Стратегии за спорт в горещия летен сезон

Не е тайна за никой, че навън е много горещо. Според синоптиците месец юли бе с най-висока средномесечна температура за страната ни поне от 100 години насам, но жегите не са свършили - през втората половина на август също се очертава горещо време, а търпението ни взе да се изчерпва и все повече сме готови да рискуваме в името на спорта и добрата кондиция.

Тренировките в тези жеги са предизвикателство и за най-големия ентусиаст, но освен да ви демотивират, те могат да бъдат и опасни. 

Какво се случва с нашето тяло в жегите? 

Сърдечната честота по време на умерено и тежко интензивни тренировки се покачва с цел да изтласка по-голямо количество затоплена кръв от ядрото на тялото към периферията – кожата, където част от топлината се отдавна на околната среда. Това се осъществява чрез процесите на излъчване и конвекция, и по-малко чрез провеждане (освен ако не плувате). За съжаление обаче при високи температури (над 34 °С) тези процеси са неефективни и пред нашето тяло остава само една алтернатива – изпарението чрез потене.

Отделянето на пот и изпарението й осигурява охлаждане, но и загуба на телесни течности. При температура над 34 °С изпаряването на образуваната пот е единственият начин за отдаване на топлина от тялото. Високата влажност на околния въздух пречи на изпарението и по този начин на охлаждането, което може да доведе до прегряване на организма. Ако въздухът е топъл и сух, изпарението на образуваната пот и отдаването на топлина се извършва лесно .

Опасности, които крие топлото време

Топлинно изтощение – своеобразен „жълт“ картон за спортиста. Причините за изчерпване на силите от прегряване са водните и електролитни загуби, чрез потене при едно и също приемане на течности. Кожата е бледа, студена и потна, пулсът е ускорен, кръвното налягане пада, телесната температура леко се повишава, възможни са смущения в съзнанието, прилошаване, повръщане, мускулни спазми и др. Препоръчва се охлаждане на тялото, а в по-леките случаи – приемане на течности.

Топлинен удар. Причина за него е недостатъчната възможност на тялото да отдава топлина заради дългото въздействие на високата околна температура. Тялото се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато, а над 42 ºС настъпва смърт. Топлинният удар се разпознава по сухата, гореща и червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, има главоболие, виене на свят, гадене и др. Препоръчва се охлаждане с ледена вода.

Слънчев удар. Причина за него е дългото стоене под пряко слънце без шапка. Симптомите възникват със закъснение, възможно е да се развие мозъчен оток с повишаване на мозъчното налягане. Кожата е много червена и гореща, телесната температура е нормална, наблюдават се прилошаване, повръщане и виене на свят, болки в челото, замъгляване на съзнанието и др. Препоръчва се охлаждане на тялото, а главата да се завие с влажни кърпи.

Начин за справяне с жегите

Предишни проучвания са установили, че охлаждането на тялото преди физическа дейност в топлото време като например пресушаването на ледена напитка, вземането на студен душ или покриване на шията със предварително изстуден колан изглежда, че подобрява способността на тялото да се справя с жегата. Нов обзор на стратегиите за охлаждане, публикуван в престижния журнал „Спортна медицина“, заключва, че охлаждането преди тренировка подобрява издръжливостта на атлетите с около 4 процента.

Изненадващо малко е известно обаче за любимия на мнозина метод за освежаване – наплискване или поливане на главата с вода по време на тренировка. Дали действително има полза от подобна практика? Този въпрос са си задали изследователи от Калифорнийския държавен университет в Фулертон, които неотдавна са излели, в търсене на истината, студена вода върху главите на група атлети. Тази често срещана и в нормални условия практика е подействала освежаващо на участниците в проучването, които са съобщили, че след като са се наплискали обилно с вода са се почувствали по-охладени, температурата на тяхната кожа била по-ниска и физическите усилия били значително улеснени в сравнение с останалите тренировъчни сесии.

Други методи за борба с жегите са носенето на подходящо облекло и най-важното – ако усетите дори и най-малките признаци на топлинно изтощение, спрете и се прехвърлете на сенчестто, прохладно и уютно място. 

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)