият престой у дома са често срещана предпоставка за дефицит на витамин D през зимата, който основно се синтезира в организма под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Ниските нива на този витамин в кръвта доказано увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, инфекции, когнитивни нарушения, депресия и някои видове рак. Когато сме навън и спортуваме в снега, стимулираме организма да произвежда витамин D, дори ако само лицето и ръцете са открити през заоблачен ден.

Енергоразходът поради зимните занимания също не бива да се подценява. Той варира между 400 и 600 килокалории за час при усилено темпо и ще ви помогне да задържите теглото си в норма или дори да смъкнете излишните килограми.

Енергоразход при различните зимни спортове, изчислено за 70 кг мъж
Вид зимен спорт Енергоразход
Ски спускания 360-570 ккал/час
Ски бягане около 480 ккал/час
Каране на кънки на лед 390-630 ккал/час
Каране на сноуборд 500-650 ккал/час

Наред с това зимните спортове каляват тялото, тренират сърдечносъдовата, дихателната и опорно-двигателната система и усъвършенстват координацията на движенията.

Не на последно място идва и удоволствието, което спортът несъмнено ще ви достави, а когато ви е приятно да спортувате, упражненията са два пъти по-ефективни. Основен ключов в практикуването на зимните спортове е подобряването на психичното здраве. Не дотам отдавнашни проучвания показват подобрение на настроението и намаляване нивата на тревожност при тренировки на открито.

Ски спускане (алпийски ски дисциплини)

Зимни ски спортовеОсвен олимпийски спорт под егидата на международната федерация по ски, ските алпийски дисциплини са най-популярният зимен спорт у нас и на запад. Те изискват за кратко време голямо усилие и енергия, тъй като повечето спускания не траят повече от 5-10 минути.

Няколко основни мускулни групи са ангажирани в спусканията. Вероятно се досещате кои са те, особено ако сте изпитвали мускулна треска след целодневно ски спускане:

  • Четириглавия бедрен мускул
  • Двуглавия бедрен мускул
  • Прасците
  • Седалищните мускули
  • В по-малка степен се натоварват и коремните мускули – осигуряващи баланс на тялото, и тези на ръцете – в случай, че използвате щеки.

Ето как алпийските ски дисциплини подобряват координацията на движенията, равновесието, гъвкавостта, пъргавостта и бързината за отреагиране, както и мускулната сила на краката и коремните мускули. 70 килограма мъж би изгорил около 360-570 калории за един час.

Ски бягане (Cross-Country Skiing)

Ски бягането е определено един от най-добрите спортове за развитие на издръжливост. Освен това то изгаря повече калории от почти всеки останал спорт.

Ски бягането е аеробно физическо занимание, което тренира голям брой мускулни групи:

  • Мускулите на бедрото
  • Седалищните мускули
  • Прасците
  • Бицепсите и трицепсите на мишницата

Към втора част на Зимни спортове

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)