Отслабване и плуване

Дали плуването е спортът, доближаващ се в най-голяма степен до перфектната тренировка за топене на мазнини? Нека да погледнем на пръв поглед фактите:

Плуване и отслабване
 • Плуването тренира почти всички основни мускулни групи.
 • Натоварва и укрепва значително сърцето и белите дробове.
 • Плуването също е препоръчителният спорт за много пълни хора, бременни жени или хора, претърпяли различни травми на двигателния апарат.
 • Когато плуваме бруст или гръб, ние изразходваме почти толкова енергия, колкото при джогинг.

Някои скорошни проучвания обаче сочат, че плуването може да се окаже пречка за постигане на желаното тегло, особено в случаите, когато не се спазва правилен хранителен режим и се яде безразборно след тренировка. На това ще се спрем по-детайлно в тази статия.

Плуването и другите спортове

Според проучване на престижно американско списание липсата на режим на хранене и практикуването на плуване не са добра комбинация за сваляне на излишни килограми. Проведени са три тренировъчни програми за три месеца. Всяка програма започва с 10 минути спортуване на ден, като с всяка седмица този брой минути се покачва с пет.

 • Изследваните лица, които са практикували бързо ходене като основна тренировка, са свалили средно по 7,7 кг по време на тримесечното проучване.
 • Изследваните лица, които са практикували колоездене, са загубили около 8 кг от тяхната телесна маса.
 • За разлика от тях изследваните лица, трениращи предимно плуване, са качили около 1 кг за тези три месеца.

Имайки предвид почти еднаквото количество калории, които се губят и при трите тренировъчни програми, следва да заключим, че плуването в студена вода стимулира апетита и повишава приема на калории.

Апетитът

Предполага се, че плуването в студена вода не предизвиква спад в апетита както например бягането или колоезденето. Обикновено след усилено плуването човек се чувства невероятно гладен и слага практически всичко в устата си, като компенсира или дори надвишава изгорените калории. Този факт се дължи на ниската температура на водата, в която плуваме.

Подкожни мазнини

Ефективното топене на подкожни мазнини при спортуване се дължи от една страна на изгорените калории по време на тренировката, а от друга на забързването на метаболизма през часовете, непосредствено след тренировката.

За наше съжаление обаче проучванията показват, че плуването в сравнение с друга аеробна физическа дейност оказва най-малко влияние върху метаболизма, защото във водата се извършват най-вече движения от концентричен тип (а не ексцентрични) и още, защото тези движения се извършват в среда с температура, по-ниска от телесната.

За да ни стане още по-ясна картината нека сравним средния процент подкожните мазнини на хората, занимаващи се професионално с плуване и бягане:

Спорт
Мъже
Жени
Плуване
12%
20%
Бягане
7%
15%

Пак поради ниската температура на водата тялото на плувците произвежда по-голямо количество мазнини и ги включва като подкожна мастна тъкан, която се оказва най-добрата защита срещу ниските температури.

Препоръки за отслабване

Въпреки казаното дотук плуването притежава редица предимства пред изброените по-горе спортове. Плуването е един от най-безопасните и физиологични спортове. Практикувано редовно и правилно под контрола на специалист, то подобрява кръвообращението, укрепва сърцето и дихателната система, помага да се разтовари гръбнака и формира правилна стойка на тялото.

 • Плувайте активно. Топенето на мазнини при тренировка е най-голямо, когато вашето сърце бие с честото 135 удара в минута.
 • Преди да стъпите в басейна и да се отдадете на този спорт, нашият екип Ви съветва да направите едно добро загравяне от 10 минути – правете кръгови движения с ръцете, привеждане на тялото от кръста, прикляквания и др.
 • Не се спирайте за почивка или, ако това се случи, се опитайте да се задържите над водата. Опитвайте се да не се облягате на стената или стъпвате на земята.
 • Редувайте стиловете. Най-много калории се изгарят при плуване бътерфлай (този труден стил се нарича още "делфин"). Ако вашата подготовка позволява това, посветете се на този стил поне 5-10 минути. Схемата на плуване може да бъде следната: 5 минути крол или по гръб, една минута бътерфлай. При бруста е желателно издишането да става във водата. Ако главата се намира над водата, гръбнакът се напряга, а интензивността на тренировката намалява. В крайна сметка обаче плувайте стила, който най-добре умеете, но се опитвайте да подобрявате и другите. Макар да е комплексен спорт, различните стилове на плуване натоварват в различна степен отделните групи мускули и стави.

Правилен хранителен режим

В зависимост от целите Ви – отслабване, поддържане илипокачване на телесна маса, можете да си съставите подходящия за Вас режим на хранене. Не забравяйте да следите калориите и да не консумирате всичко, до което се домогнете след тренировка.

Оптималният вариант е да се хапва половин час преди това или час по-късно. Избирайте зеленчуци, риба, млечни продукти. Ако почувствате потребност за нещо сладко, хапнете малко стафиди.

Обобщение

От опит знаем, че всяка форма на спорт попада в една от следните категории: добър, по-добър или най-добър. Всякакъв вид тренировка, било то плуване, ходене или силова такава, е добра за нашето здраве и визия, особено ако алтернативата е правенето на нищо.

Отслабването винаги е свързано с горене на повече калории, отколкото се приемат чрез храната. Всякакъв вид спорт, включително и плуването, ще помогне в случая.

Ако смятате, че плуването е вашият спорт – просто се придържайте към този спорт. По-добре е да се отнесете сериозно към тренировката, която харесвате, отколкото да сте несериозни в тренировка, която не харесвате и е много ефективна.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)