Иризин - спортният хормон

Иризин.

Изолиран бе качествено нов хормон в мускулните клетки, който е отговорен за част от полезните ефекти на спорта.

Той е кръстен на името на древногръцка богиня - „иризин" (irisine).

Провелият проучването екип смята, че това откритие е важна първа стъпка в разгадаването на биологичните механизми, по които физическата активност подпомага и укрепва здравето и предпазва от заболявания като диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и дори рак.

По тази причина новият хормон иризин е обещаващ кандидат за развитие на нови медикаменти в борбата с различни болести.

Проучването

Изследователите провели опити с мишки, които показали част от ефектите на новия хормон. Когато животните били подложени на физическо натоварване, иризинът се отделял от мускулите в големи количества и чрез стимулиране на все още неизвестни гени, подлагал мастните депа на преработка, превръщайки ги в т.нар. „кафява мастна тъкан".

Когато хормонът бил инжектиран на мишки, специално отглеждани да имат повече мазнини и да бъдат „дебели", той имал същия ефект, както у мишките, които „тренирали", с тази разлика, че „дебелите" мишки не се налагало да се подлагат на физическа активност.

Кафява мастна тъкан

Кафявата мастна тъкан е от голям интерес за учените, защото отделя много повече калории и се изгаря много по-лесно. Тя нормално почти не се среща във възрастния организъм. Учените смятат, че тя представлява остатък от нашето древно минало, когато сме били, подобно на други бозайници, в зимна хибернация.

Други ползи на иризина

Учените открили, че иризинът подобрявал глюкозния толеранс, което би могло да намали риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Мишките, развили нарушен глюкозен толеранс (състояние на предиабет), успели да коригират кръвно-захарния си профил само след 10 дни терапия, а заедно с това загубили и част от излишното тегло.

Въпреки потенциала на новата субстанция и възможността за лечение на някои метаболитни заболявания, учените предупреждават, че тя не може да замести нуждата от спорт и физическа активност, а може да служи за доказателство за нуждата от тях.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)