Ползите от спорта на средна възраст

Съвременният човек се радва на все по-дълъг живот, със средна продължителност за България от 74 години, в сравнение със 71 през  80-те години на миналия век.

Но това не означава, че живеем по-добре. Драматично увеличение се наблюдава и в разпространението на някои хронични заболявания като диабет и исхемична болест на сърцето, засягайки все по-млади хора.

Конвергенцията на тези две тенденции е довела до нещо, което мнозина наричат удължаване на времето в недобро здраве и „подмладяване“ на заболяемостта. Това означава, че ние прекарваме повече години в лошо здравословно състояние, болни, с понижено качество на живот – новина, която не съвпада с надеждите и разбиранията ни за по-дълъг живот.

Позитивната новина

Ново мащабно проучване, публикувано миналата седмица в Archives of Internal Medicine предполага, че малко допълнително планиране може да промени тази переспектива. Да поддържаш или да влезеш в добра форма през критичните години на средната възраст, изглежда, че повлиява старините в положителна насока.

За целите на проучването изследователи от Тексаския южнозападен университет и Купер инстититута в Далас са анализирали медицинските картони на 18 670 мъже и жени на средна възраст, посетили клиниката за профилактичен преглед едва в началото на 70-те години на миналия век.

Всички 18 670 участници в проучването, средно на 49 години, били клинично здрави без хронични заболявания при техния първи преглед, когато техният аеробен потенциал бил определен чрез тест на бягаща пътека. Въз основа на получените резултати изследователите разделили групата в пет фитнес категории. Очаквано болшинството попадали в групата на най-малко физически подготвените.

В първото си по рода подобно сравнение екипът проверил данните от медицинските досиета на същите хора в периода от 1999 до 2009, времето през което повечето от участниците са били на възраст между 70 и 80 години.

Очаквано хората в най-лоша спортна кондиция по време на своя пръв преглед били с най-висок риск да развият сериозно или хронично заболявания рано в своя жизнен път.Възрастните, които са били най- активни физически през средната възраст развили голяма част от същите заболявания, но за разлика от физически неактивните техните „болежки“ започнали значително по-късно.

Статистиката показва, че хората с най-висок аеробен потенциал в началото на проучването развили хронично заболяване и живели с него само последните 5 години от своя живот, вместо 10, 15 и дори 20 години.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)